Reşat Nuri Güntekin 6.Edebiyat Günleri başladı

  • 0
  • 802
Reşat Nuri Güntekin 6.Edebiyat Günleri başladı
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Karabağlar Belediyesi’nin Türk Edebiyatı'nın ölümsüz yazarı Reşat Nuri Güntekin adına düzenlediği 6. Reşat Nuri Güntekin Edebiyat Günleri başladı.  Yazar Bekir Yurdakul'un sunduğu ve açılış konuşmasını Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ve Yazar Tuna Kiremitçi'nin yaptığı etkinlik iki gün boyunca söyleşi ve panellerle devam edecek. Etkinlikte; Tuna Kiremitçi, Enver Aysever, Görkem Altan, Onur Behramoğlu, Hakan Bıçakçı, Doğu Yücel, Onur Gaymaz , Kutlukhan Kutlu, Gülşah Elikbank, Hakan Urgancı ve  Birsen Ferahlı gibi sanat ve edebiyat dünyasının ünlü isimleri İzmir ve Karabağlar halkı ile buluşacak.

Edebiyat Günleri etkinliği, Reşat Nuri Güntekin’in "Çalıkuşu" ve " Dudaktan Kalbe" romanlarını yazdığı,  uzun yıllardır da Çocuk Kütüphanesi olarak hizmet veren evinin önünde gerçekleştirilen açılışla başladı. Sivil toplum kuruluşları temsilcileri, meclis üyeleri, muhtarlar ve vatandaşların da katıldığı ve Yazar Bekir Yurdakul'un "Ben Reşat Nuri Güntekin" seslenişiyle başlayan etkinlikte konuşan Tuna Kiremitçi, Reşat Nuri Güntekin'in sanatçı kişiliğini dile getirdi ve ölümsüz eserler bırakmasının önemine değindi. Kiremitçi, Reşat Nuri'nin birbirinden değerli eserlere imza atmasına rağmen zaman zaman hakkının verilmediğinin de altını çizerek şöyle konuştu:

Su gider kum kalır
"Reşat Nuri her döneme, her kültüre, her çağa uyarlanabilecek çok temel insan durumlarına işaret edebildiği ve bunları söyleyebildiği için var. Bunları söylüyorum çünkü,  Reşat Nuri zaman zaman hakkı verilmemiş bir yazar. Yazdıkları çok fazla kesime ulaştığı için,  zaman zaman çok popüler olduğu için yazdıkları sanki yeterince edebi değere ve ağırlığa sahip değilmiş gibi telaki edildiği zamanlar olmuştur.Ama sonuçta su gidiyor kum kalıyor. Zaman kimlerin bize o insani özelliklere sahip olduğunu gösteriyor.Bizleri de Reşat Nuri Güntekin o güzel eserleriyle bir araya getirdi. Kimin aklına gelirdi ki. Edebiyat bu yüzden güzel, edebiyat hala bu yüzden dizilerin görselliğin her şeye hakim olduğu çılgınca yaşadığımız ve kimsenin de durup küçük şeyleri fark edecek zamanı olmadığı şu günde bile hala bizi buluşturmaya devam ediyor.Gelecekte de buluşturmaya devam edecek.”
Etkinliğin açılışında konuşan Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu da Reşat Nuri Güntekin'in ülkemizin yetiştirdiği önemli yazarlarımızdan biri olduğunu belirterek Cumhuriyet döneminde sanata ve sanatçıya verilen önemi vurguladı ve Mustafa Kemal Atatürk'ün bunda önemli pay sahibi olduğunu ifade etti. Reşat Nuri Güntekin'in evinin restore edilmesine ilişkin süreci de anlatan Başkan Selvitopu, Konak Eski Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ'ın binanın bugünkü konumuna kavuşmasında büyük emeğinin olduğunu söyledi.

Kültürel zenginleşmemizde Reşat Nuri'nin eserlerinin de payı büyük
Selvitopu, " Burası küçük mütevazi bir evdi, yapılması ve faaliyete geçirilmesi aşamasında benim de Konak Belediyesi çalışanıyken katkılarım olmuştu. O zaman Belediye Başkanımız Sayın Muzaffer Tunçağ idi. O da sanata ve kültüre çok önem veren meraklı bir insan. Bu park tanzim edilirken bu evi tespit ettik.Çevre sakinleri buraya Reşat Nuri Güntekin’in yazları geldiğini ve burada yaz tatilini geçirdiğini ve romanlarını yazdığını söylediler.Bizler de binanın sahipleriyle görüştük ve bu binayı belediyeye aldık.O dönem yine restorasyonu ve tescili yapıldı,  daha sonra da kütüphane olarak halkın hizmetine sunuldu. Benim çalışma yaşamım içinde çok mutlu olduğum,  çalışırken zevk aldığım, heyecanla bitirmek için beklediğim bir yapıydı bu. Çünkü ülkemiz Cumhuriyet’in kurulduğu yıllardan beri kurucusu Mustafa Kemal’in  kültüre sanata ne kadar önem verdiğini hepimiz biliyoruz. Bugünlerde kültürün ve sanatın  ne kadar önemli olduğunun farkına da varıyoruz. Özellikle son yaşanan olayları gördükçe ve çevremizde vahşeti izledikçe bunun farkına varıyoruz. Burada kültürün sanatın çok çok önemi var. Ondan nasibini alamayanların ne kadar vahşice hareketler yapabileceğini,  insanları vahşice katledebileceklerini izliyoruz.Dünyaya geniş bir pencereden bakmak lazım bilimi,teknolojiyi, kültürü sanatı takip etmek gerekir.Herkes elinden geldiği sürece bunu yaparsa ülkemiz daha iyi konumlara gelir.Reşat Nuri Güntekin  de ülkemizin yetiştirdiği önemli yazarlarımızdan bir tanesiydi. Kültürel zenginleşmemizde onun da ölümsüz eserlerinin katkıları çok büyük." diye konuştu.
İki gün sürecek etkinlikte çeşitli söyleşi ve paneller yer alacak.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Genç Sanatçılar sahnede

İzmir Aşkına Adana yolcusu

Köy Enstitüleri Fikir Ve Kültür Günleri başlıyor

Adasu yeteneği ile fark yaratıyor

İzmir Kitap Fuarı baharın coşkusuyla Kültürpark’ta

Son başvuru tarihi 23 Nisan!

Arşiv