Santa Maria’da Müzik Günleri

  • 0
  • 871
Santa Maria’da  Müzik Günleri
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Arkas tarafından organize edilen ve Santa Maria’da gerçekleşen konserlerde, dinleyiciler klasik müzik alanında en beğenilen eserlerin eşliğinde iki gün boyunca müzik ziyafeti yaşadı.

Arkas’ın davetiyle bir kez daha İzmir’e gelen ünlü organist Prof. Johannes Geffert ve Arkas Trio, Arkas’ın organize etttiği Santa Maria Müzik Günleri’nde klasik müzikseverlere unutulmaz iki gün yaşattı. Geffert’in sihirli dokunuşları ile hayat bulan kilise orgunun tınıları ve Arkas Trio’nun performansı dinleyicilere müzik ziyafeti sundu. 

Arkas Trio’dan Beethoven şöleni
Dinleyiciler, müzik günlerinin ikinci akşamında 29 Nisan Cuma günü Arkas Trio’nun Beethoven eserlerinden oluşan konseriyle keyifli saatler geçirdi.

Arkas Trio, ülkemizde yetişen ve kendi kuşaklarının en iyi sanatçıları olarak tanınan, uluslararası yarışmalarda dereceler ve özel ödüller kazanan keman solist sanatçısı Tuncay Yılmaz ve piyano solist sanatçısı Emre Elivar ile ’Uluslararası Çaykovski Yarışması’nda birincilik kazandıktan sonra dünyaca tanınan Alman çello solisti Gustav Rivinius’tan oluşuyor. Farklı ve tematik projelerin içinde yer almayı ilke edinen Arkas Trio, zaman zaman bu projeleri sosyal  sorumluluk  misyonu ile de birleştirirken geliştirdiği repertuvarı  ile bir araya geliş amacını hiç bir zaman unutmadan klasik müziğe olan ilgiyi artırmaya yönelik çalışmalarına devam ediyor.

Ünlü organist bir kez daha İzmir’deydi
19. yüzyılda Verona’da yapılmış ve İzmir’de yaşanan depremler ve aradan geçen yılların oluşturduğu hasarlarla zaman içinde kullanılmaz duruma gelmiş olan org, Arkas’ın desteği ile gerçekleştirilen restorasyonun ardından 2014 yılında suskunluğunu bozmuştu. 2014 yılında Arkas’ın daveti ile İzmir’e gelen Prof. Johannes Geffert, Arkas Trio eşliğinde iki gün üst üste konser vermişti.

Orgunun büyülü tınıları, başarılı geçen konserlerin ardından Arkas’ın davetiyle ikinci kez  gelen Prof.Johannes Geffert’in yorumuyla 28 Nisan akşamı yeniden hayat buldu.

Tanınmış bir org sanatçısı ve ünlü bir kilise müziği şefinin oğlu olan Prof. Johannes Geffert, eğitimini ailesinden gördüğü sanat ruhu ve müziğin gelenekleri doğrultusunda tamamladı. 70’li yıllarda Aachen Bach Topluluğu‘nda hem org sanatçısı hem de şef olarak görev yaptı. Çalışmaya başladığı ilk dönemden bugüne müzik dünyasında güzel başarılara imza atan Geffert, şu an da aktif olarak, İngiliz Orgcular Derneği‘nin Fahri Başkan Yardımcılığını ve Bonn’da bulunan Beethovenhaus’un Yönetim Kurulu Üyeliğini yapıyor.

 
 
 
Org Hakkında Teknik Bilgi
St. Maria Kilisesi Orgu iki klavyelidir. Büyük Org, koro zeminine yaklaşık 1,50 m.
mesafede kurulmuş en büyük konsola sahiptir. Boruları, alt bölümün içerisinde, Büyük Org'un
üzerinde yer alır ve hava üfleme aleti ile birlikte daima koro zeminine 3,10 m. mesafededir.
Klavyelerin her biri 58 tuşludur ve Bas-Soprano Do#3-Re ses değişimi ile Do1 ile La5 aralığındadır. Pedal klavyesi, düz ve paralel pedalları olan, Do1-Re3 arasında 27 notadan oluşan gerçek ses aralığına sahiptir.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Genç Sanatçılar sahnede

İzmir Aşkına Adana yolcusu

Köy Enstitüleri Fikir Ve Kültür Günleri başlıyor

Adasu yeteneği ile fark yaratıyor

İzmir Kitap Fuarı baharın coşkusuyla Kültürpark’ta

Son başvuru tarihi 23 Nisan!

Arşiv