Ses insana doğuştan verilmiş bir armağandır

  • 0
  • 501
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi  (EÜ) Devlet TürkMusikisi Konservatuvarı Ses Eğitimi Bölümü tarafından gerçekleştirilen “DünyaSes Günü’’ sempozyumu Atatürk Kültür Merkezi’nde devam ediyor.

GelenekselTürk Müziğinden örnekler temalı oturumda Eski Kültür Bakanı ve Konservatuvar MüdürüProf. Dr. Suat Çağlayan’ın başkanlığında “Ses Sağlığı ve Seslendirme BağlamındaAraştırmalar’’ konulu sunumlar gerçekleştirildi.

İzmirÜniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İlter Denizoğlu,  “Ses İcrasını Etkileyen Faktörler”  başlıklı sunumunda ses tellerinin yapısına vebir ses sanatçısında bulunması gereken özellikleri anlattı. Denizoğlu, “Sestelleri aslında transformatör görevi görür, ses telleri vibrasyona uğradıktansonra ses akustik hale gelir. Sesimizi belirleyen kas hareketleridir” dedi. Sessanatçısının tavrı ve duruşu üzerine vurgu yaparak şancının bir duruşu olmasıgerektiğini, uzun süren şan hayatının sırrının ise sağlıklı ses tekniğininuygulanması olduğunu belirtti.

“KÜLTÜR EVRENSEL DEĞİLDİR”
“Ses İcrasını EtkileyenFaktörler” başlıklı sunumda Ekol Kulak Burun Boğaz Hastanesi Öğretim ÜyesiProf. Dr. Ali Vefa Yücetürk, sesin doğuştan insana verilmiş bir armağanolduğunu ve geliştirilebileceği ifade etti. Yücetürk, “ Müzik bir kültürdür. Kültürise millidir.  Kültür evrensel değildir.Bu hiçbir yerde kabul edilemez. Bu batı emperyalizminin bize dayatmasıdır”dedi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya ailesinin acı günü

İlk tadıma tam not

Kınık'ta Coşkulu kutlama

Konak’ın parklarında 23 Nisan coşkusu

Spor Salonu İçin Koştular

Hasta çocuklar unutulmadı

Arşiv