Tarımda dönüşümün anahtarı kooperatifçiliktir

  • 0
  • 981
Yazı Boyutu:


Tariş Zeytinve Zeytinyağı Birliği Başkanı Cahit Çetin 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Gününedeniyle yaptığı açıklamada, Türkiye’de kooperatifçiliğin hala yeterincegelişemediğini belirterek “Kooperatifler sürdürülebilir bir tarımsal büyümeninyanı sıra verim artışı için zorunlu olan dönüşüm ve yeniden yapılanmanın daanahtarıdır” dedi.


Tarımsektöründe çok ciddi sorunlar olduğunu belirten Çetin şöyle devam etti:
“Nüfus artışhızının gerisinde kalan üretim artışı, fakirleşen ve kente göç eden çiftçiler,üretim planlamasının yapılamaması, artan dışa bağımlılık sektördeki sorunlarınbaşında geliyor. Sorunların en önemli kaynağı tarım politikalarındaistikrarsızlık ve etkin bir kooperatifçilik sisteminin geliştirilememesidir.Dünya geneline bakıldığında gelişmiş tarım yapısına sahip ülkelerin aynızamanda gelişmiş bir örgütlenme ve kooperatif yapısına sahip olduklarıgörülüyor.”


ABtarımında ‘kooperatif mührü’
Bugün AB tarımının ortalama yüzde 70’ininkooperatiflerce yapıldığını,  AB tarım politikalarını ve stratejileriniyine bu kooperatiflerle yönlendirdiğini belirten Çetin, ‘’Dünyada tarımda üstünlük savaşlarıyaşanırken, Türkiye örgütlü kooperatifleriyle mevzii tutmalıdır. Oysa ‘Tarımsatış kooperatifleri birlikleri misyonunu tamamladı’ diyenler de var,küreselleşmenin hız kazandığı günümüzde ekonomik anlamda etkinliği az, gelirseviyesi düşük bireylerin ekonomik faaliyetlerde daha etkin olmasını, gelirintabana yayılmasını sağlamak ancak kooperatifçilik sayesinde mümkündür’’diye konuştu.


Tarımınülkelerin gücünü artırmadaki en etkili alanlardan biri olduğunu, ideolojik vestratejik bir alan haline gelen tarımda güçlenmenin yolunun dakooperatifçilikten geçtiğini açıklayan Çetin, “Amerika ve Almanya’da her 4 kişiden1’i, Japonya’da ise çiftçilerin yüzde 91’i kooperatif üyesi ve tarımsalüretimin 90 milyar dolarlık kısmını kontrol ediyorlar” diyekonuştu. 


Dünyanın enbüyük 300 kooperatifinin 1,6 trilyon dolar gelir sağladığını ve kooperatiflerinistihdamın da önemli bir yapı taşı haline geldiğini anlatan Çetin, “Kooperatifler dünya genelinde 100milyon kişinin ekmek kapısı. Yoksullukla mücadelede önemli bir güç haline gelenkooperatifler krizlerden korunmanın da çözümüdür” dedi. 


DünyaBankası’nıntahminlerinde 2030 yılındadünya nüfusunun iki milyar kişi artacağının ve gıda talebinin de iki katınaçıkacağının öngörüldüğünü vurgulayan Çetin,bu talebin ancak gelişmiş tarım sektörüyle karşılanabileceğini, bununönkoşulunun ise etkin şekilde örgütlenmiş çiftçiler olduğunu söyledi. Dünyada yaşayanherkesi doğrudan ilgilendiren başlıca sorunun gıda temini olduğunu, bunun daana kaynağının tarım olduğunu ifade eden Çetin,bu nedenle tarımın örgütlenmesi yoluyla sağlanacak verim ve üretim artışının daherkesin lehine sonuçlar doğuracağına dikkat çekti. Tarımda arz cephesinin etkiliolduğuna” dikkat çeken Çetin,bu nedenle de tarım ürünlerinde arz koşullarının çiftçi aleyhine piyasasonuçları yaratmaması için de mutlak surette kooperatifçiliğe ihtiyaçduyulacağını ifade etti.


Kooperatiflerin devlettenbeklentileri 
“Gelecekyılın Türkiye’de kooperatifçilik açısından dönüşüm ve yeniden yapılanma yılıolmasını beklemekteyiz” diyen Çetin kooperatifçilik konusunda devlettenbeklenen önlemleri şöyle sıraladı: 

·        Kooperatifçilikmevzuatı sadeleştirilmeli, tarımsal kooperatifler için ayrı-müstakil birmevzuat hazırlanmalıdır.

·        Gelişmişülkelerde olduğu gibi, kooperatif ve birliklere çeşitli yollarla (ucuz kredi,depolama yardımı, örgütlenme desteği) destek sağlanmalıdır.

·        Tarımdaörgütlenme teşvik edilmelidir. Bunun için kooperatiflere ortak olan çiftçileredaha fazla destek verilmelidir.

·        Kampanyadönemlerinde gerekli olduğu durumlarda kooperatif ve birliklere geçicifinansman desteği sağlanmalıdır.

·         Kooperatif ve birlikler sistemli ve kayıtlıçalışmaktadır. Bu nedenle karşılarındaki özel sektör tarafından haksız rekabetemaruz kalmaktadırlar. Bu nedenle tarımda üretim, ürünler, işleme tesisleri vepazarlama ağı kayıt altına alınmalıdır. Böylece haksız rekabet ortadankalkacaktır.  

YORUM YAZ
Diğer Haberler

23 Nisan'da koltuklar çocuklara emanet

Dünya Türk Doğal Taşını Almaya Geldi

Cennet meyvesi kuru incirde sezonun ilk yarısında ihracat yüzde 21 arttı

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Arşiv