Tarımsal Destekler Yetersiz

  • 0
  • 618
Yazı Boyutu:

Tarım sektörünün stratejik bir sektörolduğuna değinen CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu ÜyesiRahmi Aşkın Türeli “Tarım sektörü, nüfus artış hızının devam edeceği ve gıdatalebindeki artışın da hızlanacağı varsayımı altında, gelecekte bugünkündendaha önemli bir sektör olacaktır” dedi.

TARIM SEKTÖRÜNÜNÖNEMİ
Tarım sektörünün öncelikle nüfusun gıda ihtiyacını karşılayanbir sektör olmasının yanında ihracat yaparak döviz kazandıran ve sanayisektörüne ham madde sağlayan bir sektör olduğunu söyleyen CHP’li Vekil, aynızamanda iklim koşullarına bağlı olan bir sektör olduğu için tüm dünyadadesteklendiğini söyledi. Konuyu verdiği bir örnekle somutlaştıran Türeli,“Sanayi sektöründe iş daha kolaydır. Bir fabrika kurarsınız, bir binayaparsınız, içine makineleri koyarsınız, gerektiğinde üç vardiya, sekizersaatten yirmi dört saat üretim yapabilirsiniz. Ama tarım sektörü havakoşullarına bağımlı bir sektördür. Bunun kuraklığı olur, aşırı yağışı olur,tarımsal zararlı dediğimiz, hastalıklar olur. Bu açıdan bakıldığında busektörün özel olarak desteklenmesine ihtiyaç vardır” dedi.

KIRDA YOKSULLUKARTIYOR
Tarımsal istihdamın toplam istihdam içindeki payının yüzde25 olduğunu ama tarım sektörünün millî gelirden aldığı payın yüzde 8 olduğunusöyleyen Türeli, girdi fiyatlarının arttığını ama ürün fiyatlarının yeterinceartmadığını ve bunun sonucunda çiftçinin ve hayvancının yoksullaşmasının doğalolduğunu söyledi. Verdiği örneklerle bir takım kıyaslamalar yapan Türeli şöylekonuştu.

“2002-2013 kıyaslaması yapacağım: 2002 yılı mazotortalamasını söylüyorum: 1 lira 10 kuruşmuş, 2013 yılında 4,5 lirayı geçmiş, şuanda 4,65'ler civarında. Mazottaki fiyat artışı 4,5 kat arkadaşlar. Aynışekilde, ton başına üre gübresi olarak baktığımızda 4,2 katlık bir artış var.Gene aynı şekilde, DAP gübrede artış 3,5 kat. Yani, ortalamada girdifiyatlarının 4-4,5 kat arttığını görüyoruz. Peki, fiyatlar bu oranda artmış mı?Ne yazık ki artmamış.

Buğday fiyatlarındaki artış sadece 2,5 kat, şeker pancarında1,6 kat, kütlü pamukta 2,2 kat. Yani, girdilerin 4-4,5 kat arttığı bir ortamdaeğer ürün fiyatları, tarımsal ürünlerin fiyatları 2-2,5 kat artıyorsa buradaciddi problem var demektir.”


SÜT ÜRETİCİSİ DE KAZANAMIYOR
Çiğ süt fiyatlarına da değinen CHP’li Vekil, “Ulusal SütKonseyi çiğ süt fiyatlarını belirledi. 1 liraydı, 1 lira 5 kuruşa çıkardı; 5kuruş zam yaptı arkadaşlar. Oysa hepimiz biliyoruz ki, süt üreticisininmaliyeti 1,20 kuruş. Bu ne demektir? Çiftçiye, hayvancıya verilen süt fiyatlarıyem fiyatlarını bile karşılamaz duruma gelmiştir yani süt-yem paritesi 1'inaltına düşmüştür. Oysa biz biliyoruz ki dünyanın bütün gelişmiş ülkelerinde buparite; 1,5'tur hatta bazı ülkelerde, tarımı destekleyen ülkelerde, Avrupaülkelerinde 2'lerin üzerindedir. Ama Türkiye'de görüyoruz ki fiyatlarınmaliyetleri karşılamadığı bir ortam vardır.”


AKP HÜKÜMETİ KENDİ ÇIKARDIĞI KANUNUUYGULAMIYOR
AKP Hükümetinin kendi çıkardığı kanuna uymadığını söyleyenTüreli, 2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu’nda, tarımsal destekleme içinbütçeden ayrılması gereken kaynağın milli gelirin yüzde 1’inden az olamayacağıhükmü bulunduğuna dikkat çekti ve şimdiye kadar bu oranın binde 5-6 düzeyindekaldığını hatırlattı. CHP’li Vekil, “Çiftçiyi, hayvancıyı aldatmaya hiçkimsenin hakkı yoktur. Yüzde 1'i vermek zorundasınız, veremiyorsanız da çıkın,bunun bahanelerini söyleyin ama bu şekilde şöyle oldu, böyle oldu, bizveremedik, aslında rakam bu değildi şekildeki polemiklere bu milletin karnıtok” dedi.


ÇİFTÇİ VE HAYVANCI PERİŞAN DURUMDADIR
Konuşmasının sonunda çiftçinin genel durumuna değinenTüreli, “Durum özet olarak şunu gösteriyor ki arkadaşlar, Türkiye'de çiftçi vehayvancı perişan, ürettiği üretimin maliyetini bile karşılayamayacak birdurumda, borçlarını ödeyemiyor, en temel üretim araçları olan tarlasına,traktörüne haciz gelmiş durumda. Böyle bir durumda çiftçinin derdine dermanolunmasını beklemesinden daha doğal ne olabilir? Ama ne yazık ki AKP iktidarıçiftçinin, hayvancının taleplerine kulaklarını tıkamış durumdadır” diyereksözlerini noktaladı.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Audi Vosmer farkıyla Bornova’da

Gaziemir’de temizlik devrimi

Geleneği bozun, oy verin

Dönüşümü yerinde yapacağız

Sertel’den Bakan’a destek

Kapı kapı akşam mesaisi

Arşiv