“Sağlıklı, Eğlenceli ve Özgür Mutfaklar”a ödül

Manisa Çölyak ve Organik Beslenme Derneği’nin Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı’nın (TÜSEV), “Destekle Değiştir” Programı kapsamında hibe alan ve başarıyla tamamlanan projesi, 24. Tülay Aktaş Gönüllü Kuruluşlar Güç Birliği Karşılıksız Hizmet Suat Ballar Özel Ödülü'nü kazandı.

  • 0
  • 1.176
“Sağlıklı, Eğlenceli ve Özgür Mutfaklar”a ödül
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

 Manisa Çölyak ve Organik Beslenme Derneği’nin Türkiye Üçüncü Sektör Vakfı’nın (TÜSEV), “Destekle Değiştir” Programı kapsamında hibe alan ve başarıyla tamamlanan projesi, 24. Tülay Aktaş Gönüllü Kuruluşlar Güç Birliği Karşılıksız Hizmet Suat Ballar Özel Ödülü'nü kazandı.

Bu yıl 24. kez düzenlenen “Geleneksel Tülay Aktaş İzmir Gönüllü Kuruluşlar Güçbirliği Toplantısı ve Karşılıksız Hizmet Ödül Töreni” bugün gerçekleşti. Pandemi dönemi nedeniyle bu yıl sanal ortamda gerçekleştirilen törene İzmir’in önde gelen dernek, sivil toplum kuruluşları ve gönüllüleri katıldı.

Dernek Başkanımız Halim Şivecan, “Suat Ballar özel ödülü, derneğimizin üyesi veya gönüllüsü olarak bugüne kadar bize sürekli maddi ve manevi destek veren değerli dostlarımızın ve bağışçılarımızın bir eseridir. Eğer onların değerli destekleri olmasa Manisa Çölyak Derneği olarak, bu kadar kısa sürede bu kadar güzel işlere imza atamazdık. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. Bu proje sayesinde, bir STK olarak yaşadığımız en büyük problemlerinden biri olan üyenin veya gönüllünün aidiyet duygusunu taşımasını ve örgütüne sahip çıkmasını da bu uygulama mutfağı ile aşarak büyük ölçüde sosyalleşme sağlamış olduk” dedi. İştirakçi SağKal Derneği Proje Koordinatörü Zeliha Silleli Ünal da, “SağKal olarak dernek misyonumuzla çok örtüşen bir proje olduğu için “Sağlıklı, Eğlenceli ve Özgür Mutfaklar” projesine iştirakçi olmak konusunda hiç tereddüt etmedik. Emeklerin ödül olarak geriye dönmesi ayrıca çok gurur verici. SağKal Derneği olarak olgunlaşma yolunda çok güzel adımlar atan Manisa Çölyak Derneği ile kurumsal işbirliklerini devam ettirecektir. Sağlıklı yaşamın anahtarı sağlıklı beslenmek. Birlikte yapacak pek çok güzel projelerimiz olacak” şeklinde konuştu.

NELERİ AMAÇLADIK, NELERİ BAŞARDIK?
Hedefimiz bu uygulama mutfağının tüm Türkiye’deki Çölyak Derneklerinin uygulayabilmesi için örnek bir çalışma olması ve çölyaklıların zor olan hayatlarını kolaylaştırmaktı. Bu kapsamda; 
 
  • Proje faaliyetleri sonucunda çölyaklı veya çölyak annesi/babası olan kişilerin evlerinde kendileri veya çocukları için yapmak zorunda oldukları glutensiz ürünleri yapabilecek kabiliyete ulaşmaları hedeflendi.
  • Eğitimlere katılan kişilerin mutfak becerilerinin ve özgüvenlerinin arttırılması amaçlandı. Glutensiz mutfak ve tarifler konusunda eğitim verebilecek 10 eğitmeni eğitebilmek amaçlandı.
  • Yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle bir ölçüde sosyal yalıtım içinde olan bireylerin sosyalleşmeleri amaçlandı.
  • Glutensiz mutfağın kurulması ve işletim modelinin oluşturulması,
  • Faydalanıcılarının belirlenmesi
  • Eğitim, bilgilendirme ve farkındalık etkinliklerinin organize edilmesi,
  • İç ve dış paydaşlar ile iletişim ve işbirliğinin sağlanması adımlarını planladık ve gerçekleştirdik
     
