Su altında özgürlüğü tattılar

  • 0
  • 645
Yazı Boyutu:

İzmir BüyükşehirBelediyesi, engellilere yönelik projelerine bir yenisini daha ekledi. DokuzEylül Üniversitesi Sualtı Topluluğu’yla yapılan işbirliği sayesinde, işitmeengelliler hayatlarında ilk kez tüplü dalış heyecanını yaşadı. Günlükyaşamlarında da işaret diliyle anlaşan engelliler, su altındaki eğitimde hiçzorlanmadı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 30 Ekim – 03 Kasım 2013tarihlerinde gerçekleşecek ENGELSİZ İZMİR 2013 Kongresi öncesinde paneller,seminerler, çalıştaylar, çeşitli sportif ve sosyal etkinliklerle kongrehazırlıklarını sürdürüyor. Bu amaç doğrultusunda Dokuz Eylül ÜniversitesiSualtı Topluluğu ile işbirliği yapan Büyükşehir Belediyesi, işitme engellilereyönelik sualtı tüplü dalış eğitimi düzenledi. Dokuz Eylül Üniversitesi YüzmeHavuzu’ndaki etkinliğe katılan işitme engelliler, su altında işaret diliylegerçekleşen eğitimde hiç zorluk çekmedi. Üniversite öğrencisi eğitmenlerininkomutlarını eksiksiz yerine getiren işitme engelliler, günlük yaşamlarında dazaten işaret diliyle anlaştıklarını belirterek, bu nedenle su altındakieğitimin kendilerini zorlamadığını dile getirdi.

 

Suyun altında engelyok
Dokuz Eylül Üniversitesi Sualtı Topluluğu Proje Sorumlusu Ufuk Akoğuz, sualtındayken engellerin ortadan kalktığını belirterek, “İzmir BüyükşehirBelediyesi ile bu projeyi yapmaya karar verdiğimiz zaman işitme engellilerindalış etkinlikleri sırasında iletişim sorunu olmayacağını düşündük. Çünkü sualtında iletişim kurmak için sadece el işaretlerini kullanıyoruz. Aynı zamandakarada hareket edenler iki boyutta gidiş-geliş ve dönme hareketlerini yaparken,suda gidiş-geliş, sola-sağa, yukarı-aşağı ve üç eksenli dönüş hareketi var. Busayede de su altında bir engelsizlik söz konusu” diye konuştu.

Eğitime katılan işitme engelli Hüseyin Aksoy ise KentKonseyi eğitmeni Ayşe Gürbulak’ın tercümanlığında duygularını şöyle dilegetirdi: “Buraya arkadaşlarımla beraber geldik. Değişik bir heyecan oldu bizimiçin. Bize böyle bir imkan tanıdığı için İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne çokteşekkür ederim. Suyun altında olmak çok güzel bir duygu. Önce eğitmenlerlebize ne yapacağımızı anlattılar. Suyun altında zaten işaretler anlaştığımıziçin zorluk çekmedik.”

Dokuz Eylül Üniversitesi Sualtı Topluluğu Başkanı MutluhanNayir de, “Dalış sırasında konuşamadığımız için su altı onların da bizler kadarözgür oldukları bir yer. Engelli olmaları ya da olmamaları hiç farketmiyor.  Yukarı çıktığımız zaman onların yüzlerindeki sevincigörmekse inanın çok güzeldi” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmir Aşkına kostüm şampiyonu

Festivalde muhteşem final

Başkan Tugay'dan İzmir Valisi Elban'a ziyaret

Aytaç Sefiloğlu anıldı

Bayraklı’da 23 Nisan coşkusu

Sendromlu kardeşlerin helikopteri için seferber oldu

Arşiv