Son etap ta tamam

  • 0
  • 1.031
Son etap ta tamam
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir Metrosu’nun son etabı olan Poligon ve FahrettinAltay’da yolculu seferler başladı. İlk seferde İzmir Büyükşehir BelediyeBaşkanı Aziz Kocaoğlu da vardı. İzmir ulaşımının “en dar boğazını” geçtiklerinisöyleyen Başkan Kocaoğlu, “Şimdi önümüzdeki yıllarda Narlıdere’ye doğruyürüyeceğiz. Ağustos ayında aksilik olmazsa Torbalı hattı açılacak. OradanSelçuk’a, Bergama’ya derken İzmir’i gerçek anlamda demir ağlarla öreceğiz. Biz 11kilometre raylı sistem aldık. Şu anda 100 kilometre çalışıyor.Ağustos ayında bu rakam 130 kilometreye çıkacak. 3 sene içinde yapacağımıztramvayla 153,5 kilometreye çıkacak” diye konuştu.

 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 20 kilometrelik metro ağınınson iki durağı olan Poligon ve Fahrettin Altay istasyonları, arife günü hizmetealarak İzmirlilere bayram sürprizi yaptı. Mart 2014 tarihinde Göztepeİstasyonu’nu açan Büyükşehir Belediyesi, bir süredir test sürüşlerininyapıldığı son iki istasyonda da yolculu ön işletmeye başladı. Fahrettin Altayve Poligon istasyonlarındaki metro seferlerinin ilk yolcusu Başkan AzizKocaoğlu oldu. Evka 3 İstasyonu’ndan metroya binen Başkan Aziz Kocaoğlu,Fahrettin Altay’a giden ilk yolculu seferi İzmirliler, ilçe belediyebaşkanları, meclis üyeleri ve basın mensupları ile birlikte gerçekleştirdi. 30dakika süren yolculuk sonrası Fahrettin Altay İstasyonu’na ulaşan BaşkanKocaoğlu’nu İzmirliler coşkuyla karşıladı.

İzmirlilere en güzel bayram hediyesini verdiklerini ifadeeden Başkan Aziz Kocaoğlu, “2005 yılında temelini attığımız Üçyol-ÜçkuyularMetro hattı bir çok sıkıntılar, üzüntüler yaşayarak, işi bırakan yüklenicifirmalara rağmen devam ettirmeye çalıştık. Nihayet bugün, Arife günü yaniRamazan ayının son günü Ramazan Bayramı hediyesi olarak İzmirlihemşehrilerimizle birlikte ilk seferimizi yaptık. Saat 11.00’de Evka-3İstasyonu’ndan çıktığımız yolculuk 30 dakika sonra Fahrettin Altayİstasyonu’nda bitti. Hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

 

Kent ulaşımının “en dar boğazı” aşıldı

Poligon ve Fahrettin Altay istasyonlarının devreyegirmesiyle kent ulaşımının en önemli dar boğazının aşıldığını belirten BaşkanKocaoğlu, “Hatay Caddesi üzerinde ve bu bölgede yaşayan hemşehrilerimize 9,5sene çok büyük sıkıntılar verdik, hepsinden özür diliyoruz. Elimizdeolmayan nedenlerle oldu.  Ama İzmir ulaşımının en dar boğazı geçilmişoldu. Şimdi önümüzdeki yıllarda Narlıdere’ye doğru yürüyeceğiz. Ağustos ayındaaksilik olmazsa Torbalı hattı açılacak. Oradan Selçuk’a, Bergama’ya derkenİzmir’i gerçek anlamda demir ağlarla öreceğiz. Biz 11 kilometre raylısistem aldık. Şu anda 100 kilometre çalışıyor. Ağustos ayında burakam 130 kilometreye çıkacak. 3 sene içinde yapacağımız 25 km tramvayla153,5 kilometreye çıkacak. Ve sanıyorum yıl sonra Selçuk’a ve Narlıdereİstihkam’a uzanmış oluruz. Buca tramvayını bitirmiş oluruz. İnşallah Bergama’yada uzanmış oluruz. Bizim dönemimizde ulaşımda dünyanın 100-150 yıl önce geçtiğiraylı sistem hamlesini bizim belediye başkanlığımız döneminde hemen hementamamlama hedefini gerçekleştireceğiz. Çok teşekkür ediyorum” dedi.

 

Rakamlarla İzmir metrosu

Kent içi toplu raylı sistem toplu taşımacılık alanınasürekli yatırımlar yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, ulaşım ağına FahrettinAltay ve Poligon istasyonlarını da ilave ederek kentin doğu ve batı aksında üçaşamalı olarak planlanan projeleri tamamlamış oldu.

