STG ÇALIŞTI ABD’YE İHRACAT YÜZDE 88 ARTTI

  • 0
  • 934
Yazı Boyutu:

Dünya’nın en büyük gıda ithalatçısı ülkeleri arasında yer alan Amerika Birleşik Devletleri’ni “Hedef Pazar” olarak belirleyen Su Ürünleri Tanıtım Grubu, Boston Su Ürünleri Fuarı’ndan sonra bu kez 24-25 Eylül tarihlerinde Miami’de düzenlenen 16. Amerika Gıda ve İçecek Fuarı’na çıkartma yaptı.
 
ABD’ye Türk su ürünleri ihracatını, 2012 yılının Ocak – Ağustos döneminde, 2011 yılının aynı zaman aralığına göre yüzde 88 arttırdıklarını belirten Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, Türkiye’nin Amerika Gıda ve İçecek Fuarı’na en yüksek katılımı gerçekleştiren ikinci ülke olduğunu ifade etti.
 
Amerika Birleşik Devletleri’nin 250 milyonu aşkın nüfusuyla, dünyanın en büyük gıda ithalatçılarından olduğuna dikkat çeken Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan,”Amerikalılar deniz ürünlerini çok seviyor, özellikle hazır gıda tüketimi çok fazla. Türk su ürünleri sektörü açısından hedef pazar niteliği taşıyan Amerika Birleşik Devletleri’nde yılbaşında sektörel anlamda dünyanın ikinci önemli fuarı olan Boston Su Ürünleri Fuarı’na katılmıştık. Şimdi ise Miami’de gerçekleşen bu fuara katılarak başta Amerika’dan olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinden gelen ziyaretçilere Türk su ürünlerini tanıttık, balıklarımızdan tattırdık. Miami’de 16.sı düzenlenen Amerika Gıda ve İçecek Fuarı’nda yer alarak Amerika Birleşik Devletleri’ndeki pazar payımızın artacağını umuyoruz” diye konuştu.
 
 
ABD’YE İHRACAT YÜZDE 88 ARTTI TÜRK SU ÜRÜNLERİ SEKTÖRÜNÜN ÖNÜ AÇIK
Sinan Kızıltan yeni pazarların ve fuarların ihracat rakamlarına etkisinin büyük olduğunu belirterek sözlerini sürdürdü; “Amerika Birleşik Devletleri’ne Türkiye genelinden yapılan 2011 ilk sekiz aylık ihracat rakamlarına baktığımızda 409 bin 773 kilogram su ürünleri ihracatı ile 2 milyon 972 bin dolar rakamına ulaşıldığını, 2012’nin aynı dönemine baktığımızda ise 563 bin 542 kg su ürünleri ihracatıyla ve yüzde 88’lik artışla beraber ihracatımızın 5 milyon 585 bin dolar seviyesine yükseldiğini görüyoruz. Yoğun olarak sudak balığı ve deniz levreği ihraç edildi. Yeni pazarlar ve STG olarak katıldığımız fuarlar ile bu rakamların artacağından şüphemiz yok.”
 
Başta levrek, çipura, orkinos gibi taze işlenmiş ve dondurulmuş ürünlerin ABD ve Kanada pazarı için önemli bir yeri bulunduğu bilgisi veren Kızıltan; ”Orta ve uzun vadede su ürünleri sektörü açısından hem talep hem de tüketim alışkanlıkları bakımından ABD ve Kanada’nın çok büyük bir potansiyele sahip olduğunun farkındayız, sektörde düşünülen bazı koşulların oluşmasıyla bu pazarda daha güçlü bir konum elde edeceğimizi düşünüyoruz. Amerika ve Kanada pazarında tüketimi diğer deniz ürünleri kadar olmasa da başta levrek, çipura ve orkinos gibi taze işlenmiş ve dondurulmuş ürünlerin pazarda önemli bir yeri bulunuyor” diyerek sözlerini sonlandırdı.
 
Bu yıl 16.’sı düzenlenen Amerika Gıda ve İçecek Fuarı’nda STG’yi Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, STG Yönetim Kurulu Başkan Vekili Vehbi Merzeci, STG Yönetim Kurulu Üyesi Sevinç Kopuz ile Ege İhracatçı Birlikleri Şefi Serap Ünal’dan oluşan heyet temsil etti.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

23 Nisan'da koltuklar çocuklara emanet

Dünya Türk Doğal Taşını Almaya Geldi

Cennet meyvesi kuru incirde sezonun ilk yarısında ihracat yüzde 21 arttı

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Arşiv