Su tasarrufu sağlayan proje üreticinin hayatını kolaylaştıracak

  • 0
  • 1.036
Yazı Boyutu:

İZMİR (Ege Ajans)- Ege Üniversitesi’nin yayın organı “EGEDEN” dergisinde yer alan habere göre,  Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi  Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü ile Bahçe Bitkileri Bölümü tarafından yürütülen proje suyun sınırlı olduğu yerlerde su yönetimine destek olacak.

Avrupa Birliği 6ıncı Çerçeve Programı tarafından desteklenen ve sekiz ülkenin katıldığı “İşletme Düzeyinde Optimum Su Yönetimi” isimli projenin Türkiye çalışması devam ediyor. EÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi ve Proje Ülke Koordinatörü Prof. Dr. Hakkı Tüzel, proje ile su varlığı ve kalitesinin sınırlı olduğu yerlerde, işletme düzeyinde kullanılabilecek ve su yönetimine destek sağlayabilecek pazara hazır bir sistemin geliştirilmesinin hedeflendiğini söyledi.

Proje kapsamında gerçekleştirilen araştırma sonuçlarının son derece çarpıcı olduğunu belirten Prof. Dr. Tüzel, “Çiftçi 1 ton su karşılığı 31.6 kg hıyar verimi elde ederken, tam sulama uygulaması ile 1 ton suya karşılık 40.6 kg hıyar verimi alındı. Toprak nem algılayıcılarının okumalarına dayandırılan tam otomatik sulama ve gübreleme ile çiftçi uygulamasına göre ise yüzde 19 ila 31 verim artışı ve yüzde 11 ila 22 oranında su tasarrufu sağlandı” diye konuştu.

 

PROJE TAHTALI BARAJI KORUMA HAVZASINDA YÜRÜTÜLÜYOR

Projenin, arazi çalışmaları, farklı sulama yapıları, ürün deseni ve yerel su sağlayıcılar dikkate alınarak Türkiye, İtalya, Ürdün ve Lübnan’daki farklı koşullara sahip deneme alanlarında yürütüldüğünü belirten Prof. Dr. Tüzel, “ Türkiye’deki uygulama alanı ise Tahtalı Barajı Koruma Havzası’nda bulunuyor. Tahtalı Barajı İzmir’in en önemli içme suyu kaynaklarından biri. Şehrimizin su ihtiyacının yüzde 31.5’ini karşılayan baraj suyunun kirlenmesinin önlenmesi gerekiyor. Bu amaçla baraj gölünün etrafında koruma alanı oluşturuldu ve uygulama alanı olarak orası seçildi” diye konuştu.

Uygulama alanında gerçekleştirilen çalışmalarla ulaşılmak istenen en temel amacın bitki kök bölgesi altına su akışının kontrol edilmesi ve çevre kirliliğinin azaltılması olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tüzel şunları söyledi:

“Projenin amaçları arasında bitki su gereksiniminin belirlenerek en uygun sulama programının geliştirilmesi, kısıtlı sulama yapılarak bitkinin su kısıntısına tepkisinin saptanması, tarla deneme sonuçlarının üretici uygulamalarıyla karşılaştırılarak su tasarrufunun saptanması, modern sulama tekniklerinin tanıtılması ve su kaynaklarının daha etkin kullanılması ile üreticilerimizin su kullanımı konusunda bilinçlendirilmesi bulunuyor. 2007 yılından beri devam eden proje boyunca bu hedeflerin tamamının gerçekleştirildiğini gururla söyleyebiliriz. Bu amaçlara uygun olarak tarla günleri ve çalıştaylar düzenleyerek katılımcılara proje kapsamında bilgiler veriliyor.”

YORUM YAZ
Diğer Haberler

23 Nisan'da koltuklar çocuklara emanet

Dünya Türk Doğal Taşını Almaya Geldi

Cennet meyvesi kuru incirde sezonun ilk yarısında ihracat yüzde 21 arttı

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Arşiv