Tarım alanları yüzde 25 azaldı

  • 0
  • 975
Yazı Boyutu:

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü ve Tarım Ekonomisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Tayfun Özkaya, "2000'li yılların sonrasında tarım alanlarının  yüzde 25'inde azalma var. Kişi başı yıllık gelir 6 bin liranın altına düştü. Her yıl iki milyon kişi tarımdan kopuyor" diye konuştu.
 
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlık Toplantı Salonu'nda düzenlenen “Başka Bir Köylülük Mümkün mü?” konulu çalıştay düzenlendi. Çalıştaya, Perugia Üniversitesi Tarım Ekonomisi ve Politikası Bölümü'nden Dr. Pierluigi Milone ve Prof. Dr. Flaminia Ventura, Ryerson Üniversitesi Gıda Güvencesi Araştırmaları Merkezi'nden Prof. Dr. Mustafa Koç ve birçok öğretim üyesi katıldı.
 
TARIMI GÖZ ARDI ETTİK
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akın Olgun, "Son yıllarda öne çıkan tarım sektörünün nereye gideceğinin tartışılacağı bir çalıştay planladık. Türk çiftçisi, köylüsü dışa bağımlı olmadan halkı doyurabiliyordu. Fakat küreselleşme ile birlikte tarım gözden çıkarılmaya başladı. 1980 sonrası tarım sektörünü, düşük verimlilik, sermaye, rekabet, teknoloji yeterli değil diye eleştirdik. Ama tarımın sosyolojik, toplumsal, çevresel boyutunu göz ardı ettik.” diye konuştu.
 
ÜMİT EDEN GELİŞMELER VAR
Prof. Dr. Tayfun Özkaya, " Ülkemizde ve dünyada köylülüğün hızla yok olduğunu izlemekteyiz. Büyük köylü kitleleri kentlere akın ediyor. Ancak onları bekleyen işsizlik, yoksulluk ve açlık. Kırsal üretimde egemen olan büyük tarım işletmeleri doğayı, toprağı ve gıdayı sadece meta olarak görüyor. Köylülüğün; Sermayenin kırsal direnişi, köylülüğün yenilgisi ile sonuçlandı. Gelişmiş sanayileşmiş ülkelerde köylü nüfusunun genel nüfus içindeki payı yüzde 5'lerin altına düştü" dedi. Köylülüğün tasfiyesi eğilimine karşı hem ülkemizde hem de dünyada yeni bir uyanışın belirlendiğini açıklayan Prof. Dr. Özkaya, "Dünyanın birçok köşesinde agro-ekolojik ilkeleri destekleyen köylüler ve tüketiciler alternatif bir ekonomi oluşturmak için birlikte çalışabilecekleri yeni yollar arıyorlar. Köylü pazarları, topluluk destekli tarım ve çeşitli kooperatif deneyimleri küçük fakat ümit veren gelişmelerle yürüyor"ifadelerini kullandı.İZMİR(Ege Ajans/ İrem Şan)

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Gençlere özel sayı

Arşiv