“Radyasyonların en düşüğü dahi insan sağlığı için zararlıdır’’

  • 0
  • 1.003
Yazı Boyutu:

İzmir Alsancak’ta Nükleer Karşıtı Platform İzmir Bileşenleritarafından düzenlenen “İzmir’in Nükleer Atıkları” konferansı Mimarlar Odası İzmirŞubesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferansta Gaziemir’de  bir kurşun fabrikasının alanı içerisindebulunan nükleer maddeler ve atıklar üzerine çeşitli sunumlar yapıldı.Konferansta Dr. Angelika Klausen, Dr. Alper Öktem, Prof. Dr. Osman Karababa veAvukat Ali Arif Cangı konuşmacı olarak yer aldı.

Etkinlik Nükleer Karşıtı Platform İzmirbileşenleri tarafından “Nükleere İnat Yaşasın Hayat” sloganı ile düzenlendi.

Nükleer atıklar üzerine araştırmaları bulunanDr. Alper Ökten; “Gaziemir’de elimizdeki cihazlarla ölçümler yaptık ve radyasyonbulgularına rastladık. Geniş alan üzerinde homojen dağılım göstermeyen değerlergözlemlenmiştir. Fabrika alanı içerisinde düşük miktarda radyoaktivite var vebu oradaki hamile kadın ve çocukların sağlığı için tehlike oluşturuyor. 2007yılında cüruf şeklinde radyoaktif materyaller bulunmuş ve maalesef üzerinisadece toprak ile örtmeye çalışmışlar. Dünyada bu tür maddeleri saklayacak bir yer olmadığı halde böyle önemlibir sorunun üzerini toprak ile kapatmalarına inanamıyorum doğrusu” diyekonuştu. Dr. Ökten, üniversitelerin ve araştırma kuruluşlarının bu konulardaaraştırmalarının olmamasından yakındı.

Dünyanın bir çok yerinde nükleermateryaller üzerine çalışmalar yapan Dr. Angelika Klaussen ise; “İzmir bununtek örneği değil. Almanya’da da iki ayrı yerde bulundu. Japonya’da halenetkileri sürüyor ve kanser hastalıklarına sebep oluyor. Bunların zararsızıolmaz. Radyasyonların en düşüğü dahi insan sağlığı için zararlıdır’’ dedi. 

BUNDAN HERKES SORUMLUDUR
Gaziemir’dekifabrikanın geçmişi ve işleyişi hakkında bilgi veren Ege Üniversitesi TıpFakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Halk Sağlığı Anabilim Dalı ÖğretimÜyesi   Prof. Dr. Osman Karababa bu durumun daha önceulusal basında da yer aldığını belirterek; ‘‘Yaptığımız araştırma istediğimizgibi olmasa da orada tehlikeli bir durum söz konusu. Kimse bununlailgilenmiyor. İzmir halkının sağlığı tehlikede. Bundan o dönemin hükümetindenbelediyelere, yerel yönetimlere, sivil kuruluşlara kadar herkes sorumludur,kimse masum değildir. Biz platform olarak sürekli bununla ilgili oradaki halkabilgi veriyoruz ve elimizden gelen çalışmaları yapmaya gayret ediyoruz.İnsanlar maalesef bu konuda bilgi sahibi değil ve bu maddeler orada birilkokulun yakınında bulundu. Çocuklar yetişkinlere oranla daha hassaslar ve ookulda eğitim gören çocukların sağlıkları da şimdilik tehlikede” dedi. AvukatAli Arif Cangı ise konferansa katılanlara bu olayın yasal ve hukuki boyutlarıhakkında bilgi verdi. Herkesi bu konuda duyarlı olmaya davet etti.
SinanŞenol/Kubilay Yoka/Burhan Tosun  İZMİR(EgeAjans)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmir Maratonu'nda ÇYDD İzmir Şubesi, Koşu ve Bağışta Zirvede!

Koltuğunu çocuklara devretti

Çocuk başkanı park ve barınak istedi!

Minik başkanlar projelerini açıkladı

Yarımada Kadar Güzel Bayram!

Foça'da 23 Nisan coşkusu

Arşiv