Saraç ve Şen ile Çalışan Kadınının Ruhsal ve Bedensel Sağlığı’nı konuştu

  • 0
  • 867
Saraç ve Şen ile Çalışan Kadınının Ruhsal ve Bedensel Sağlığı’nı konuştu
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu İzmir İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra Kurulu koordinatörlüğünde Dr. Ender Saraç ve Dr. Rana Şen ile Çalışan Kadınının Ruhsal ve Bedensel Sağlığı konulu söyleşi düzenlendi.  İzmir Ticaret Borsası Yeni Meclis Salonu’nda düzenlenen etkinliğe İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, Meclis üyeleri ile çok sayıda kadın girişimci katıldı.
Etkinliğin açılışında konuşan İzmir İl Kadın Girişimciler Kurulu İcra Kurulu Başkanı Aysel Öztezel, Kadın Girişimciler İcra Kurulu olarak, çalışan kadınların daha aktif, daha verimli bir çalışma hayatları olsun, motivasyonları daha yüksek olsun, her şeyden önemlisi daha mutlu olmalarının hedeflendiğini söyledi. 

KADIN YOKSULLUĞU İLE MÜCADELE EDİLMESİ ŞART
İzmir Kadın Girişimciler Kurulu olarak;  Türkiye’de daha güçlü bir ekonomi için kadınların istihdama katılımının artırılması, girişimciliğin desteklenmesi ve kadın yoksulluğu ile mücadele edilmesinin şart olduğuna inandıklarını söyledi. Son 5 yılda kadın girişimcilerin sayısının yüzde 42 artmasının umutlandırdığını ve daha fazla mücadele gücü verdiğini ifade etti.

Öztezel, “Almanya’da kadınların yüzde 73’ü iş başında, bizde kadınlarımızın sadece yüzde 30’u çalışıyorsa elbette yetmez. Türkiye için kadınının girişim ve işgücü piyasasında daha yüksek oranda var olması hepimizin temennisi.  Araştırmalar gösteriyor ki, çalışan kadınlar, kapasitesi arttığı, üretken olduğu, isteklerini kabul ettirebildiği ve maddi bir kazancı olduğu için daha mutlu. Kadının çalışması, gerek ruh gerekse beden sağlığı açısından çok önemli. Ama asıl önemli olan, bu mutluluğun sürdürülebilmesi. Çalışan kadının, bedenine ve ruhuna sahip  çıkabilmesi. Hükümet programlarında, kadınlara yönelik istihdam teşviklerinin etkinleştirilmesi, kadın istihdamında engellerden en önemlisi olan çocuk bakımı hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve kadın girişimcilere özel bütüncül bir destek programının uygulanması bileşenlerinin yer alması bizleri sevindiriyor. Ancak, çalışan kadınların bedensel ve ruhsal sağlığına yönelik en azından özel dönemler için destekleme uygulamalarına da ihtiyaç olduğuna inanıyorum. Daha sağlıklı, daha mutlu, daha huzurlu çalışan kadınların sayısı arttıkça, daha güçlü, daha verimli, daha güvenli anneler, eşlerin sayısı artacak, böylece, mutlu ve güçlü bir toplum haline geleceğiz” dedi.

100 GİRİŞİMCİNİN YÜZDE 8'İ KADIN
Türkiye’de kadınların iş hayatına istenilen oranda girememiş olmasına dikkat çeken Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise her 100 girişimcinin sadece yüzde 8'inin kadın ve her 100 kadından sadece 31'inin istihdam piyasasının içinde olduğunu ifade etti.
Kestelli, “buna karşılık evde bakım hizmetleri de dahil olmak üzere, ücretsiz işlerin yüzde 95'i kadınların omuzunda. Yasalarla tam güvence altına alınmamış kadın çalışan haklarından, kreş gibi sosyal hizmetlerin yetersizliğine kadar pek çok engel, kadınımızın iş hayatına girişini set çekiyor. Yapılan araştırmalar, eşit işe eşit ücretten mobbing'e kadar pek çok önemli çalışma sorununda kadınların mağdur olduğunu ortaya koyuyor. Kadınların güvenle çalışabildikleri iş kollarının yetersizliğini ise hepimiz biliyoruz.

Yapılan araştırmalara göre işyerinde kadın-erkek eşitliğinin sağlanması, 2023'e kadar dünya ekonomisine 12 trilyon dolar kadar bir katkı yapma potansiyeli taşıyor. Türkiye'de iş ve aile yaşamını uyumlaştırma politikalarından Avrupa’da olduğu gibi sadece kadınları işgücü piyasasında tutma aracı değil aynı zamanda düşük olan kadın istihdam oranının yukarı çekecek katkılar beklememiz gerekiyor.  Bizde çok açık bir şekilde hem işgücü piyasasındaki çalışma koşullarının iyileştirilmesi, kadının sosyal hayata katılımını artıracak olanakların sağlanması, hem de insana yaraşır iş dediğimiz güvenceli işlerin sayısının artması, kadın istihdamını yukarı çekecektir” diye konuştu.

Konuşmalarından ardından mikrofona gelen Dr. Rana Şen, kadın ve erkeğin eşitsizliğinden iş yaşamına bir dizi sorunu izleyenlerle paylaşırken, Dr. Ender Saraç ise doğal ürünleri içeren çeşitli ilaçlar önerdi. Söyleşinin ardından konuklara Saraç’ın hazırlattığı detoks içecekler ikram edildi.
 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Gençlere özel sayı

Arşiv