Sığacık’a altın dokunuş

  • 0
  • 1.248
Sığacık’a altın dokunuş
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Turizmin parlayan yıldızı Seferihisar’ın sevimli mahallesiSığacık’ın çehresi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Seferihisar Belediyesi’nin“sihirli dokunuşuyla” değişti. Bölgeyi kalkındırmak için başlatılan projekapsamında yenileme ve düzenleme çalışmaları tamamlanan 220 ev turizmekazandırıldı.

 

Bölgedeki doku korunarak yenilenen evlerin tanıtım törenindekonuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yerelde kalkınmanınönemine değindi. “Yerelde kalkınma” hedefi doğrultusunda, aklı ve bilimikullanarak katılımcı yönetim anlayışı ile  emin adımlarla yürüdüklerinibelirten Başkan Kocaoğlu, “Hep birlikte yerel kalkınmayı gerçekleştirmek için,sanayisinden turizmine, eğitiminden kültür sanatına, hizmet sektöründen tarihimekanların ayağa kaldırılmasına kadar bir çok alanda çabalıyoruz. Yerelkalkınmanın en iyi örneklerinden birisini Seferihisar’da hayata geçiriyoruz. Buprojenin yaşaması için sahiplenilmesi için bundan sonra da desteğimizisürdüreceğiz. Sığacık geliştikçe, belli bir noktaya geldikçe, bu kalkınmayıdaha net göreceğiz. ‘Yavaş şehir’ felsefesinin sürdürülebilmesi için bisikletyolunun tesis edilmesi gerekiyor. Bununla ilgili kamulaştırma çalışmalarınabaşladık” diye konuştu.

 

Yarımada Strateji Planı hazır

Yaklaşık 1,5 yıl önce İzmir Kalkınma Ajansı’yla birliktebaşlattıkları ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü başta olmak üzereüniversitelerin desteğiyle hazırladıkları  Yarımada Stratejik Planı’nıntamamlandığını açıklayan  Başkan Kocaoğlu, “İZKA bunu kitap halinegetirdi. Burada yapılması gereken RES, balık çiftliklerin yeri, enginar, nergizve sümbülün nasıl ayağa kaldırılacağından tutun da bu bölgenin satsuma,mandalinasının nasıl değerlendirileceğine kadar birçok alanda çalışıyoruz.Yarımada Kalkınma Planı’nın stratejisi bitti. Biz 10 tane öncelikli konuyubelirledik. Belediye başkanları ve ilgililerle çalışma toplantısıdüzenleyeceğiz. Önümüzdeki hafta bunun la ilgili bir çalışma toplantısıyapacağız. Ve bunu taslak olarak kentimizin kanaat önderlerine sunacağız.Sonrasında harekete geçeceğiz. Aynı ekip Gediz, Menemen ve Menderes Havzası’nıplanlayacak.  Akla ve bilime dayanan yol haritasıyla kentimizi, bölgemizi,ilçelerimizi, köylerimizi kalkındırmaya çalışıyoruz.  Ürünlerinden,gelenek göreneklerine, tarihine kadar her alanda çalışma yapılacak. İzmir’de her şey var. Yeter ki biz doğru örgütlenelim, yeter ki çiftçimizinelinden tutalım. Topraklarımızı birleştirmeye olanağımız olmadığına göre küçüküreticiyi birleştireceğiz. Ürünün satılmasında güç olmaya çalışacağız. Ancak veancak bu şekilde ürünlerimizi ihraç edebilir, kalitesini arttırabilir  vepazara hakim olabiliriz.  Biz bunun peşinde ve sevdasındayız. Burada hemturizmi kazandırıyoruz, hem tarihi korurken lokmayı büyütüyoruz” dedi.

 

“Laf olsun diye en hızlı büyüyen kent biri seçilmedi”

İzmir’in başarılı olabilmesi için önünde hiçbir engelolmadığını ifade eden Başkan Aziz Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

10 yıldır bu kenti yönetiyoruz. Adım adım büyütüyoruz.Çiçeği, sütü destekliyoruz.  Arazi yollarını da yaparak desteğimizsürdürüyoruz. Ne iş yaparsanız yapın, bütün işin başında güven geliyor. 2004yılında yeni bağlanan ilçelerimize gittiğimizde ‘bunu yaparız, şunu yaparız’dediğimizde ‘nasıl yapacaksınız, nerde ekip, eleman, araç’ diyorlardı. Oradayaptıklarımız ortada. Şimdide yeni bağlanan 9 ilçede soruyorlardı. Ekiplerimizçalışmaya başlayınca o da bitti. Birbirimize sahip çıktığımızda, kader birliğiyaptığımızda hiçbir engel yoktur. Tüm mesele bu. İzmir, 2011 yılında dünyanınen hızlı büyüyen kentlerinden biri seçildi. Laf olsun diye değil. Bu kentürettiği için seçildi. 2012 yılında bu kentin belediye başkanı laf olsun diye‘ayın belediye başkanı’ seçilmedi. Bu kentin belediye başkanı, 2014 yılında 2bin metropol içerisindeki yarışta  ilk 25’e kalıp laf olsun diye dünyakamuoyunda gündeme gelmedi. Kentli ile birlikte bunlar yapıldığı için geldi.Katılımcı yönetim anlayışı ile bu kent kalkındığı için geldi.  Önümüzdeengel yok. Önümüzde finansman, güven problemi yok. Her şeyimiz var. Yetişmişinsandan, bereketli topraklara, vergisini veren namuslu sanayicimize kadar herşey var. Bu kentin el birliği ile gönül birliği ile çok daha ileriye gitmesininönünde engel yok. Yeter ki inanalım ve birlikte çalışalım” dedi.

