Seferihisar lezzetleri “Seferihisar’ın Geleneksel Mutfağı”yla markalaşıyor

  • 0
  • 1.143
Seferihisar lezzetleri “Seferihisar’ın Geleneksel Mutfağı”yla markalaşıyor
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Anadolu Efes, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve BirleşmişMilletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle hayata geçirilen GelecekTurizmde Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu’nun ilk dönem projelerinden“Seferihisar’ın Geleneksel Mutfağı” 4 Kasım Salı günü düzenlenen toplantıylatanıtıldı.

Yerelde kadın emeğini yaygınlaştırma hedefiyle yola çıkanprojeyle Seferihisarlı kadınların bölgeye özgü tatları markalaştırılacak.Üretilen ürünlerin Seferihisar pazarlarının yanı sıra internet aracılığıyla datüketiciye ulaştırılması amaçlanıyor.

Dünyaca ünlü “Sakin Şehirler” (Cittaslow) arasında yer alanİzmir’in Seferihisar ilçesi Anadolu Efes, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı veBirleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle hayata geçen GelecekTurizmde Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu’yla (STDF) markalaşma yolunda önemlibir adım atıyor. Gelecek Turizmde ilk dönem projelerinden “Seferihisar’ınGeleneksel Mutfağı” projesiyle Seferihisarlı kadınlar bölgeye özgü tatları markalaştıracak.

Seferihisar’ın yerel lezzetleri dünyaya açılıyor

Turizm odaklı projelerle yerel kalkınma modelleri oluşturanGelecek Turizmde Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu kapsamında Seferihisar’ınGeleneksel Mutfağı Projesi’nde kurulan mutfağa fon desteğinin yanı sırayararlanıcılara eğitim ve mentorluk desteği de veriliyor. Üretilen özelürünlerin Seferihisar pazarlarının yanı sıra internet aracılığıyla datüketiciye ulaştırılması amaçlanıyor.

Seferihisar’ın Geleneksel Mutfağı, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı,Anadolu Efes ve UNDP yöneticileri, Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer,Seferihisar Kaymakamı Resul Çelik, Seferihisar İlçe Gıda, Tarım ve HayvancılıkMüdürü

Ali Özdemir, Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi BaşkanıNeptün Soyer, Yavaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Bülent Köstem, İzmirEkonomi Üniversitesi Tarımsal Teknoloji ve Gıda Bilimleri Fakültesi DekanıProf. Dr. Kamile Nazan Turhan ve basın mensuplarının da katılımıyla 4 Kasım2014 Salı günü düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.

Kadın emeği markalaşıyor

Toplantıda konuşan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer“Seferihisar’ın Geleneksel Mutfağı projesini büyük bir heyecan içerisindeizliyorum. Kamu ve özel sektör işbirliğinin çok başarılı bir örneği olan buprojenin çok yönlü kurgulanması en önemli başarı faktörlerinden. Kamu ve özelsektörün yanı sıra sivil toplum kuruluşu, yerel yönetim, akademik dünya, sivilhalk gibi hiçbir paydaş atlanmadan tasarlanmış… Projenin kelebek etkisiyaratacağına inanıyorum. Bu başarılı kurgu bize turizmin aslında herkesin yaşamstandartını yükseltebileceğinin bir kanıtı” dedi.

Toplantıda konuşan Anadolu Efes Kurumsal İletişim MüdürüSimge Balaban “2013 yılında Gelecek Turizmde Sürdürülebilir Turizm Destek Fonuprojesini başlattık. Bu proje ile her sene 3 farklı sürdürülebilir turizmfikrine fon desteği sağlıyoruz. Projemizle sürdürülebilir turizm faaliyetleri,yerel ürün geliştirme, sürdürülebilir yaşam alanları oluşturma, yerel alandakapasite geliştirme gibi konulardaki projelere destek veriyoruz. GelecekTurizmde Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu projemizin en güçlü yönü, yerelsivil toplum örgütleri ve kamu kurumları ile yerel sorunlara çözüm arıyorolması. Seferihisar’ın Geleneksel Mutfağı projesi de buna en iyi örneklerdenbiri. Bu gizli kalmış lezzetlerin tanıtılmasında katkımız olmasından dolayımutluyuz’’ dedi.

Gelecek Turizmde Sürdürülebilir Turizm Destek Fonu’nunuluslararası seçkin ödül platformları arasında önemli bir yeri olan StevieAwards tarafından düzenlenen, “International Business Awards”değerlendirmesinde bu yıl “Toplum İlişkileri” kategorisinde bronz ödülün sahibiolduğunu da söyleyen Balaban, “Bu prestijli ödülü almamızda emeği geçen herkeseteşekkür ederim” dedi.

UNDP Proje Yöneticisi Bülent Açıkgöz ise Gelecek TurizmdeProjesi’nin yerel kalkınmaya sağlayacağı desteği vurgulayarak"Seferihisar’ın Geleneksel Mutfağı Projesi’nin turizm temelli yerelkalkınmanın önemli bir örneği olacak. Projenin temelinde “topluma rağmen” değil“toplumla beraber” felsefesi yatıyor. Bu yaklaşım ile toplumun, yerel ekonomideaktif bir ekonomik aktör olarak yer edinmesi ve tutunmasını, başta kadınlar,gençler ve dezavantajlı gruplar olmak üzere, yerel toplumun bireylerine yönelikkalıcı ve sürdürülebilir istihdam olanaklarının arttırılmasını hedefliyoruz” dedi.

Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Neptün Soyer“Projemiz Seferihisar'ın değerlerini, doğasını, ürünlerini, gelenek vegöreneklerini ziyaretçilerle, turistlerle paylaşma imkanı sağlayacak.Seferihisar’ın Geleneksel Mutfağı’nın en büyük faydasının tüm Türkiye'deuygulanabilecek bir model oluşturmak olduğunu düşünüyoruz. Başta Anadolu Efes’eve tüm proje ortaklarına teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Koltuğunu çocuklara devretti

Çocuk başkanı park ve barınak istedi!

Minik başkanlar projelerini açıkladı

Yarımada Kadar Güzel Bayram!

Foça'da 23 Nisan coşkusu

Başkan Tugay Ege Ordusu Komutanı Yeni’yi ziyaret etti

Arşiv