Ranta karşı “diren” çağrısı yaptı

  • 0
  • 882
Yazı Boyutu:

Balçova kurulan İzmir üçüncü organik pazarı törenle açıldı.Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, tarım arazilerindenranta açılmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirip ekledi: İzmirliler olarakbuna sonuna kadar karşı çıkmak zorundayız. Direnmek zorundayız, yaptırmamakzorundayız. Seçilmişlerin atanmışlar tarafından bypass edilmesine izinvermemeliyiz.”

Bostanlı ve Urla’dan sonra İzmir’in üçüncü organik ürünpazarı Balçova’da açıldı.İzmir Büyükşehir Belediyesi, Balçova Belediyesi veEkolojik Tarım Organizasyonu Derneği (ETO) işbirliğinde kurulan pazarınaçılışına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmirmilletvekilleri Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu, Oğuz Oyan, Balçova BelediyeBaşkanı Mehmet Ali Çalkaya, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, GüzelbahçeBelediye Başkanı Mustafa İnce, Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz, İzmir Esnafve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, ETO Başkanı AtillaErtem, üreticiler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Balçova’da KızılkanatParkı’nda kurulan “Ekopazar Balçova”nın açılışında konuşan Büyükşehir BelediyeBaşkanı Aziz Kocaoğlu, Türkiye’de tarımın ve hayvancılığın desteklenmek yerineranta kurban edildiğini söyledi.

Her şey rant üzerine kurgulandı
Tarım arazilerinden rantı yüksek olanların tarım vasfındançıkarılarak ranta açıldığını kaydeden Başkan Kocaoğlu, “6360 sayılı BelediyeYasası’yla da, özellikle sahillerdeki köy tüzel kişiliği arazileri, beldearazileri ve il genel meclisi arazileri, belli kurumlar, kuruluşlar adı altındadağıtmak ve rant elde etmek için, kazanmak için yapılan planlar adım adımuygulanıyor. Artık her şey rant üzerine kurgulandı. Hayvancılık bitti, tarımbitmiş, bitsin. Tütün bitmiş, bitsin. Hiç kimsenin umurunda değil. Halbukitoprak üretir, toprak ana üretir. Katma değeri yüksektir. Sermayesi azdır. Onunsayesinde yaşarız, besleniriz. Tarımı desteklemek, hayvancılığı desteklemeksudan ucuzdur. İzmir Büyükşehir Belediyesi borç batağındayken bile araziyollarını asfaltladı, kooperatiflerden alışveriş yaptı. Ama hiçbir zararıolmadı. Çünkü tarımda çalışanlar üretiyor, çabalıyor. Fazla bir şey beklemiyor.Bunu bile yapmaktan imtina edenlerin, ülke insanları hakkında düşündüklerinihepinizin sorgulaması gerekir” diye konuştu.  

Böyle demokrasi olmaz
Maden lobisinin büyük başarı göstermesiyle, belediyelerinelinden ruhsat yetkisinin alındığını ifade eden Kocaoğlu şunları söyledi: “Yarımada’da bir tek Çamlı Barajı var. 350 bin kişiye suveriyor. Tam da biçilmiş kaftan. Çamlı Barajı neye feda edildi? Ülkeyi ve kentikalkındıracak dünyanın en güzel Yarımada’sı bir avuç altına ve siyanüre terkedildi. Daha önce maden ve taş ocağı ruhsatını belediye veriyordu. Bu yetkialındı, valiliğe verildi. Neden? Belkahve’de taşocaklarını ıslah ettik.Çamlı’da ruhsat vermedik. Bunun için… Böyle demokrasi olmaz! Böyle kentyönetilmez! Sen beni ata, ben seni seçeyim; o da dönsün beni seçsin, böyleolmaz. Her şehrin halkı tarafından seçilmiş,oy verilmiş belediye başkanı var.Seçilmişlerin atanmışlar tarafından bypass edilmesine izin vermemeliyiz. Bunubeceremezsek, atı alan Üsküdar’ı geçiyor ve geçmek üzere.”  

