REKOR BEKLENTİSİ BAŞKA BAHARA KALDI

  • 0
  • 708
Yazı Boyutu:

Türkiye’nin ihracat rekorları kırdığı son yıllarda, ihracatı sürekli düşen tek sektör olan zeytin ve zeytinyağı sektörü, 220 bin tonluk zeytinyağı, 450 bin tonluk sofralık zeytin rekoltesi ile ihracat rekorları kırmaya hazırlandığı 2011/12 sezonunda hayal kırıklığı yaşıyor.
 
Yeni sezona yüzde 400 rekor ihracat artış hedefi ile giren Türk Zeytinyağı Sektörü, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği verileri incelendiğinde, 2011/12 sezonunun ilk 7 aylık döneminde, bir önceki sezonun aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 48, değer bazında ise yüzde 23’lük ihracat artış başarısı gösterdi. Bu performans son 6 sezona bakıldığında en kötü ikinci sezon olarak kayıtlara geçti. Sofralık zeytin ihracatı ise geçen sezonki ihracat rakamının da yüzde 2 altında kalarak 57.6 milyon dolara düştü.
 
Zeytin ve zeytinyağı ihracat rakamlarını değerlendiren Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Başkanı Metin Ölken, Zeytin ve zeytinyağı ihracatındaki seyrin, Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ihraç kaydıyla ithalat taleplerinin haklılığının bir kez daha ortaya çıkardığını söyledi.
 
ZEYTİN İHRACATINA NAZAR DEĞDİ
Zeytinyağı ihracatının sürekli düşüş gösterdiği son 5 yıldır ihracatını her yıl arttıran zeytin ihracatı ise Ekim 2011-Mayıs 2012 döneminde bir önceki sezon gösterdiği performansın gerisinde kaldı. 
Yeşil zeytin ihracatımız 2010-11 sezonun aynı dönemine göre miktar açısından yüzde 4,  toplam tutar açısından da yüzde 2 azalarak 8.553 ton karşılığında 16.7 milyon dolara, siyah zeytin ihracatımız ise miktar olarak aynı kalarak tutar bazında yüzde 2 düşüşle 40.907 ton karşılığı 67.2 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Türkiye’nin sofralık zeytin ihracatına son 6 sezon bazında bakıldığında ise, bu sezon 8 ayda ulaşılan rakamlar son 3 sezonun ortalamasında olmakla birlikte, 2007/08 sezonunda yakalanan artış ivmesinin yerini durağan bir tabloya bıraktığı ortaya çıkıyor.
 
ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI İHRACATINDAKİ SIKINTI YÜKSEK REKOLTEYE RAĞMEN GİDERİLEMEDİ
Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı ihracatındaki daralmanın yüksek rekoltenin olduğu 2011/12 sezonunda da giderilemediğini belirten Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Yönetim Kurulu Başkanı Metin Ölken, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ve Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi’nin 2007 yılından beri talep ettiği ihraç kaydıyla zeytinyağı ithalatına imkan veren Dahilde İşleme Rejimi (DİR)’nin ne kadar haklı bir talep olduğunun ortaya çıktığını ifade etti.
 
Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi’nin zeytin ve zeytinyağı ihracatını arttırmak için yurtiçinde ve yurtdışında yaptığı tanıtım çalışmalarına kesin devam ettiğini kaydeden Ölken, “ZZTK’nın kurulduğu 2007 yılı ile beraber sıkıntılı bir sektörel ihracat süreci başlamış olsa da önümüzdeki dönemde oluşacak rekolte artışına kadar geçecek süreyi komite olarak değerlendirerek seçilen önemli hedef ülkelerde imaj çalışmaları ve “ticari network” kurulmasına yönelik etkinlikler hayata geçirildi. Sektörel ihracatımızın bizleri pek memnun etmeyen genel tablosu içinde  yapılan tanıtım çalışmalarının yavaş yavaş sonuçlarının görülmeye başlanması bizlere teselli olmaktadır. Zeytinyağı ana hedef pazarlarımız olan Çin, Japonya ve Irak ihracat rakamlarına  baktığımızda 2007 yılına göre  miktarsal olarak Irak yüzde 60, Çin yüzde 80, Japonya yüzde 8 artış göstermiştir, ancak bu artışlara rağmen söz konusu pazarlardaki payımızın yeterli değil. Hedef pazarlarda başarılı olabilmenin en önemli koşullarından bir tanesi tabii ki istikrarlı ve rekabet edebilir hammadde tedariğidir. Dahilde İşleme Rejimi ile bu sağlandığı takdirde pazar paylarımızı her pazarda yüzde 25’in üzerine çıkarmak ana hedefimizdir” diye konuştu.
 
Sofralık zeytin ihracatında hedef Pazar seçilen Irak, Romanya, Birleşik Krallık ve Çin pazarlarındaki genel durumun Romanya dışında umut verici olduğuna vurgu yapan Ölken, Irak’a yapılan sofralık zeytin ihracatının yüzde 210,  İngiltere’ye yapılan ihracatın yüzde 60 artış gösterdiğine işaret etti. Ölken şöyle devam etti: “Özellikle kalite ve cins açısından yaşanan sıkıntıdan dolayı Romanya ihracatlarımızda yüzde 30’a varan kayıplar yaşadık. Çin’de ise çok yeni olan ve 2007 yılına kadar olmayan ihracatımız bu sezon 15 tona çıkmış, Çin’de yavaş da olsa damak tadı oluşturma çalışmalarımız sonuçlarını almaya başladı.”
 
ÇİN VE IRAK’TA TANITIMA 2012 YILININ İKİNCİ YARISINDA DEVAM EDİLECEK
Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi’nin Çin ve Irak pazarındaki çalışmalarına 2012 yılının ikinci yarısında devam etme kararı aldığını anlatan ZZTK Başkanı Ölken, “Öncelikle Komitemiz Pekin’de Ağustos ayında düzenlecek olan “2. Edible Oil Expo” fuarı sırasında düzenlenecek olan Chinese Cultural Year of Turkish Olive Oil etkinliğine  davetli olarak katılacak tanıtım faaliyetlerinde bulunacak ve bir de seminer düzenleyecek, Komitemiz ayrıca Kasım 2012’deki Shanghai “FHC Gıda Fuarı” ile “Irak Erbil Gıda Fuarı”na katılacak ve EZZİB  ile birlikte Ekim 2012 sonunda geleneksel “Alım Heyeti Organizasyonu”nu gerçekleştirecek. Söz konusu alım heyetine hedef pazarlarımız arasında yer alan İran, Irak, Rusya, Japonya, Çin Halk Cumhuriyeti, İngiltere, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri’nden önemli miktarlarda ithalat yapan alıcı firmaların yanı sıra basın-yayın kuruluşlarının temsilcileri davet edilecek” diyerek sözlerine son verdi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Koltuğunu çocuklara devretti

Çocuk başkanı park ve barınak istedi!

Minik başkanlar projelerini açıkladı

Yarımada Kadar Güzel Bayram!

Foça'da 23 Nisan coşkusu

Başkan Tugay Ege Ordusu Komutanı Yeni’yi ziyaret etti

Arşiv