Sivrisinek mücadelesine “Avrupalı” destek

  • 0
  • 632
Sivrisinek mücadelesine “Avrupalı” destek
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Haşere ilaçlamalarında “çevre ve insan sağlığına zararsız” ürünleri tercih eden İzmir Büyükşehir Belediyesi, sivrisineklerle biyolojik mücadele programını geliştirmek için konunun uzmanı iki Avrupalı kurumdan bilimsel destek aldı. İzmir’e davet edilen Alman ve İsviçreli bilim adamları, bilgi ve deneyimlerini paylaştı.

Sinek ve sivrisineklere karşı ileri teknolojiye sahip makinelerle 30 ilçede yıl boyunca ilaçlama çalışmalarını sürdüren İzmir Büyükşehir Belediyesi, “insan ve çevre sağlığına dost” mücadele programları konusunda uluslararası işbirliği yaptı. Dünyanın en kapsamlı ve başarılı biyolojik sivrisinek kontrolü programını yürüten Almanya ve İsviçre’deki kurumların direktörleri, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret etti. Alman Sivrisinek Birliği ve Avrupa Sivrisinek Kontrol Birliği (EMCA) Yetkili Direktörü Prof. Dr. Norbert Becker ile İsviçre Federal Mikrobiyoloji Enstitüsü’nden Prof. Dr. Peter Lüethy, önemli sivrisinek üreme alanları olan Gediz Deltası, Sasalı, Kaklıç ve Küçük Menderes Deltası’na giderek incelemelerde bulundu. İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’na bağlı “Haşere Mücadele Birimi” ilaçlama ekipleriyle bilgi ve tecrübelerini paylaşan uzmanlar, yürütülen sivrisineklerle biyolojik mücadele programlarının teknik ve bilimsel detaylarını inceleyerek yaygınlaştırılması konusunda görüş bildirdi. Almanya’da 20 – 25 yıl öncesine kadar büyük bir probleme çözüm olarak olarak başlatılan sivrisinek mücadelesinde, yürütülen biyolojik kontrol programları ile bugün yüzde 95 oranında başarı sağlandığına dikkat çeken uzmanlar, bu mücadelenin teknik, ekonomik ve politik yönlerine ilişkin bilgi aktardı.

Avrupa ülkelerinde olduğu gibi biyolojik mücadeleyi yaygınlaştırmayı hedeflediklerini, sivrisinekler uçkun haldeyken havaya ilaç atılması yerine sivrisinek üreme kaynaklarında çevreye zarar vermeden biyolojik yolla mücadele ettiklerinin altını çizen İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, sivrisinekle mücadele konusunda Avrupa’da uzman kurumlarla yapılan bu bilimsel işbirliğinin İzmir’deki çalışmalara önemli katkılar sağlayacağını söyledi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Engelsiz yaşam’ için yol yardım desteği

Menderes’te İlk Meclis

Bornova’nın zenginliğini ortaya çıkaracağız

Ekmek 5 TL

Buca'da ilk meclis

İlk ziyaret Kaymakam Fatih Aksoy’a

Arşiv