Smyrna’nın ruhu tekrar yaşayacak

  • 0
  • 1.256
Smyrna’nın ruhu tekrar yaşayacak
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Bayraklı’nın hem kentsel dönüşüm sürecine katkı sağlayacak hemde unutulan tarihine ışık tutacak projeler Yaşar Üniversitesi MimarlıkFakültesi öğrencilerinden geldi. Genç mimarlar, ilçenin büyük değerleriarasında yer alan Bayraklı Höyüğü, Yahya Hayati Paşa Köşkü ve terk edilentarihi fabrikaları mimari çizimlerle baştan yarattılar.  

 

EKREM AKURGAL’IN IŞIĞINDA
İzmir’in kuruluş yeri olan ve tarihte Smyrna Kenti olarakadlandırılan Bayraklı, Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi son sınıföğrencilerinin projelerine konu oldu. Proje kapsamında vatandaşlarla bire bir görüşmelerle ‘kentsel dönüşümdenne beklediklerini’ tespit eden ve Smyrna Kenti’nin ilk kazılarını başlatan ünlüarkeolog Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal’ın çalışmalarını kendilerine referansolarak alan gençler 4 ayrı çalışmaya imza attılar.

Yrd. Doç. Dr. Eray Bozkurt, Öğretim Görevlileri MehmetÇipoğlu, Cenk Dereli ve Ar. İle Araştırma Görevlisi Arzu Cilasun’nunyürütücülüğünde gerçekleştirilen projelerde kültür, turizm ve çevre duyarlılığıtaşıyan genç mimarlar çalışmalarını şöyle anlattılar:  

 

ARKEOLOJİ VE TARİH BİLİNCİ ŞART
Beste Gönültaş (Antik Kent Smyrna Müzesi ve Kazı Evi) 

“Hızlı kentleşme sonucu çoğu kentte olduğu gibi Bayraklı’dada tarihi zenginliklerin hızla yok olduğu görülmekte. Bunların arasındaİzmir’in tam ortasında yer alan ve açık bir hava müzesi niteliği taşıyanBayraklı Höyüğü de yer almakta. Dolayısıyla halka arkeoloji ve tarih bilincininkazandırılması için bu kültür varlığımızın değerlendirilmesi büyük önemtaşımakta. Ben de bu bilinçle projemde höyük alanında ziyaretçi merkezi, kazıevi ve kazı alanının tamamıyla ziyaretçi deneyimine olanak sağlayan biryerleşme alanı planladım. Bu tamamen doğal zemin üzerinde kurulacak yerleşmealanı için yürüyüş yolarını ahşap platformlardan seçtim. Ayrıca İzmir’in sıcakikliminin bir gereği olarak bol gölgeli alanları da projeye dahil ettim.”   

 

FABRİKADAN KÜLTÜR MERKEZİNE
Ayşenur Çabuk, Ecem Kıran, Zeynep Altınbaşlı (KültürKampüsü)

“Bayraklı’nın değişen yapısında gökdelenler bir bir ortayaçıkmaya başladı. Bu da kamu ve yeşil alanların giderek azalmasına neden oldu.Biz bu değişimden yola çıkarak gökdelenlerin yanı sıra kültür yapılarının daolması gerektiğini vurgulamak istedik. Bunun için de şehir merkezinin ilkfabrikaları arasında yer alan ve 1950’li yıllarda hizmete açılan atıl durumdakibir makarna fabrikasını kullandık. Bu 6 katlı fabrika binasınıngüçlendirilmesini hedefleyerek içinde bir opera binası, halk kütüphanesi vesanat okulu yarattık.” 

 

BU YOLLAR DENİZE ÇIKIYOR
Emine Buran, Cansu Belice, Selen Güceren (Kentsel Tasarım)

“Bayraklı ile ilgili bir alan çalışması yaparak ilçeninkimliği ve alt yapısı hakkında bilgi edindik. Vatandaşlarla, dükkan sahiplerive belediye yetkilileri ile de görüşerek mevcut sorunlar için çözüm analizleriüretmeye çalıştık. Düzensiz araç ve yaya yolları, otopark yetersizliği, sahilinAltınyol bağlantısı ile kesilerek vatandaşların denizden uzak kalması öncelikliproblemler olarak ortaya çıktı. Bunlara çözüm olarak da yer altı otoparkları,vatandaşın denizle bütünleşmesini sağlayacak bağlantı geçişleri ve çeşitlimeydan düzenlemeleri gerçekleştirdik.”   

 

HARABE GÖRÜNTÜYE SON
Ceren Kocabıyık (Yahya Hayati Paşa Köşkü Restarasyonu veModern Sanat Müzesi)

“İzmir’in 1883 yılında vapur işletme imtiyazını alarakkörfezde yolcu taşımacılığını başlatan Yahya Hayati Paşa’nın Bayraklı’dabulunan köşkü, harabe bir halde olmasından dolayı pek çok kentli tarafındanbilinmez. Altınyol’a komşu olan ve oldukça merkezi bir yerde bulunan bu köşkürestorasyon çalışmasıyla ilçe için bir çekim merkezi haline getirmeyi hedefledim.Harabe görüntüsüyle turizm açısından da negatif bir algı yaratan bu köşk içinaslında çok radikal olmayan bir değişimle restorasyon çalışmasının yanı sıraköşke ek olarak bir çağdaş sanatlar müzesi tasarladım.”           

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Anne Baba Çocuk Merkezi'nde mezuniyet heyacanı

Köy Enstitüleri’nin ruhu yıl dönümünde yaşatılacak

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Arşiv