TEKSMER ile İzmir teknik tekstilde ana merkez olacak

  • 0
  • 698
TEKSMER ile İzmir teknik tekstilde ana merkez olacak
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Tekstil ihracatına katma değer kazandıracak Teknik Tekstiller Araştırma ve Uygulama Merkezi (TEKSMER) hayata geçiyor.


Türkiye'nin ihracatta ve istihdamda lokomotif sektörlerinden tekstil sektörü gelişen ve değişen dünya koşullarında Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına hız verdi. Yanmaz elbise, çelik uçlu ayakkabı, ıslanmaz veya terletmez kumaşlar, kalp ameliyatlarında kullanılan stentler gibi özellikli tekstil  ürünleri alanında çalışmalar yapacak olan Teknik Tekstiller Araştırma ve Uygulama Merkezi (TEKSMER)'nin lansman toplantısı gerçekleştirildi.

İzmir Wyndham Otel’de düzenlenen toplantıda konuşan Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, “Toplam 4.7 milyon liraya kurduğumuz merkeze, İZKA Güdümlü Proje olarak destek verdi. Dokuz Eylül Üniversitesi de bina tahsis etti. Artık yurtdışında yapılmak zorunda olan çeşitli testler ve üretimler ülkemizde yapılabilecek” dedi.    

Dokuz Eylül Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü tarafından 2002 yılından bu yana düzenlenmekte olan VI. Uluslararası Teknik Tekstiller Kongresi’nde Türkiye’nin tekstil alanındaki yüz akı olarak nitelendirilen laboratuvarı da tanıtıldı. Tanıtım toplantısı ve kongre açılış törenine İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) Genel Sekreteri Murat Yılmazçoban, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şükrü Ünlütürk, Sanko Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı Emre Kızılgüneşler, DEÜ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Özgören ile akademisyen ve işadamları katıldı.

Türkiye'de olmayan Ar-Ge ve Üretim yapılacak

Açılışta konuşan EİB Başkanı Sabri Ünlütürk, merkezin kurulmasında kendilerine destek veren DEÜ ve İzka’ya teşekür ederek sözlerine başladı. Ünlütürk, "2.5 yıl kadar önce bir fikirle başladığımız ardından fizibilite çalışması yaptığımız merkezimize İZKA projesiyle yola çıktık. 50 firmaya ulaştık ve bölgenin potansiyelini aramaya çalıştık. Sonuçta firmalardan gelen taleplerle fikir berraklaştı. Ortaya çıkan fikir koruyucu tekstiller alanında bir merkezdi. İZKA’ya bunu bildirdik ve destek istedik. Güdümlü projemizin 4.7 milyon TL'lik bir proje. Bunun yüzde 75’ini İZKA karşılarken yüzde 25’ini EİB karşıladı; DEÜ ise bize yer sağladı" dedi.

Geçmiş yıllarda yapılan benzer çalışmalarda merkezlerde savurganlıklar yapıldığını gördüklerine de vurgu yapan Ünlütürk, şöyle devam etti; "Savurganlığın önüne geçmek için DEÜ Laboratuvarlarında yapılan testlerin hiçbirini laboratuvarlarımızda yapmama  kararı aldık. Türkiye'de olmayan Ar-Ge ve üretimin yapılaması için çalışacağız. Bunun için Türkiye'de olmayan lif çekim cihazı gibi cihazları merkeze getireceğiz. Koruyucu tekstili seçtik ki hem konfeksiyon hem tekstil alanına hizmet verecek. Bu projemizin önemi bir dönüşüm projesi aslında. Konvansiyonel firmalarımızı teknik tekstille katma değerli üretim yapmaya çağırıyoruz. Bu projemizin diğer sektörlere de yayılmasını umuyoruz. Bazı projelerimiz üzerinde çalışmalar başlamış durumda. Ar-Ge çalışmalarımız hayata geçti."

