Srebrenica katliamı anısına Konak’ta sergi

  • 0
  • 1.502
Yazı Boyutu:

Konak Belediyesi tarafından Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür Merkezi'nde dünyanın en büyük soykırımı olarak kabul edilen 11 Temmuz Srebrenica Katliamı'nın 16. Yılı anısına Gazeteci- Yazar Vecdi Altay’ın Neden, Zaşto, Why? İsimli fotoğraf sergisi ve konferansı gerçekleştirildi. Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan’ın evsahipliğinde gerçekleştirilen etkinliğe Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, Karşıyaka eski belediye başkanı Cihat Türsen, Kuzey Kıbrıs Konsolosu Mustafa Evran, Boşnak vatandaşlar ve çok sayıda davetli katıldı. Konukların yakalarına üzerinde mavi kelebekli rozetler takıldı. Rozette katliamın tarihi yazıyordu.

Sergiyi açan Gazeteci-Yazar Vecdi Altay konferansta yaptığı konuşmasına ‘Mermi’ isimli yazınını okuyarak başladı. Altay, “Aktütün'de çocuklardan biri, elinde tuttuğu boş mermi kovanlarını gösteriyor ve, "Biz burada bunlarla oynuyoruz..." diyordu. Çocuk her yerde çocuktur. Bosna'daki çocuklar ile Aktütün'deki çocukların ortak noktaları, mermi kovanlarının oyuncak olduğu. Minicik ellere sığan mermi kovanlarının neden orada olduğunu, minicik yüreklerin anlaması mümkün mü?...” Altay savaşa dair çarpıcı açıklamalarıyla devam etti: “Yakın tarihimizin en büyük katliamı, soykırımı olarak kabul edilen Bosna Hersek-Srebrenica katliamından bahsediyoruz. Katliamının üzerinden tam 16 yıl geçti. Bu tarih, insanlığın insan olma imtihanını kaybettiği tarihtir. Bu tarih, insan hakları ve küresel barışçı kuruluşların maskelerinin düştüğü tarihtir. Ve bu tarih, BM, AB ve daha birçok kuruluşun bittiği tarihtir. 1300 gün süren savaş sonrası ortaya çıkan gerçekse, binlerce insanın artık hayatta olmadığıdır. İnsanlık ve dünya ülkeleri ne yazık ki sınıfta kalmıştır. 21. yüzyılda ve Avrupa'nın göbeğinde çocukların oyuncakları, sokaklarda buldukları boş mermi kovanları olmuş. Savaşta, 300 binden fazla insan öldürüldü, 150 bin kişi gazi oldu ve yaralandı. Her gün ortalama 329 bomba şehri vurdu. Bosna'da yasayan (Bosnak, Sırp, Hırvat) çocuk nüfusunun yarısı öldü, yaralandı, evinden sürüldü ya da başka sebeplerle direk savaştan etkilendi. Sadece Srebrenica'da 11 Temmuz 1995 tarihinde Sırplar tarafından yapılan kıyımda 8 bin 372 silahsız Boşnak erkeği katledildi. 2011 yılına kadar, toplu mezarlardan cesetlerin 3 bin 749'u çıkarıldı. 1991'den bu yana 4 milyon kişi mecburen yer değiştirmek zorunda kaldı, evini terk etti. Sistematik olarak savaş boyunca 20 binden fazla Boşnak kadınına ve kızına Sırp güçleri tarafından tecavüz edildi. Daha ne söylenebilir ki?”
Duygu dolu konuşmanın ardından Altay, kendisine sergiyi açarken fotoğraf desteğinde bulunanlara, İzmir Bosna-Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneğine, Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan’a teşekkür ederek, bundan sonra böyle savaş ve acılar yaşanmaması dileğinde bulundu.

Genç Boşnaklar Derneği İzmir Temsilcisi Vasfiya Safiç ise katliamın 16. yılı nedeniyle katledilen 8 bin 372 erkek için İzmir’den ayakkabı topladıklarını ve 8 bin 372 çift ayakkabıyı İstanbul Taksim Meydanı’nda sergileyerek Birleşmiş Milletlerin (BM) ve Dünya’nın dikkatini bu katliama çekmek olduğunu söyledi. İzmirlilerin bu konuda çok duyarlı davrandığını belirten Safiç, “BM katliamı hala kabul etmedi. Bu bir katliamdır. Adalet istiyoruz ve adalet için bugün burada bir adım atmış olduk. Her zaman kardeşlik yaptığınız için teşekkür ediyoruz. Bu katliamı unutmadık, unutturmayacağız” dedi.

Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği Başkanı Ümit Yaşar Işıkhan da BM’ni suçlayarak, “BM Avrupa’nın ortasında bir Müslüman güç olsun istemedi. Bu nedenle savaş sırasında Sırplara giden tüm destek ve yardımlara göz yumarken Saraybosna’ya gıda yardımını bile sokmadı. Saraybosna’yı güvenli bölge ilan ederek ve Sırplara destek vererek bir anlamda katliama göz yumdu. 11 Temmuz 1995 İnsanlık tarihine kara bir leke olarak geçti. Bu toplantıları sevgi, dostluk, barış için yapmalıyız. Katliamın yıldönümünde dünyaya barış ve sevgiyi yaşatalım istedik” diye konuştu.

 

Bu katliamı Türkiye’de ve İzmir’de yüz karası olarak hatırlanmasını sağlayan tek belediye olduklarını belirterek sözlerine başlayan Konak Belediye Başkanı Dr. Hakan Tartan, “Tarihe kara bir leke olarak geçen bu katliamın hatırlanması için düzenlediğimiz bu etkinlikle onur duyuyorum. Serginin adı: Neden? Bu soruyu bu güne kadar yanıtlayan ve cevap veren olmadı. Dünyaya İzmir’den sevgi, dostluk, barış haykırıyoruz. Genç bir milletvekiliyken ben de gidip acıların, dramın yaşandığı o toprakları gördüm. Benim de köklerim o topraklara dayanıyor. Dini, dili, ırkı ne olursa olsun, insan öldürmek, bir insanlık ayıbıdır ve suçudur. Barış, sevgi, dostluk içinde yaşayabilmeliyiz” dedi.

MAVİ KELEBEĞİN SIRRI
Tartan konuklara dağıtılan rozette ki mavi kelebeğin öyküsüne de değindi. Tartan sözlerine şöyle devam etti: “Srebrenica’da savaştan sonra toplu mezarlar aranıyor ancak yerleri tespit edilemiyor. Katliamdan sonra bölgede o güne kadar hiç görülmemiş çiçekler çıkıyor. Kelebekler bu çiçeklere konmaya başlıyor. Mavi kelebeğin konduğu yerler kazıdığında toplu mezarlar çıkıyor. Kelebek nereye konsa altından cesetler çıkıyor. Böylece toplu mezarların bir kısmı bulunuyor. Srebrenica’daki inanışa göre Mavi Kelebek mezarların yerini belirliyor.”

 


Srebrenica’dan çarpıcı karelerin yer aldığı 40 tablo, 70 fotoğraf ve iki objenin yer aldığı sergi 18 Temmuz’a kadar Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür Merkezi’nde gezilebilecek.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Koltuğunu çocuklara devretti

Çocuk başkanı park ve barınak istedi!

Minik başkanlar projelerini açıkladı

Yarımada Kadar Güzel Bayram!

Foça'da 23 Nisan coşkusu

Başkan Tugay Ege Ordusu Komutanı Yeni’yi ziyaret etti

Arşiv