Diren İzmir
EXPO’nun yapılacağı İnciraltı’nda 400 dönüm alışverişmerkezi ayrılmasını sert şekilde eleştiren Aziz Kocaoğlu sözlerine şöyle devametti: “Göreve geldiğimden beri ‘İnciraltı’nı adam gibiplanlayalım. Kenti kalkındırmak için planlayalım’ dedik. İlk olarak da birinciderece doğal sit alanı olan İnciraltı Kent Ormanı’nı 2005-2006 yılındaağaçlandırdık. EXPO yapacağız ve burası yeşil alan olarak kalacak dedik. Dünyaölçeğinde düşük yoğunluklu, deniz kıyısında bir sağlık kampusu yapmak üzereplanlamalara yaptık. Kültür Bakanlığı’yla bir noktaya kadar anlaştık. SonraÇevre Bakanlığı’na geçti. EXPO’nun yapılacağı yere 400 dönüm alışveriş merkeziayrılırsa ve 400 dönüm AVM’ye günde 10 binlerce araç girerse, burada sağlıkyapılır mı? Burası dünya ölçeğinde sağlık kampusu olabilir mi? Tıp fakültesiolabilir mi? Karşı çıkmamıza ve anlatmamıza rağmen, şu andaki İnciraltı kentormanına EXPO binalarını yerleştirip Paris’te sunum yaptılar, ‘Bunuyapamazsınız’ dedik, şerh koyduk. ‘İmzalamayız’ dedik. ‘Biz planladık, bizağaçlandırdık’ dedik. Bunu yaparken iki amaç olabilir. Ya son derece cahiller,hiçbir şey bilmiyorlar. Dünyadan haberleri yok. Ağaçtan yapraktan da haberleriyok. Ya da 1250 dönüm alanı planlamak ranta açmak için kasten EXPO’yukullanıyor olabilirler. Amaç tamamen sayılı bir rant alanı yaratmaksa,İzmirliler olarak sonuna kadar karşı çıkmak zorundayız. Direnmek zorundayız,yaptırmamak zorundayız. İzmir’in büyüdüğünü ve kalkındığını ve kimseninengelleyemeyeceğini dünya alem gördü. 9 yılda bunu başardık. Şimdi güçlü birfinans yapısı ve çalışan üreten bir İzmir Büyükşehir Belediyesi var. Bu kentiyeniden önce Akdeniz çanağında sonra dünyada en saygın yere oturtmak içinçalışıyoruz, başaracağız.”

“Sağ duyulu olalım”
Ulaşımda önceki gün yapılan kontak kapatma eylemine değinenve sendikayı sağduyulu olmaya davet eden  Kocaoğlu, “Diğer bütünşirketlerle toplu iş sözleşmelerimizi bitirdik. Tek bir sendikaya bağlı 2şirket kaldı. Diğer şirketlere verdiğimizin üzerinde zam verdik. Bu zammıyüksek alanlara az, orta alanlara biraz daha fazla ama düşük alanlara 2-3 mislivererek birbirlerine yaklaştırmaya çalışıyoruz. Bir sabah yine otobüsleriçalıştırmadılar. Dün de aynı eylem yapıldı. Hak aramak ayrı şey. 18 yaşındanberi emekten yana mücadele ediyorum. Emekten yana emeğin hakkı içinmücadeledeyim. Verebileceğimizi verdik. Arkadaşların bu tutumları, İzmirlihemşerilerimize zarar veriyor. Arkadaşların bu tutumları, sendikacıların bututumları, emeğiyle evine aş götürmek isteyen işçilere zarar veriyor. Sağduyuyaçağırıyorum. Büyükşehir Belediyesi personelinin, hak arama bahanesiyleincitmeye, onları evine-işine götürmemeye hakkı yoktur. Niye grev yasağıkonulmuştur, hayat durması diye. Başka konuda ne yapacaksan yap! Greve yasağıolmayan konuda istediğin eylemi yap, ben de senin yanındayım. Ama grev yasağıolan konuda grev yapma hakkını ben bize vermeyeceğim arkadaşlar. Buradan bütünsendikacı arkadaşlarımıza sağduyuya çağırıyorum. Tekrar değerlendirip toplusözleşmeleri imzalamalarını diliyorum. Taşerona karşı bayrak açan tek belediyebaşkanıyım. İşçiye yaşam hakkını grev hakkını veren tek belediye başkanıyım.Bunu bana yapıyorlar. Haklarını verdiğim, elimden geleni yaptığım halde” diyekonuştu.