  • Söz konusu uygulama mutfağımız sayesinde ise;
  • 15 kişinin birebir uygulamalı şekilde glutensiz beslenme için ürün  (ekmek, unlu mamuller, pizza, hamburger ekmeği, simit, lahmacun vb. gibi ) yapma kapasiteleri artırıldı,
  • ÇÖLYAK’lı bireylere dışarıda yiyemedikleri ürünleri yapmaları öğretilerek kendi sorunları ile baş edebilmek konusunda özgüven kazandırıldı,
  • Daha deneyimli olan kişi ve ailelerin deneyimlerini diğer Çölyaklı bireyler ile paylaşmaları için uygun ortam yaratıldı,
  • Uygulama mutfağımızda dene-yap biçimindeki ortak çalışma ve öğrenme tarzı sayesinde, ÇÖLYAK’lı bireyler arasında işbirliği, paylaşım ve en önemlisi sosyalleşme sağlandı.
ANNE VE BABALARIN VE ÇOCUKLARIN GÖZLERİNDEKİ MUTLULUK IŞILTISI
Projemizin faaliyetleri sonucunda ÇÖLYAK’lı veya Çölyak annesi/eşi kişilerin evlerinde kendileri veya çocukları için yapmak zorunda oldukları glutensiz ürünleri yapabilecek kabiliyete ulaşmaları temin edildi. Bu anlamda projenin başlıca kazanımı, annelerin ve babaların duyacağı bu mutluğu görmek ve çocukların onlara sımsıkı sarılarak teşekkür etmelerine tanıklık etmekti.  ÇÖLYAK’lı bir çocuğun dışarıda asla yiyemediği, simiti ve poğaçayı rahatlıkla yapabilen bir anne/baba profiline doğru değişim yaratmayı hedefledik ve başardık. Hem çocuğun, hem de annenin ve babanın gözlerindeki mutluluk ışıltısı başlıca motivasyonumuzdu.
Yaşadıkları sıkıntılar nedeniyle bir ölçüde sosyal yalıtım içinde olan bireylerin sosyalleşmeleri amaçlandı. Eğitim alan ÇÖLYAK’lı bireylerin en güzel kazanımlarından birisi de sosyalleşmeleri oldu. Elazığ depreminden etkilenen ÇÖLYAK’lı ailelere Sağlıklı, Eğlenceli ve Özgür mutfağımızda glütensiz ürünler yapıp göndererek deprem yaralarının sarılmasına katkıda bulunduk.
Proje kapsamında SAĞLIKTA KALİTE DERNEĞİ ile yapılan işbirliği ile de katılımcılara ve üyelerimize Glutensiz Beslenme ile ilgili bilgilendirme yapıldı.  Bu bilgilendirmeler WEB TV canlı yayından ve Youtube kanalı üzerinden Türkiye’deki tüm ÇÖLYAKLI BİREYLERE ulaşması için ilgili dernek ve federasyon ağı sayesinde duyuruldu.

SAYILARLA PROJEMİZ
 
  • Projemiz ile Manisa ilinde yaşayan 300 çölyaklı aile glutensiz mutfak eğitimlerinden faydalandı.
  • Proje çalışmaları ile 70 Çölyaklı çocuğumuzun (2-18 yaş ) mutlu olması sağlandı.
  • 200 çölyaklı anne/babanın glütensiz mutfak becerileri artırıldı.
  • Elazığ depreminde glutensiz ürün bulma şansı olmayan 500 çölyaklı aileye glutensiz ürün yapılarak gönderilmesi ile projemizin etkileri Manisa il sınırları dışına çıkmış oldu.
  • Projenin çıktısı olan, glutensiz ürün pişirme tarifleri, un reçeteleri gibi değerli bilgiler internet sitemiz ve sosyal medya üzerinden paylaşıldı, yurt sathında her çölyaklının erişebileceği değerli bir bilgi kaynağı olarak kullanıma sunuldu.
İÇTEN TEŞEKKÜRLERİMİZLE…
SağKal (Sağlıkta Kalite Derneği) ve Türkiye Çölyak Federasyonu’nun iştiraki ile gerçekleştirdiğimiz projemize Dr. Oetker firması adına Arzu Bilici’ye, Manisa Milli Eğitim Müdürlüğü adına Ali Rıza Kaan’a, Salihli Ticaret Odası Talat Zurnacı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne, Yunusemre Belediyesi adına Fuat Balcı’ya, Manisa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü adına Metin Öztürk’e, “Glutensiz Şef” Süleyman Engin’e, Dr. Öğretim Üyesi Murat Ünal’a ve Zeliha Silleli Ünal’a ve değerli sanatçımız Meltem Cumbul’a verdikleri değerli destekler için dernek üyelerimiz ve Manisamız adına içten teşekkürlerimizi sunarız.  Doğru yolda olduğumuzu bilerek, azimle ve aşkla çalışmaya devam edeceğiz.

SUAT BALLAR KİMDİR?
Adına konulan özel ödülü kazandığımız Suat Ballar, bir sivil toplumcu, avukat ve eğitimcidir. 2020 yılının Haziran ayında kaybettiğimiz Suat Ballar; eğitim, hukuk, dernek ve vakıflar üzerine çok kıymetli eserler kaleme almıştır. Gaziantep Kolej Vakfı’nın yanı sıra Türk Eğitim Derneği ve TED İstanbul Kolej Vakfı Genel Başkanlığı da yapan Suat Ballar’ın Türk Dernekler Hukuku, Yeni Vakıflar Hukuku, Türk Hukukunda Sosyal Hizmet ve Çocuklar, Çocuk Hakları, Vakıflar Sözlüğü, Eski Vakıfların Günümüze Ulaşan Sorunları, Vakıf Üniversiteleri, Bir Atatürk Kurumu: Türk Eğitim Derneği adlı ve Lions'lara yönelik yayınlanmış eserleri bulunuyor.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Gençlere özel sayı

Arşiv