Sefarad Arkeolojisi sergisi İZTO'da

  • 0
  • 1.244
Sefarad Arkeolojisi sergisi İZTO'da
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Dokuz Eylül Üniversitesi Ege Bölgesi Kültür Varlıkları ve Uygulama ve Araştırma Merkezi (EKVAM) ile İzmir Ticaret Odası organizasyonu olan ve Arkeolog Rakel Mizrahi’nin çalışmalarından oluşan İzmir’de Sefarad(15-16 Yüzyılda İberya Yarımadası’ndan göç eden Musevilere verilen ad) Arkeolojisi Sergisi İzmir Ticaret Odası Sergi Salonu’nda açıldı.

Sergi açılışına katılan konukları hitap eden Arkeolog Rekel Mizrahi, İzmir'de dünyaya geldiğini, ilk ve orta dereceli okulların ardından 2010-2014 yılları arasında Ege Üniversitesi-Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi bölümünde okuduğunu söyleyen Mizrahi, “Prof. Dr. Eşref Abay'ın yürüttüğü, Denizli-Beycesultan Höyüğü kazı çalışmalarının ardından yönümü farklılaştırarak, ilgimin her zaman daim olduğu Sefarad Kültürü üzerinde çalışmalara başladım. Günümüzde de bu çalışmaların devamı niteliğinde olan sergim söz konusudur. Sergiden bir adım önce, 31 Mart 2015’te Fransız Kültür Merkezi’nde, yine aynı konu başlıklı bir sunum düzenledim. Bu sunum, serginin bilimsel araştırması niteliğindeydi. Her zaman ilgimin olduğu Sefarad tarihine ve kültürüne bu denli sahip çıkabilmek beni oldukça mutlu ediyor. İlerideki projelerim için de, arkeolojik anlamda araştırmalarıma devam edeceğim. En büyük amacım ise ileride, projelerde oluşturduğum arşivi (dergiler, gazeteler,belgeler,objeler vb.) bir müze haline getirmek” dedi.
Sefarad Kültürü’ne yönelik araştırmaları bulunan cemaat mensubu Nesim Bencoya ise İzmir Yahudi Kültür Tarihi’nin İzmir’in tarihsel mozayiğini oluşturan temel unsurlardan biri olarak belki de en az belgelendiğini ve en az araştırılmış bir kültür sıfatı ile yaşadığını söyledi. Nesim Bencoya, “Nereden bakılırsa bakılsın, İzmir’e kişiliğini kazandırmış olan kültürlerden bir olarak bilimsel ne yeterince, ne de gereğince dikkate alınmıştır. Değişik nedenlerden dolayı meydana gelmiş olan bu eksiklik, İzmir’imizi bu gün tanımaya veya tanımlamaya çalıştığımızda önümüze aşılması gereken bir engel olarak çıkmaktadır” diye konuştu.

Son yıllarda yeni rüzgarlar estiğini, sayıları gittikçe artan insanlar ve grupların İzmir Yahudi Tarihi ve kültürü ile ilgilenmeye başladığına dikkat çekerek, “Dernekler kuruluyor ve bu tarihin yaşatılması ve gözler önüne serilmesi için gayretler sarfediliyor. İçlerinde belediye ve diğer kuruluşların, yurt içi ve yurtdışı  üniversitelerin yer aldığı işbirlikler gerçekleşiyor. Kemeraltı ve Karataş Sinagoglarını temel alan bir Yahudi – Sefarad Müzesi planlanıyor.  Bu süreç hem İzmir için  hem de Yahudi cemaati için umut veren bir süreç, bu gün yeni bir güç alıyor. İzmir’in genç arkeologlarından Rakel Mizrahi, elini taşın altına koyarak ve sorumluluğunu üstlenerek araştırmalara başladı. Birkaç ay önceki sunumunda vaad ettiği gibi bu gün İzmir’i Sefarad adlı sergisi ile onurlandırıyor” dedi.

Açılışa katılanlara Alsancak Dostlar Boyoz Fırını tarafından üretilen fındık boyozların konuklara dağıtıldığı sergi 4 Temmuz’a kadar gezilebilecek.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Engelsiz yaşam’ için yol yardım desteği

Menderes’te İlk Meclis

Bornova’nın zenginliğini ortaya çıkaracağız

Ekmek 5 TL

Buca'da ilk meclis

İlk ziyaret Kaymakam Fatih Aksoy’a

Arşiv