Tehlike fokurduyor!

  • 0
  • 509
Tehlike fokurduyor!
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Gediz Üniversitesi öğrencileri, üniversitelilerin tütün kullanımını araştırdı. Her 2 gençten biri bağımlı, nargile tüketimi sigaranın önünde. Tütünle daha çok lise yıllarında tanışılıyor, başlama nedenlerinin başında kendini ispatlama isteği ve merak geliyor. Nargile kullanımındaki artış, nargile kafelerin sayısının artmasına ve aromalı tütünle cazip hale getirilmesine bağlanıyor

Gediz Üniversitesi Hemşirelik Bölümü 3’üncü sınıf öğrencileri, üniversiteliler arasındaki tütün kullanımını araştırdı. Gediz Üniversitesi Kendine İyi Bak Kulübü’nün desteğiyle toplam 976 gencin katıldığı anket gerçekleştirildi. Öğrencilerin yüzde 47.7’sinin herhangi bir tütün ürünü kullandığını ifade ettiği araştırmada, nargile tüketenlerin sayısı sigara bağımlılarına göre daha fazla çıktı.
Gençlerin yüzde 70.8’i tütünle 15-18 yaş aralığında, yani lise yıllarında tanıştığını belirtti. Başlama nedenlerinin ilk sırasında kendini ispatlama isteği yer aldı, sonrasında ise merak, özenti, arkadaş baskısı ve yasak olması geldi. Araştırmayı yöneten Halk Sağlığı Uzmanı Yrd. Doç Dr. Nurcan Bilgiç, her 2 üniversite öğrencisinden birinin tütün kullanmasının ve nargile tüketiminin sigaranın önünde çıkmasının 2 önemli bulgu olduğuna dikkat çekti. Gediz Üniversitesi Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bilgiç, son yıllarda tütünle daha etkin mücadele edilmesine rağmen gençler arasında kullanımın neden bu kadar yaygın olduğunun detaylı incelenmesi gerektiğini vurguladı. Yrd. Doç. Dr. Bilgiç, nargile kullanımındaki artışın da halk sağlığı için ciddi bir tehlike olarak görülmesinin önemini dile getirdi, şunları söyledi:

100 sigaraya eşdeğer!
“Nargile kafelerin sayısının giderek arttığını gözlemliyoruz. Ayrıca nargile tütünü, meyve, vanilya, çikolata gibi çeşitli aromalar katılarak cazip hale getiriliyor. Tüm bunların bir sonucu olarak da tüketimi yaygınlaşıyor. Oysa bir nargile tömbekisi, içim süresinin uzun olması nedeniyle sigaraya içimine göre 100 kat fazla toksik etkiye neden oluyor. 100 sigara birden içmiş gibi insan bedenini zehirleyerek sağlığı olumsuz etkiliyor. Ayrıca tekrar kullanılması ve aynı ağızlığın paylaşılmasından dolayı da tüberküloz, herpes ve hepatit gibi hastalıkların bulaşmasına yol açabiliyor. Özellikle gençlerimizin nargilenin zararları konusunda bilinçlenmesini arzu ediyoruz.” 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya ailesinin acı günü

İlk tadıma tam not

Kınık'ta Coşkulu kutlama

Konak’ın parklarında 23 Nisan coşkusu

Spor Salonu İçin Koştular

Hasta çocuklar unutulmadı

Arşiv