Prof. Dr. Şendağ, tıp öğrencilerine ‘çikolata kisti’ni anlattı

Avrupa'daki en büyük tıp öğrenci birliği olan Avrupa Tıp Öğrencileri Birliğinin (EMSA) İzmir ayağı EMSA EGE "Endometriozis Farkındalığı&Robotik Cerrahi ile Tedavisi" başlıklı bir etkinlik gerçekleştirdi.

  • 0
  • 650
Prof. Dr. Şendağ, tıp öğrencilerine  ‘çikolata kisti’ni anlattı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Avrupa'daki en büyük tıp öğrenci birliği olan Avrupa Tıp Öğrencileri Birliğinin (EMSA) İzmir ayağı EMSA EGE  "Endometriozis Farkındalığı&Robotik Cerrahi ile Tedavisi" başlıklı bir etkinlik gerçekleştirdi.

Ege Üniversite Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Şendağ’ın konuşmacı olarak katıldığı etkinlikte halk arasında ‘çikolata kisti’ olarak bilinen ‘endometriozis’ hastalığı konusunda Tıp Fakültesi öğrencileri bilgilendirildi. Çikolata kistinin bir üreme çağı hastalığı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Şendağ, ‘‘30’lu yaşlarda daha sık görülen endometriozis hastalığının görülme sıklığı üreme çağındaki hastalarda yüzde 10, infertile (kısır) olan hastalarda yüzde 20-50, alt karın bölgesinde devamlı ağrısı olan hastalarda ise yüzde 40-60 oranlarında gerçekleşmektedir’’ dedi. 

‘Çikolata kisti’nin belirtileri
Çikolata kistinin belirtilerinin çoğunlukla adet ağrısı şeklinde kendini gösterdiğini belirten Prof. Dr. Şendağ, ‘‘Adet ağrısı, cinsel ilişki sırasında ağrı ve kısırlığı endometriozis tanısı konulurken öncelikle düşünülen başlıklar olarak söyleyebiliriz. Hastalığın kontrol altına alınması ve tedavisi sırasında ağrı ön planda ise, öncelikle ilaçla tedavi seçeneğini uyguluyoruz. Bu tedavide kullandığımız doğum kontrol hapları hormon düzeyini azalttığı için ağrıyı baskılar ve şikâyetleri azaltır. İleride çocuk sahibi olmak isteyen hastalarımız doğum kontrol ilaçlarının doğurganlıklarını azaltacağını düşünerek bu ilaçları kullanmak istemeyebiliyorlar. Fakat bu ilaçlar kesinlikle doğurganlığı etkilemez’’ şeklinde konuştu.

Hastalığın teşhisi gecikiyor!
Çikolata kisti tanısının konulmasında 8-10 yıl gibi gecikmelerin yaşandığını ifade eden Prof. Dr. Şendağ, “Özellikle genç kızlarda şiddetli ağrı görüldüğünde aile büyükleri tarafından ‘evlendiğinde geçer’ deniliyor. Bu durum da hastalığa tanı konulma süresini ne yazık ki uzatıyor. Sancılar hastalar için dayanılmaz bir hale geliyor ve hastanın sosyal yaşantısını etkiliyorsa en kısa sürede bir jinekoloğa gidilmesi gerekir” diye konuştu. 

 Hastalığın cerrahi yöntem ile tedavisinde robotik cerrahinin her geçen gün daha aktif olarak kullanıldığını ifade eden Prof. Dr. Şendağ, yakın gelecekte robotik cerrahinin tek bir delikten girilerek uygulanabileceğini söyledi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Karın ağrısıyla gitti, yumurtalığında tümör ortaya çıktı

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Arşiv