 

17 istasyon, 20 durak

Fahrettin Altay ve Poligon istasyonlarıyla İzmir Metrosu, 20kilometre güzergahta 17 istasyonla hizmet vermeye başladı. Mayıs 2000tarihinden hizmet vermeye başlayan Üçyol-Bornova  güzergahınınardından Mart 2012 tarihinde Ege Üniversitesi Kampüs ve Evka 3 istasyonlarındaaynı yılın Aralık ayında da Hatay ve İzmirspor istasyonlarında seferlerbaşlamıştı Mart 2014 tarihinde Göztepe istasyonu devreye alan BüyükşehirBelediyesi kısa bir süre sonra Poligon ve Fahrettin Altay istasyonlarında daseferlere başladı. Son iki istasyonla birlikte İzmir Metro’su kentin doğusundanbatısına 20 kilometrelik hat üzerinde 17 istasyonda hizmet vermeye başladı.

 

19 metre derinlikte

19 metre derinlikte kurulan Poligon İstasyonu peron,bilet holü ve ara kat olmak üzere toplam 3 kattan oluşuyor. Yol seviyesinden 4yolcu girişi, 2 adet engelli asansörü, 12 yürüyen merdiven ve 16 adet turnikeile hizmet verecek Poligon İstasyonu aç-kapa yöntemiyle imal edildi. Buyöntemle 100 cm kalınlığında ve 26 metre uzunluğundadiyafram duvarlarla yapı çevrelendi, döşemeler üst kattan aşağıya doğru inerektamamlandı. Böylece yakındaki apartmanlar kazıdan etkilenmedi, alt kattaçalışmalar sürerken yol seviyesinde trafiğin akması da sağlandı. Poligonİstasyonu’nun deniz seviyesinin altında kalan peron katında, 40 metrouzunluğunda 14 metre genişliğinde tünel imal edildi. Bu istasyonuninşaatı için 50 bin metreküp hafriyat yapıldı, 16 bin 500 metreküp beton,1600 ton donatı malzemesi kullanıldı.

 

En büyük istasyon

Üçyol- Fahrettin Altay güzergahındaki 5. ve son istasyonolan Fahrettin Altay, 11 bin 626 metrekare inşaat alanı ile enbüyük istasyon olma özelliğine sahip. Peron, bilet holü ve ara kat olmak üzereüç katlı inşa edilen Fahrettin Altay İstasyonu’nda yol seviyesinde 5 adetyolcu girişi, iki adet engelli asansörü  bulunuyor. Asansörlerinbilet holu ve peron katına kadar devamlılık gösterdiği İstasyonda 16 turnike ve13 adet yürüyen merdiven ile yolculara hizmet verilecek. 22metrederinlikteki istasyon, aç kapa yöntemine uygun olarak 122 adet paneldenoluşan diyafram duvarlarla çevrili. İstasyon inşaatında, 62 bin metreküphafriyat yapıldı, 17 bin 500 metreküp beton ve 1700 ton donatıkullanıldı. Poligon ve Fahrettin Altay istasyonlarında raylar, balastkullanılmadan doğrudan betona sabitlenmek suretiyle monte edildi.

 

Tramvayla entegre olacak

Fahrettin Altay istasyonu ilerideki aşamada tramvay sistemiile entegre olacak. Şu an için son istasyon olan F.Altay, sistemin Narlıdereyönüne uzamasıyla ara istasyon durumuna gelecek.

 

Yolcu sayısı 8 kat arttı

İzmir Metrosu’nda son 7 istasyonun hizmete girmesiyle kentinraylı sistem ulaşım ağı 100 kilometreye ulaştı. İZBAN, 80 kilometre hatuzunluğu,  32 istasyonuyla kentin kuzey ve güneyine; İzmir Metrosuise 20 km üzerindeki 17 istasyonu ile doğu batı yönlerine uzanıyor.Her iki raylı sistem ulaşımı, Halkapınar ve Hilal aktarma istasyonlarıylabirbirine entegre oluyor ve yolcu sayıları günlük  500 bine ulaşıyor.

İşletimin başladığı 2000 yılı  Haziranayında  660 bin 58 yolcu taşıyan İzmir Metrosu   2014Haziran ayında 5 milyon 321 bin 437 yolcu taşıyarak 14 yılda yolcu sayısını 8kat artırmaya başardı.  Fahrettin Altay ve Poligon istasyonları,sisteme yeni yolcuların dahil olmasını sağlayacak. Her bir istasyonun yolcusayılarını yüzde 5 artıracak etki yapması öngörülüyor.

 

28,5 km tramvay eklenecek

İzmir Büyükşehir Belediyesinin ihalesini gerçekleştirdiğitramvay projesi de kentteki raylı sistem ulaşım ağını daha farklı güzergahlarataşıyacak önemli bir çalışma olacak. Yer teslimi yapılan FahrettinAltay-Halkapınar tramvay güzergahı yaklaşık 13 kilometre olacak. 10kilometrelik Karşıyaka Alaybey- Mavişehirgüzergahı ve 5,5kilometrelik Buca Şirinyer-Tınaztepe Kampus tramvay hattı projelerinintamamlanmasıyla, İzmir raylı sistem ağına 28.5  km daha eklenmişolacak.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Anne Baba Çocuk Merkezi'nde mezuniyet heyacanı

Köy Enstitüleri’nin ruhu yıl dönümünde yaşatılacak

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Arşiv