SİGARA VE SAĞLIĞIMIZ

  • 0
  • 551
SİGARA VE SAĞLIĞIMIZ
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (DESEM) tarafından ayda 2 kez düzenlemekte olan halka açık DESEM Bilgi Günleri,2016 yılının ikincisi DESEM Bordo Salon’da gerçekleştir. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Can Sevinç, ‘Sigara ve Sağlık’ konulu konferansta, sigaranın insan sağlığına zararlı etkilerini ve sigaranın zararlı etkilerinden korunma yöntemlerini anlattı.
    
Prof. Dr. Sevinç, dünya genelinde sigara içen kişi sayısının 1.3 milyar olduğunu, sigara içenlerin  % 84’ünün gelişmekte olan ülkelerde yaşadığını belirtti. Her yıl 40 bin kişinin akciğer kanseri olduğunu belirten Prof. Dr. Sevinç, “Akciğer kanserinin % 95’i sigaraya bağlı olarak başlar.” dedi. Ayrıca, yılda 100 bin kişinin sigara bağlı olarak kanser, kalp krizi ve beyin kanaması gibi nedenlerden dolayı öldüğünü ve 7 milyon kişinin de sakat kalmasına neden olduğunu açıkladı. İnsan sağlığına etkisinin yanında ülke ekonomisine de 50 milyar dolarlık yük getirdiğini belirtti. Sigaranın maliyeti hakkında da bilgi verirken; birey ve aile düzeyinde ekonomik maliyet, ülke düzeyinde ekonomik maliyet ve sağlık maliyeti olmak üzere 3 grupta kategorize eden Prof. Dr. Sevinç, çarpıcı rakamlarla dinleyenleri şaşırttı.
Sigaranın bütün bedene zararı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Sevinç; akciğer, ağız, burun, boğaz, cilt,  eller, kemikler, üreme sistemi ve sindirim sistemine olan etkilerini tek tek anlattı.

Prof. Dr. Sevinç; sigaranın zararlı etkilerinden korunmak için yapılması gerekilen ilk şeyin sigara içilmemesi ve içilen ortamda bulunulmaması gerektiğinin altını çizerek salonda bulunan dinleyicilere telkinde bulundu.
Konferans, katılımcıların soru ve cevaplarıyla son buldu.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Koltuğunu çocuklara devretti

Çocuk başkanı park ve barınak istedi!

Minik başkanlar projelerini açıkladı

Yarımada Kadar Güzel Bayram!

Foça'da 23 Nisan coşkusu

Başkan Tugay Ege Ordusu Komutanı Yeni’yi ziyaret etti

Arşiv