 

“77 milyon birbirine kenetlenmek zorunda”

Son günlerde yaşanan olayları değerlendiren Başkan AzizKocaoğlu, İzmirlilere sağduyu çağrısı yaparak,  “Türkiye Cumhuriyetidevleti ve bayrağı altında birlik ve beraberlik içinde kenetlenmek zorundayız.Hiçbir ülkenin kendisinden başka dostu yoktur. Hiçbir ülkeyi kendivatandaşından gayrisi koruyamaz. İnanç, etnik köken ayrımı yapmadan, 77 milyonvatandaşımız birbirine  sımsıkı sarılmalı ve üzerimizde oynanmak istenenoyunlara ‘dur’ demeliyiz. Tüm İzmirli hemşerilerimizi de duyarlılığa davet ediyorum”dedi.

 

“Gelecek için umut oluyorsunuz”

Projeye verdiği destek için Başkan Aziz Kocaoğlu’na teşekküreden Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, “Bütün çağdaş dünyanınfarkında olduğu gibi gelecek yerelde... Çağdaş ülkeler bütün hayatı bu gerçeküzerine şekillendiriyorlar. Türkiye’de ne yazık ki bunun farkında olan veolmayan iki belediyecilik anlayışı var. Bir yanda kalkınmanın yereldebaşlayacağını bilen, kooperatifleri destekleyen, çok amaçlı salonlar yapanbelediyecilik anlayışı var. Bir yanda da bir gecede binlerce belediyeyikapatan, yerel tohumları yasaklayan anlayış var. Bugün bir projenin sonu değilbaşlangıcına tanık oluyoruz. Bugünden itibaren Sığacık gerçek bir yaşayan tatilköyüne dönüşecek. İçinde yaşayanların hizmet verdiği bir yerelde kalkınmamodeline başlıyoruz. Burada yılların çökmekte olan bir köyü ayağa kalkıyor.Başkan Kocaoğlu’na bu projeye değer verdiği ve öncelikli olarak ele aldığı içinteşekkürlerimizi sunuyoruz. Seferihisar’ın tarihi boyunca unutulmayacak,halkımızın saygıyla önünde eğileceği bir katkıdır. Kendisinin önünde saygı ileeğiliyorum. Bizim için umut oluyorsunuz ve önümüze daha emin bakmamızısağlıyorsunuz” diye konuştu.

 

Projeden notlar

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Seferihisar Belediyesi’ninortaklaşa gerçekleştirdiği, İl Özel İdaresi’nin de kapatılmadan önce katkıverdiği “Sığacık Kaleiçi Sokakları’nın Sağlıklaştırma Projesi Uygulama OrtakHizmet Protokolü”, 22 Aralık 2012 tarihinde Başkan Aziz Kocaoğlu ve Tunç Soyertarafından imzalandı. Büyükşehir Belediyesi'nin ihaleye çıkmasının ardındançalışmalar, Mayıs 2013'te başladı. Büyükşehir Belediyesi, protokol kapsamındaSeferihisar Belediyesi’nin sorumluluğundaki Sığacık Kalesi içinde yer alan 126,127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137 sokaklar ile Çarşıbölgesinde gerçekleştirilen sokak sağlıklaştırma çalışmalarına destek verdi.Söz konusu bölgelerdeki tarihi dokunun algılanabilirliği sağlandı.  Projekapsamında cephelerde niteliğini kaybetmiş olan sıvaların onarımlarıgerçekleştirildi. Bölgede bulunan Teos taşları cephede korunarak restorasyonilkeleri doğrultusunda temizlenerek gün yüzüne çıkarıldı. Cephede bulunanmalzemelerde derin kırılma, kopma, eksilmenin olduğu yerlerde yenilemeleryapıldı. Proje kapsamında bazı yerlerde onarım, bazı yerlerde ise değişimlerlekapı, pencere, çatı ve kepenklere müdahale edildi, elektrik ve su bağlantılarıyapıldı. Özgün haldeki donanımlar, orijinaline uygun olarak yenilendi. Yağmursularına önlem olarak açık kanal sistemiyle denize deşarj sistemi yapıldı.Çalışmalar kapsamında elektrik ve su bağlantıları yapılırken, yollar granit küptaş döşendi.

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Turizm sezonuna erken giriş yaptı

Dekandan “Turizm Haftası” mesajı

Ramazan Bayramı’na özel Midilli seferi

Midilli seferleri için kapı vizesi şartları belli oldu

Vali Elban'dan Skal'ın dünya kongresine destek

İzmir, turizmde yine bir ilke imza atıyor

Arşiv