Ramazan'da diş bakımınızı ihmal etmeyin

Diş Hekimi Sibel Seven Ramazan'da oruç tutanlara ağız ve diş bakımı hakkında önemli hatırlatmalar yaptı.

  • 0
  • 689
Ramazan'da diş bakımınızı ihmal etmeyin
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Diş Hekimi Sibel Seven Ramazan'da oruç tutanlara ağız ve diş bakımı hakkında önemli hatırlatmalar yaptı. Dt. Seven, diş plağı oluşumuna karşı "Sahur ve iftardan sonra mutlaka dişler fırçalanmalı, ara yüz temizliği ve gerekirse antiseptik gargara ya da tuzlu su ile gargara yapılmalıdır" dedi.

Ramazan ayında beslenme kadar ağız bakımının da önemli olduğunu vurgulayan Diş Hekimi Sibel Seven, dişlerin, fırçalamanın yanı sıra tükürük salgısı tarafından da korunduğunu belirtti. Sahur ve iftar arasında oruç tutanların dişlerini fırçalayamaması ve bir şeyler yiyip içememesi nedeniyle tükürük salgısının azalmasından dolayı diş plağı oluşumunun artabileceğini anlatan Dt. Seven, şu bilgileri verdi:
"Sahur ve iftardan sonra mutlaka dişler fırçalanmalı, ara yüz temizliği yapılmalı ve gerekirse antiseptik gargara ya da tuzlu su ile gargara yapılmalıdır. Ramazan'da ağızda görülen en büyük sorun ağız kokusudur. Ağız kokusuna da ağızda bulunan mevcut çürükler ve tartar varlığı, solunum yolları enfeksiyonları, karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları gibi nedenler yol açabilir. Açlık da ağız kokusunu tetikler. Öncelikle ağız kokusuna yol açabilecek sistematik rahatsızlıklar çözümlenmeli, çürük ve tartarlar ortadan kaldırılmalıdır."

“DİŞLER EN AZ 2 DAKİKA FIRÇALANMALI”
Ağız kokusuna karşı alınabilecek önlemlerden de bahseden Dt. Seven, şu önerilerde bulundu:
"Günlük ağız temizliği sahur ve iftardan sonra mutlaka yapılmalıdır. En az 2 dakika dişler fırçalanmalı ve ara yüz temizliği yapılmalıdır. Sıcak havalardan dolayı soğuk ve asitli içeceklere çok ihtiyaç duyarız. Ancak bunlar mide ve boğaz enfeksiyonuna neden olabileceğinden ağız kokusunu artırır. O nedenle bunlardan uzak durulmalıdır. Şekerli ve karbonhidratlı gıdalardan uzak durulmalıdır. Ağız bakımında diş fırçalama çok önemlidir. Yüzde 80 ağız kokusunu önler. O nedenle mutlaka dişler fırçalanmalıdır. Antiseptik gargara ya da tuzlu su ile gargara yapılmalıdır. Sahur sırasında maydanoz ve nane tüketimi hem sindirime yardımcı olur hem de ağızda hoş bir tat bırakır. Antibakteriyel etkisi nedeniyle yeşil çay tüketilebilir. Ağız kuruluğu çok fazla ise sahur tamamladıktan sonra ağız bakımı yapılıp, yatmadan önce suni tükürük jelleri kullanılabilir."

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Geçmeyen alerjiye endoskopik çözüm

Mamografi Eşliğinde Biyopsi

Duygusal travma, ‘Kırık Kalp Sendromu’na neden olabilir!

63 yaşında yeni nefesine kavuştu!

Parkinson’ hastalarının tedavisi tek bir merkezde!

Her ikrama ‘evet’ demeyin

Arşiv