Tarım sektöründeki yeni umut; MISIR

  • 0
  • 1.082
Yazı Boyutu:

Mısır, son yıllarda Türkiye’de giderek artan oranlarda üretilen tarım ürünlerinden biri. Kullanım alanının geniş olması ve diğer bazı ülkelerde üretim sıkıntıları nedeniyle fiyatı yükselen ürün tarım üreticilerin ilk tercihleri arasında.
 
AMBARLARI GENİŞLETİYOR
Tahıl üretimi 2012 yılında bir önceki yıla göre azalmasına karşın dane mısır üretiminin %9,5 oranında artarak yaklaşık 4,6 milyon ton olması Türk tarım sektörünün yüzünü güldürdü. Türk İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, bir önceki yıla göre buğday üretiminin %7,8 oranında azalarak 20,1 milyon ton, arpa üretiminin %6,6 oranında azalarak 7,1 milyon ton, çeltik üretiminin %2,2 oranında azalarak 880 bin ton olması beklenirken, dane mısır üretiminin %9,5 oranında artarak yaklaşık 4,6 milyon ton olması öngörüldüğünü belirtti.
 
HER YÖNÜYLE MISIR
Mısır üretimiyle ilgili bilgi veren Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Geren “Mısır, dünya genelinde 144 milyon hektarlık bir alana sahip, buğday ve çeltikten sonra 3.sırada yer almaktadır.144 milyon hektar alandan elde edilen tane tohum miktarı ise 655 milyon tonun üzerinde. Amerika dışında daha çok hayvan yemi olarak kullanılan mısır, gıda maddesi olarak ise gayet verimli bir üründür. Son yıllarda öğütülerek un olarak da önemli bir noktada kendini göstermektedir” diye konuştu.
Mısırın tarım ve hayvancılık sektöründeki başka bir yönünün de altını çizen Doç. Dr. Geren, “Su içeriği yüksek mısırın, havasız ortamda süt asiti bakterilerinin etkinliğine bırakılarak fermantasyona uğratılmaları suretiyle elde edilen; bir nevi hayvan turşusu da denilebilecek yem çeşidi olan silaj da mısırdan elde edilebilmektedir. Silaj, besi ve süt hayvancılığında, hayvanların yeşil yem ihtiyaçlarını taze olarak karşılaması yönüyle fayda sağlamaktadır.” dedi.
 
Dünyada üretilen mısırın % 27'si insan beslenmesinde, % 73'ü ise hayvan yemi olarak kullanıldığına dikkat çeken Doç. Dr. Geren, “Gelişmekte olan ülkelerde mısırın kullanımı hayvan beslenmesinde % 46, insan beslenmesinde ve sanayi hammaddesi olarak % 54'dir. Gelişmiş ülkelerde ise bu oran hayvan beslenmesinde % 90, insan beslenmesinde ve sanayi hammaddesi olarak % 10'dur. Dünyada insan beslenmesinde tüketilen günlük kalorinin % 11'i mısır bitkisinden sağlanmaktadır. Bu oran gelişmiş ülkelerde %4'e düşerken, Meksika ve Orta Amerika gibi ülkelere % 27'e kadar yükselmektedir. Mısırın endüstride kullanımı diğer tahıllara göre artmış, gün geçtikçe de artmaktadır” diye konuştu.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Emeklilerin yüzünü güldürdü

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Arşiv