Teknik Tekstil konusunda Türkiye'nin önemli bir altyapıya sahip olduğunu ifade eden İzmir Valisi ve İZKA Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Toprak ise, Türkiye ve İzmir'in TEKSMER'in açılışıyla birlikte teknik tekstil konusuna daha fazla odaklanacağına inandığını kaydetti.

Türkiye'nin 10. Kalkınma Planı'nda tekstil sektörünün desteklenen sektörler arasında yer aldığına dikkati çeken Toprak, "İzmir’de yüksek teknoloji kapasitesinin arttırılması da öncelikli konudur. Bunun için fiziki altyapının geliştirilmesi, bilim ve teknoloji alanında insan kaynakları güçlendirilmelidir. Artık geleneksel ürünlerin yerine katma değerli ürünler meydana getirmeliyiz. Bunun için de sanayi ve üniversiteler arasındaki işbirliği, yenilikçi anlayış bunun en önemli kısmıdır. Bugüne kadar İZKA tarafından kenti için hazırlanan projelere 214.7 milyon liralık destek sağlandı" şeklinde konuştu.

Dokuz Eylül Üniversitesi'nin Ar-Ge ve İnovasyon çalışmalarına ağırlık verdiğini anlatan Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, 72 bin öğrencisiyle 33 yaşındaki DEÜ'nin İzmir'in en büyük üniversitesi konumuna geldiğini dile getirdi.

DEÜ'nin inovasyon ve Ar-Ge konusunda üzerine düşeni yapar konuma geldiğini kaydeden Füzün, "Üniversiteler artık üzerine düşeni geç de olsa yapmaya başlardı. Bugüne kadar doçentlik için hazırlanan bilimsel yazılar yayınlanır ama bunlar ticarileşemezdi. Kurduğumuz teknoparklar ve uygulama merkezleri ile artık katma değerli üretimin önü açıldı. Kurulduğumuzda Türkiye sıralamasında 35. sırada yer alan Teknopark’ımız geçtiğimiz gün Genç Teknoparklar kategorisinde 1. oldu. Genel anlamda ise Türkiye 7’ncisiyiz. Bununla da gurur duyuyoruz” diye konuştu.

Teknik tekstil ihracatında dünya altıncısıyız
DEÜ Tekstil Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Merih Sarıışık, 2002 yılından beri VI. Uluslararası Teknik Tekstiller Kongresi’ni düzenlediklerini belirtti. Yurtiçi ve yurtdışından araştırmacılarla firmaları bir araya getirmeyi, üretime başlamayı düşünenlere de yeni fırsatlar yaratmak istediklerini söyledi. Sarıışık, "Geçtiğimiz yıl 28 milyar dolarlık tekstil ihracatımızın yüzde 18'i tekstil ihracatı oldu. Bu rakamlarla dünya listesinde sıradayız" dedi.

Teknik Tekstiller Araştırma ve Uygulama Merkezi Projesi ile ilgili de konuşan Sarıışık, “Akademik bilginin sektörle buluşması için kurulan bu merkez dünya standartlarında bir AR-GE çalışmaları yürütecektir. Bu merkezin teknik tekstiller gibi katma değeri son derece yüksek katkılar sunacağına inanıyoruz" diyerek sözlerine son verdi.
Konuşmalardan sonra, VI. Uluslararası Teknik Tekstiller Kongresi’ne sponsor olan firmalara plaketlerini İzmir Valisi Mustafa Toprak verdi.
Vali Mustafa Toprak, Sabri Ünlütürk, Emre Kızılgüneşler, Kemal Bozdemir, Onur Çelebi, Münevver Ertek Avcı’ya plaket verdi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sun Tekstil’e Platin Ödül

Yeşil Hidrojen'in kamuda tek adresi olmalı

İspanya'ya WindEurope çıkarması

Marka başvurularının yüzde 7’si İzmir’den

Meyve suyu sektörü 2028 yılı için 1 milyar dolar ihracat hedefine kilitlendi

Batı Anadolu Serbest Bölgesi kapılarını açtı

Arşiv