Sığacık’a “sıcak” bir dokunuş

  • 0
  • 1.022
Yazı Boyutu:

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Seferihisar Sığacık Kaleiçi’nde yer alan 284 ev için “sağlıklaştırma” projesine başladı. Uygulama protokolüne Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ile birlikte imza koyan Başkan Aziz Kocaoğlu, turizmi geliştirmek için kentin tarihi sokak ve binalarına ayrı bir fonksiyon yüklemeyi hedeflediklerini söyledi.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Seferihisar Belediyesi’nin ortaklaşa gerçekleştireceği ‘Sığacık Kaleiçi Sokakları’nın Sağlıklaştırma Projesi’ uygulama ortak hizmet protokolü törenle imzalandı. Protokole İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer imza koydu.
Törende konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, kentin planlanmasına ilişkin çeşitli çalışmalar yaptıklarını hatırlatarak “Kent Merkezi, İnciraltı, Yarımada planlaması gibi projeleri yaparsanız İzmir’e yatırımcı gelecek, yapmazsanız gelmeyecek. İzmir, turizm ve hizmet sektörlerinde büyüyecek” diye konuştu.
İzmir’e turizm amaçlı gelenlerin tarım arazisi, OSB ya da liman gezmediğini ifade eden Başkan Kocaoğlu, “5 ve daha fazlı yıldızlı oteller onlarda da var. Modern yapılara da gelmiyorlar. Turistler, tarih, kum-deniz-güneş, ören yerleri, termal kaynaklar için geliyor. Yani bizden önce yaşayan atalarımızın bize miras, emanet olarak bıraktığı değerlere geliyor. O zaman biz bu değerleri korumak ve geliştirmek zorundayız. Bu tarihi, yaşanılası bir hale getirebilirseniz; her sokağa, her binaya ayrı bir fonksiyon yüklediğinizde o zaman kentte turizmden söz etmek mümkün. Sığacık’a gelen insanlar, Kaleiçi evlerinde ayrı bir yaşamla, sevecenlikle karşılaşmalı; tarih,  doğa ve denizi aynı anda yaşabilmeli. Hedef ve çabamız bu yönde” dedi.
 
Anadolu’ya İzmir’den ayna
İzmirlileri mutlu etmek ve yaşam standartlarını arttırmak için çalıştıklarını söyleyen Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti:
“Biz Türkiye’de örnek olmak zorundayız. Doğudan doğan güneşe, en batıdan öyle bir ayna tutmalıyız ki, tüm Anadolu’yu aydınlatmalıyız. Tüm Anadolu’ya çevre bilinciyle, kalkınmışlıkla, belediyecilik anlayışımızla örnek olmalı ve ülkemizin gelişmesinin motoru ve dinamosu olmalıyız. Bunu başaracağız, başarmak zorundayız.”
 
Çöpe bilimsel yaklaşım
Kentin büyümesi için çevreye yatırım yapan, koruyan, geliştirerek sürdüren, aldığından daha iyi konuma getiren bir çevre anlayışına ihtiyaç olduğunu kaydeden Başkan Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Uzun soluklu bilimsel çalışmalarımız sonunda, iki sene önce yüzülebilir körfezin olabileceğini gördüm ve ondan sonra hedefle ayaklarımızı yere basarak, gösterişten uzak, balon projeden uzak, hatalarımızı gidererek, adım adım ilerledik. Çevre yatırımları konusunda bir tek yerini bulamadığımız çöp kaldı. Onun yerinin de bilimin rehberliğinde bulacağız. Dünyada büyük gruplar, bir sanayi ürünü ve hammadde olan evsel atıklar için AR-GE çalışması yapıyor, teknoloji geliştiriyor, para harcıyor ve yatırım yapıyor.  Buna, çöp yığını, dağı olarak değil böyle bakmak gerekiyor. Kötü örneklerden dolayı vatandaşlardaki tepkiyi de aşacağız. Çünkü biz 9 yıldır halkımızın yararına olmayan hiçbir iş yapmadık.”
 
Kaleiçi evleri, tatil köyüne dönüşecek
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ise çok uzun zamandır hayalini kurdukları sokak salıklaştırma projesini hayata geçirmekten memnuniyet duyduklarını söyledi. Sığacık Kaleiçi’nin 1500’lü yıllardan beri içinde kesintisiz hayatın sürdüğü bir yerleşim alanı olduğunu hatırlatan Soyer, “Burası son 500 yıl boyunca çok yıkılmış, tahrip olmuş ama içindeki sevimli dokuyu hep korumuş. Yapacağımız proje sadece bir makyaj ya da süsleme değil aslında. İçeride yaşayan insanların yaşam kalitesini de yükseltmeyi amaçlıyoruz” dedi. Kaleiçi evlerini tatil köyüne dönüştürmek istediklerini söyleyen Soyer, bölgedeki 284 evin birer odasını projeye dahil ederek, 284 odalı bir tatil köyü yaratmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi. Soyer, “Seferihisar Belediyesi olarak tek bir merkezden bunların pazarlamasını yapacağız. Amacımız, burada yaşayan insanların da turizmin getirilerinden yararlanmasıdır” diye konuştu.
Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü Seferihisar Merkez Meydan Projesi’nin de son aşamaya gelindiğini kaydeden Başkan Soyer şöyle devam etti: “Sürekli yapılaşan ve merkeze sıkışan ilçemize, 50 yıl sonra bile bu günleri hatırlatacak meydan kazandırıyoruz. Olağanüstü bir kent meydanı yaratıyoruz. Seferihisar’ın geleceğine damga vuracak ve yakaladığı şöhretin içini dolduracak bu iki projeye verdiği destekten ötürü Başkan Aziz Kocaoğlu’na teşekkür ederim. Kendisine minnettarız.”
 
Turizm potansiyeli artacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi, protokol kapsamında Seferihisar Belediyesi’nin sorumluluğundaki Sığacık Kalesi içinde yer alan 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137 sokaklar ile Çarşı bölgesinde gerçekleştirilecek olan sokak sağlıklaştırma çalışmalarına destek verecek. Protokolle, söz konusu bölgelerdeki tarihi dokunun algılanabilirliğini sağlamak, mimari ve kentsel niteliği geliştirmek ve turizm potansiyelini yükseltmek amacıyla gerçekleştirilecek olan sokak sağlıklaştırma çalışmalarına destek oluşturulması amaçlanıyor.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Gençlere özel sayı

Arşiv