ŞİDDETE KARŞI “TILSIMLI GÖMLEKLER” BUCA’DA

  • 0
  • 906
ŞİDDETE KARŞI “TILSIMLI GÖMLEKLER” BUCA’DA
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Tılsımlı gömlekler, kadına şiddete karşı sergileniyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarım Bölüm Başkanı Prof. Dr. Elvan Özkavruk Adanır ile Öğretim Görevlisi Jovita Sakalauskaite Kurnaz tarafından hazırlanan tılsımlı gömlekler, Buca Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi’nde açıldı. Türkiye ve Litvanya’dan 65 kadının bağışladığı beyaz gömlekten, 20 tılsımlı gömlek oluşturuldu.  Sergi 29 Ocak’a dek ziyaret edilebilecek.

Türklerde İslamiyet öncesinde kişiyi hastalıktan, düşmanlardan gelecek tehlikelerden koruduğuna ve hastalara şifa verdiğine inanılan, elde dikilen tılsımlı gömleklerden oluşan serginin açılışına Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, İEÜ Rektörü Prof. Dr. Oğuz Esen, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yazgan Bulgun, Moda ve Tekstil Tasarım Bölüm Başkanı Prof. Dr. Elvan Özkavruk Adanır, Öğretim Görevlisi Jovita Sakalauskaite Kurnaz ve çok sayıda davetli katıldı.

Tılsımlı gömlekler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Adanır, Topkapı Sarayı’nda sergilenen tılsımlı gömleklerden çok etkilendiklerini, Kurnaz ile bu gömlekleri şiddete uğrayan kadınlara dikkat çekmek amacıyla yapmaya karar verdiklerini söyledi. Prof. Dr. Adanır,  “Gömleğin tılsımının işler olması için ipliğin eğrilmesi, kumaşın dokunması,  üzerindeki tılsımların işlenmesi sırasında bir dizi kurala uyulur. Biz de tılsımlı gömlekleri oluştururken bu kurallara sadık kaldık. Önce gömlekler kesildi, üzerlerine yazılar yazıldı ve elde dikildi” dedi.

Sergiyi kadın hemcinslerine yardım etmek, onların yanlarında oldukları göstermek amacıyla hazırladıklarını kaydeden Prof. Dr. Adanır, İzmir, İstanbul, Antalya, Hatay ve Vilnius’tan 65 kadının beyaz gömleğiyle projeye destek verdiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Adanır, 20 gömleğin sergilendiğini, gömleklerin üzerine çocuk yaşta evlendirilenler, annesinden koparılan genç kızlar, onların yakarışları, türküleri, Türkiye, Litvanya ve dünyada kadınların uğradığı şiddet hakkında istatistiki verilerin yazıldığını bildirdi.

‘Tılsımlı Gömlekler İlgiyi Hak Ediyor’
Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina da, kadına karşı şiddetle mücadelenin her zaman destekçisi olacaklarına işaret ederek, “Kadının mağduriyetini anlatan bu sergi çok değerli. Bu anlamlı sergiyi çok sayıda kadının ve erkeğin gezmesi gerekiyor. Bunun için de Buca Belediyesi olarak çaba sarf edeceğiz” diye konuştu.

‘Kadını Anlayan Sergi’
İEÜ Rektörü Prof. Dr. Oğuz Esen de, her tasarımın ardında güncel bir sorunu barındığını ve farkındalık yarattığını kaydetti. Prof. Dr. Esen, “Günümüzün en önemli sorunu olan kadına şiddeti çok değerli bir anlatımla sergiliyoruz. İzmir Ekonomi Üniversitesi olarak sosyal duyarlılığa sahip akademisyenlerimiz ve öğrencilerimizle projelerimize devam ediyoruz” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Fransa’da kariyer fırsatı

Ünlü isimler Egeli öğrencilerle buluştu

Çocuk Gelişimi ve Meslek Edindirme kursu yeniden

418 projeye Tübitak desteği

Prag’dan İzmir Ekonomi’ye önemli konuk

Çip üretiminde AB desteği

Arşiv