Referanduma hayır oyu istedi

  • 0
  • 890
Yazı Boyutu:

CHP İzmir milletvekili Musa Çam, kapatılmak istenen belde belediyelerinde yapılan referandumlarda halkı hayır oyu vermeye davet etti. 
 
Chp izmir milletvekili Musa Çam, AKP hükümetinin getirdiği bütünsehir yasa tasarısı ile ülkemizde anayasal bir hüküm olan "idare il esasına dayanır" hükmünü geçersiz bıraktığını, il esasının vali ve kaymakam yönetiminde idare hukukuna göre çalıştıgını; tasarının il esasını oluşturan mekanizmayı işlevsiz kılarak merkezi yönetimin taşradaki organlarının içini bosaltacağını belirtti. Tasarı ile 29 il özel idaresi, 1591 belde belediyesi ve 16082 köyün tüzel kişiliği ortadan kalkmaktadır; bu da il özel idarelerinin %36'sına, belediyelerin %53'üne, köylerin de %47'sine karşılık gelmektedir dedi. 
TBMM'deki parmak sayısına göre, yerel halkın görüşüne başvurmadan yerel yönetim haklarının halktan alınamayacağını vurgulayan Musa Çam, hükümetin yerel yönetimleri güçlendirmek bir yana onları yok etmeye çalıştığını vurguladı. Bundan sonra yerel yönetimler doğrudan başbakana bağlı hale gelecektir dedi. Musa Çam, kentlerimizin yeni hali ile başkanlık sistemine geçiş sürecinde çok önemli bir nokta olan idari federalizmin de bir aracı olacağını ifade etti.
 
Musa Çam ayrıca belediyelerin kentsel yönetim unsurları olduğunu, yeni tasarı ile kentlere bağlanmak istenen yerleşim yerlerinde çok sayıda kırsal alan olduğunu belirtti. Bu, kırsal alandaki yerleşimler birçok yönden kentsel altyapı gerektiren "belediye hukuku" ile yönetilemezler. Kırsal yerlesimlerin ilan, reklam, tabela, eğlence vergisi gibi vergilerle kentsel yönetime katkıda bulunması söz konusu değildir. Bunun gibi, kentsel yönetimlerin ev ve sokak hayvanları dışında hayvancılıkla ilgisi yoktur. Dolayısıyla kırsal yapıya kentsel plato giydirmek uygun değildir. 
Tasarı, büyükşehirlerin sınırlarını coğrafi il sınırlarına bağlamakla birlikte büyüksehir ile ilçe belediyeleri arasındaki ilişki biçimlerine dokunmayarak bu konudaki sorunların aynı kalmasını sağlamıştır. Böylelikle bir binanın önündeki caddenin büyükşehre, arkasındaki sokağın ilçe belediyesine bağlı olma karmaşasının hala devam ettiğini sözlerine ekledi. Musa Çam, AKP hükümeti, yeni yerel yönetimler yasası ile kendi hayallerini süsleyen padisahlik düzenini de hayata geçirmeye çalıştığını halkımızın Atatürkçü laik, demokratik, çağdaş düzenden taviz vermeyeceginden kendi beldesinden başlamak üzere kentine sonra da ülkesine sahip çıkacağından emin olduğunu ifade etti. Bu nedenle belde belediyelerinin kapatılmasına karşı yürütülen referandum çalışmasında belde halkı hayır oyu kullanılarak beldelerinin kapatılmasına izin verilmemelidir dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Audi Vosmer farkıyla Bornova’da

Gaziemir’de temizlik devrimi

Geleneği bozun, oy verin

Dönüşümü yerinde yapacağız

Sertel’den Bakan’a destek

Kapı kapı akşam mesaisi

Arşiv