Sakin Şehir Orkinos mezbahasına karşı direniyor

  • 0
  • 584
Yazı Boyutu:

Danıştay ve İdare Mahkemelerininiptal kararları vermesine rağmen yeni bir ÇED Olumlu Kararı  alaraküretime başlayan “Orkinos Mezbahasına”karşı, Seferihisar Belediyesi, Seferihisarlılar, Sığacık Balıkçı Kooperatifi,Çevre Dernekleri, Sivil Toplum Kuruluşları, Yarımadalılar ve  çevregönüllüleri Sığacık’ta büyük bir eylem gerçekleştirdi.  Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer,“Kentin ortasından otoban geçirip kalkınma diyen, parktaki ağaçları kesip AVMyapmaya modernleşme diyen, Orkinos Tesisi ile bir yandan turizmi baltalayıp biryandan , ihracata destek veriyorum diyen anlayış bitmiştir. Bu anlayış bizidaha fazla yönetemeyecek gün bugündür, bu köhne anlayışı  bu körfezde denize gömeceğiz” dedi.

 8 Eylül Pazar günü gerçekleşen eylemde basınaçıklamasının ardından yüzlerce kişi teknelerle denize açılarak denizdekimezbahayı protesto etti.  Eylemde “Balıkçılığı yaşatmak için Orkinos Mezbahasına Hayır”, “ SakinŞehrin Tekmesi Sert Olur”, “Çocuklarımızın balık yeme hakkına, denize girmehakkına sahip çıkıyoruz”,”Geleceği düşünerek Orkinos Mezbahasına karşı çıkıyorduk.Gelecek geldi. Bu tür yatırımların çağdışı kaldığını, dünde kalmış biranlayışın ürünü olduklarını artık herkes görüyor” pankartları açıldı.

Eyleme CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, SeferihisarBelediye Başkanı Tunç Soyer, Karaburun Belediye Başkanı Serdar Yasa, MordoğanBelediye Başkanı Ahmet Çakır, Tema Vakfı, Doğa Derneği, Seferihisar KentKonseyi, Karaburun Kent Konseyi, Konak Kent Konseyi, Seferihisar Çevre KorumaDerneği, Akut, Atatürkçü Düşünce Derneği, CHP İlçe Teşkilatı, çevre ilçelerinsivil toplum kuruluşları ve dernek temsilcileri ve yüzlerce vatandaş katıldı.

Eylemden önce kurulan serbest kürsüde, dileyen vatandaşlargörüşlerini dile getirdi. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer yaptığıkonuşmasında iki nedenle Orkinos Mezbahası’na karşı çıktıklarını belirterekşunları söyledi: Güçlerimizi birleştirmezsek bizi teker teker avlıyorlar. İkihaklı gerekçemiz var. Birincisi bu nesli yavruyken yakalayıp kafeslere hapsediphasat denilen katliamı yapıyorlar. Bu soyun tükenmesine neden oluyorlar.İkincisi de burada balık neslini yok ettikleri için balıkçılığı, denizikirlettikleri için turizmi yok ediyorlar. Biz burada balıkçılığı kalkındırmak için Avrupa Birliği’nden 200 BinEuro hibe aldık, İtalyanlarla ortak çalıştık, balık mezatını yeniledik. Amaşimdi küçük balıkçılığı yok ediyor balıkçılara teknelerini sattırıyor.”

BU ZİHNİYET BİZİ YÖNETEMEYECEK
Gezi ve ODTÜ olaylarına da değinen Seferihisar BelediyeBaşkanı Tunç Soyer“Kentin ortasından otobangeçirip kalkınma diyen, parktaki ağaçları kesip AVM yapmaya modernleşme diyen,Orkinos Tesisi ile bir yandan turizmi baltalayıp bir yandan , ihracata destekveriyorum diyen anlayış bitmiştir. Bu anlayış bizi daha fazla yönetemeyecek günbugündür, bu köhne anlayışı  bu körfezdedenize gömeceğiz. Onları buradan kovduğumuz gün bayramı da yine buradakutlayacağız” dedi.

Dava Avukatı Şehrazat Mercanise; Kendi yurdumuzda sürgünüz. Mahkemeler karar alıyor uygulanmıyor. Eylemleryapıyor, dilekçeler veriyoruz dikkate alınmıyor. Mahkeme kararlarınıuygulamayıp bir kenara atan yönetimi şiddetle kınıyorum. Bu mezbaha buradangidene kadar mücadelemiz sürecek” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya ailesinin acı günü

İlk tadıma tam not

Kınık'ta Coşkulu kutlama

Konak’ın parklarında 23 Nisan coşkusu

Spor Salonu İçin Koştular

Hasta çocuklar unutulmadı

Arşiv