Çalkaya: İnadına sahipleneceğiz
Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun “kalkınmayerelden başlar” sözüne atıfta bulunarak konuşmasına başlayan Balçova BelediyeBaşkanı Mehmet Ali Çalkaya da, tarımın desteklenmesi gerektiğini söyledi.Çalkaya, “Bugün tarım bitti. Milyonlarca köylü dışlandı. Yerelden kalkınacaksak,tarıma elinizden geldiği kadar destek vereceksiniz. Tarım alanlarına gidenyollar asfaltlandı. Hem köylü hem sağlıklı ürün desteklendi. Bir ürünü üretmekdeğil, önce pazarlanmasını sağlamak gerekir. Bu işi sadece organik bir pazarolarak görmedik. Tarımı desteklemenin, bu ülkenin ana temel güçlerinden biriolan tarımın dışlanmasına sahip çıkmaktır. İnadına tarımı sahipleneceğiz.Tarımı organize edeceğiz. Köydeki insanın para kazanmasını sağlayacağız.Merkezi hükümet köylüyü ve üreticiyi ne kadar dışladıysa, İzmir BüyükşehirBelediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da o kadar sahiplendi. Tire’de süt üreticilerinidestekledi. Bayındır’da çiçekçileri destekledi. Biz de onu takip ediyoruz”dedi.

Doğayı sevmeyin insanı sevemeyeceğini kaydeden EkolojikTarım Organizasyonu Derneği (ETO) Başkanı Atilla Erdem ise Aziz Kocaoğlu gibibir başkana sahip olduğu için İzmir’in şanlı olduğunu, Yarımada’da başlayanorganik pazarın giderek geliştiğini ifade etti.

“Organik” logosu olan ürünlerin yer alacağı Balçova OrganikPazarı, hem İzmirliler’e katkı maddesiz ürünler satın alma imkanı sağlarken hemde organik üretim yapan üreticilere ürünlerini sağlıklı bir ortamda tüketiciyesunma olanağı verecek. “Ekopazar Balçova”da, Salı ve Cumartesi günleriKızılkanat Parkı’nda ilk etapta 33 tezgahla kurulacak. Kimyasal işlemdengeçmemiş ahşap tezgahlarda satılacak olan ürünler, tüketicilere bez, kağıtambalajlar ya da bio dönüşümlü poşetlerde ulaştırılacak. Organik ürün sertifikasıolsa bile, ürünlerin hepsi pazar alanına girmeden önce tekrar denetimdengeçecek. ETO tarafından oluşturulan komisyon kontrolleri gerçekleştirecek veEkopazar’daki ürünlerin tezgahlara konulup halka ulaştırılmasına ondan sonraizin verilecek. Komisyon tarafından organik olmadığı düşünülen ürün varsa,tahlile gönderilecek ve pazar alanına alınmayacak. Ekopazar Balçova, Salı veCumartesi dışındaki günlerde de, semt evleri ve üretici kadın kooperatifleritarafından kullanılacak.

Haziran 2010’da Bostanlı’daki “Ekopazar İzmir”i hizmete alanBüyükşehir Belediyesi, 26 Haziran 2013’te “Ekopazar Urla”yı vatandaşlarınhizmetine sunmuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Kınık'ta Coşkulu kutlama

Konak’ın parklarında 23 Nisan coşkusu

Spor Salonu İçin Koştular

Hasta çocuklar unutulmadı

Oyuncak Hastanesi açıldı

Karnaval Havasında

Arşiv