Şemikler uzlaşması

  • 0
  • 1.556
Yazı Boyutu:

 
Kapatılan hemzemin geçitle ilgili sıkıntıları yerinde görebilmek için bir hafta önce Şemikler’e sürpriz bir ziyaret gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, mahalle sakinlerini bu kez kendisi ağırladı. Büyükşehir’deki hafta sonu mesaisinden 7.5 metre genişliğinde yaya alt geçidi yapılması kararı çıktı.
Kent projelerini katılımcı bir şekilde hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Şemikler’de kapatılan hemzemin geçidin yerine hazırlanacak projeyi, mahalle sakinleriyle birlikte paylaşarak görüş alışverişinde bulundu.
 
Geçtiğimiz hafta sonu kendi aracıyla Şemikler’e giden ve kapatılan hemzemin geçidi yerinde inceleyip mahalleliler ile bir araya gelen Başkan Kocaoğlu, orada dinlediği öneriler doğrultusunda hazırlattığı projeyi vatandaşlara sunarak görüşlerini aldı. Büyükşehir Belediyesi Çetin Emeç Toplantı Salonu’nda gerçekleşen buluşmaya Başkan Aziz Kocaoğlu, Genel Sekreter Vekili Raif Canbek, Şemikler Mahallesi Muhtarı Bahar Zengin, Yalı Mahallesi Muhtarı Ahmet Şentürk, Şemikler - Fikri Altay - Yalı Mahallesi Dayanışma ve Güzelleştirme Derneği (ŞEFİAD) Başkan Yardımcısı Gürsel Çataloğlu ve mahalle esnafı katıldı.
Yaklaşık 2 saat süren toplantının ardından proje, mahalle sakinlerinin isteğine göre netlik kazandı. Erdoğan Akkaya Sokağı, Merkez Camisi ve pazaryerinin önünden geçen 6418 Sokak’a bağlayacak şekilde bir yaya alt geçidi yapılması konusunda görüş birliğine varıldı. Yaklaşık 4 metre zemin altından yapılması öngörülen altgeçidinin genişliğinin de yaklaşık 7.5 metre olacağı ifade edildi. Altgeçit için 42 metrelik tünel yapılması öngörülen projede, kullanım başladıktan sonra ileride gelen talepler doğrultusunda araç geçişine uygun değişiklikler de yapılabilecek.
 
Çarşıların meydanlara “ruh” verdiğini söyleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, “İlk etapta rampayla çarşıyı bölmek istemiyoruz. Zaten sizler de çarşının sevgi yolu şeklinde düzenlenmesini ve yaya geçişine açık olmasını istiyorsunuz. Altgeçit düzenlememizin ardından çarşının düzenlenmesi konusunda da sizlere elimizden gelen desteği vereceğiz” dedi.
 
“Kamulaştırma yapmak zorundayız”
İzmir’in büyükşehir olduğunu vurgulayan Başkan Aziz Kocoğlu, “Burada oturan vatandaşlarımız, Aliağa – Menderes hattını kullanarak 1.75 TL’ye Menderes tarafına, trafiğe girmeden çok kısa sürede gidebiliyorlar. Her şeyi kendi isteklerimize göre yönlendirme şansımız yok, her şey herkesin istediği gibi olamayacağından ortak bir noktada buluşmalıyız. Büyükşehirde yaşadığımızı unutmamamız gerekiyor” dedi.
Başkan Aziz Kocaoğlu, Şemikler gibi eski yerleşim yerlerinde çok eskilerden gelen mülkiyet hakları olduğunu, bundan dolayı 1 metrelik yol ya da kaldırım yapabilmek için bile çok büyük kamulaştırma bedelleri ödemek zorunda olduklarını söyledi. Başkan Kocaoğlu, Anadolu Caddesi’nden baktığında Şemikler Meydanı’nı görmek istediğini söyleyen bir esnafın sorusu üzerine de şöyle konuştu:
“Planlarda eskiden kazanılan mülkiyet hakları var. Burası diktatörlük değil ki, komple bir gecede yıkalım her yeri, açalım. Ben Ordu Caddesi’nde sadece 3 katlı bir binanın kamulaştırılması için 4 yıl çaba harcadım. Bu sürede tek geçit olarak açtık yolu. 4 yılın sonunda kamulaştırmayı yapınca da bir ayda yolu bitirdik. Sorumlulukla, yasalara – kanunlara uygun bir şekilde, vatandaşların kazanılmış haklarına saygı duyarak çalışmalıyız. Projelerimizi, öncelik sırasına koyarak, zaman içinde hayat geçiriyoruz.”
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, var olan demiryolu hattının 1800’lü yıllarda yapıldığını hatırlatarak, “O bölünmüşlük zaten vardı. 80 kilometrelik hattın tümünü yerin altına alarak yeni bir hat yapma şansımız yok. Yaptığımız altgeçit ve üstgeçitlerle, bağlantı yollarıyla vatandaşlarımızı rahatlatmaya, daha konforlu ulaşım sağlamaya, elimizden gelen sağlıklaştırmayı yapmaya çalıştık” dedi.
 
“O gün mahallemize geldiniz ya..”
Şemikler Mahallesi Muhtarı Bahar Zengin, kendilerini davet ederek, görüşlerini dinlediği için Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür etti. Hemzemin geçit kapatıldıktan sonra var olan rahatsızlığın Başkan Aziz Kocaoğlu’nun ziyaretiyle geçtiğini söyleyen Bahar Zengin, “Mahalle olarak her zaman yanınızdayız. Sizin geçen hafta mahallemize gelerek bizleri ziyaret etmeniz ve vatandaşlarla ve esnafla sohbet ederek bire bir dertlerini dinlemeniz var olan sıkıntıyı attı. Yapılacak olan proje için mutlu olduk. Şemikler her türlü hizmeti hak ediyor” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Anne Baba Çocuk Merkezi'nde mezuniyet heyacanı

Köy Enstitüleri’nin ruhu yıl dönümünde yaşatılacak

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Arşiv