Sıfır Atık konusunda bireysel düzeyde bilinçlenmeyi artırmalıyız

Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVMER) “Perşembe Seminerleri” devam ediyor.

  • 0
  • 943
Sıfır Atık konusunda bireysel düzeyde bilinçlenmeyi artırmalıyız
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVMER) “Perşembe Seminerleri” devam ediyor. Seminerler, Kovid-19 pandemisi dolayısıyla Microsoft Teams uygulaması üzerinden online olarak gerçekleştiriliyor. Seminerler kapsamında İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Çevre Yönetim ve Denetim Şube Müdürü Kimyager Kemal Kılıç tarafından “Sıfır Atık Uygulamaları” konulu sunum yapıldı. Seminere ÇEVMER Müdürü Prof. Dr. Dinçer Ayaz, müdür yardımcıları, akademisyenler ve öğrenciler çevrimiçi olarak katılım sağladı.

Seminerin açılışında konuşan ÇEVMER Müdürü Prof. Dr. Dinçer Ayaz, Ege Üniversitesinin sıfır atık uygulamaları konusunda çok önemli çalışmalara imza attığını belirterek, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan “-‘Sıfır Atık’ Projesi kapsamında pilot üniversite seçilen Ege Üniversitesi,  gerçekleştirdiği çalışmalar sonucunda ‘Sıfır Atık Belgesi’ almaya hak kazandı. Üniversitemiz bütün birimleriyle kampüs bazında bu belgeyi alan İzmir’deki ilk ve tek eğitim kurumu oldu. Başta, Rektör hocamız Prof. Dr. Necdet Budak’a ve üniversitemiz üst yönetimine bu konudaki destekleri için çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Seminerde, hammadde ve doğal kaynakların etkin yönetimi, sıfır atık, çevre ve insan sağlığının ve tüm kaynakların korunmasını hedefleyen Sıfır Atık Yönetim Sistemi hakkında bilgi veren Kemal Kılıç, ülkemizdeki en önemli sorunun atıklar için uygun toplama sisteminin oluşturulamamasının olduğunu belirtti. Kılıç, “Çevre duyarlılığı yüksek gelişmiş ülkeler, sıfır atık yönetimi konusunda dünyaya örnek olacak çalışmalar yürütüyor. Avrupa’da atıkların yüzde 42’si geri dönüşüme giderken, Türkiye’de ise ancak yüzde 13’ü geri dönüşüme gidebiliyor. Bu yüzden, ülkemizde bu konuda bireysel düzeyde bilinçlenme son derece önemli” diye konuştu.

Az tüket, daha az atık oluştur
Sıfır Atık’ın bir yaşam felsefesi olduğunu söyleyen Kılıç, ihtiyaç dışı, aşırı tüketimden kaçınmanın sıfır atık uygulamaları konusunda en önemli adım olduğunu belirterek, “Tüketim alışkanlıklarımızı ‘Az tüket, daha az atık oluştur’ anlayışına bağlı bir yaşam biçimi haline getirerek sıfır atık uygulamalarında daha ileri seviyelere ulaşmış olacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Kınık'ta Coşkulu kutlama

Konak’ın parklarında 23 Nisan coşkusu

Spor Salonu İçin Koştular

Hasta çocuklar unutulmadı

Oyuncak Hastanesi açıldı

Karnaval Havasında

Arşiv