Terra Madre Anadolu, bir ortak akıl hareketidir

İzmir’de 2-11 Eylül tarihlerinde düzenlenecek uluslararası gastronomi fuarı “Terra Madre Anadolu İzmir 2022” için hazırlıklar hızlandırıldı. Terra Madre Anadolu’nun sadece bir lezzet fuarı olmadığını belirten Başkan Soyer, “Bu fuar, iklim krizi, enerji sorunu, yoksulluk, kuraklık, gıda egemenliği, biyolojik çeşitliliğin kaybı ve savaşlar karşısında kalıcı çözümler tarif edeceğimiz bir ortak akıl hareketidir” dedi.

  • 0
  • 338
Terra Madre Anadolu, bir ortak akıl hareketidir
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Bu sene ana konusu “Toprak Ana” olan İzmir Enternasyonal Fuarı’nda (İEF) 2-11 Eylül tarihlerinde düzenlenecek uluslararası gastronomi fuarı “Terra Madre Anadolu İzmir 2022” için geri sayım başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonunun en önemli ayaklarından biri olan Terra Madre Anadolu ile tüketicinin sağlıklı ve ekonomik gıdaya erişiminin güvence altına alınması ve üreticinin doğduğu yerde doymasının sağlanması hedefleniyor.

Üretici ve tüketici bir araya gelecek
İyi, temiz, adil gıdayı savunan Slow Food'un (Yavaş Gıda) önderliğinde iki yılda bir İtalya’nın Torino kentinde yapılan uluslararası gastronomi fuarı Terra Madre, İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) ile eşzamanlı olarak “Terra Madre Anadolu” adıyla 2-11 Eylül tarihleri arasında Kültürpark’ta düzenlenecek.
Fuar ile yerel üreticiler, ekonomistler, ekolojistler, antropologlar, yazarlar, aşçılar, üretici birlik ve kooperatifleri ile sağlıklı, iyi, adil ve temiz gıdaya ulaşmak isteyen tüketiciler “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonu ile İzmir’de buluşacak.
Anadolu mutfağının ve tarım ürünlerinin tüm örneklerinin buluşacağı fuarda, bugüne kadar ürettiğini pazarlamakta zorlanan üreticiler, kadimden gelen yerel ürünlerini tüm dünyaya aracısız olarak tanıtacak. Fuar kapsamında üreticiler aynı zamanda bir araya gelerek sorunlarını konuşma fırsatı bulacak.
Terra Madre Anadolu ile tüketiciler de ürünlerin arkasındaki çiftçiyi, balıkçıyı ve üreticiyi keşfetme fırsatı yakalayacak. Sağlıklı gıdaya erişim ve tarım konusunda çok sayıda panel ve çalıştay yapılacak. Değişen gıda sistemleri bütüncül bir şekilde ele alınırken, dünyanın lezzetleri İzmir'le, İzmir'in lezzetleri dünyayla buluşturulacak.
Üretici, tüketici ve doğa
Başkan Tunç Soyer, gıda güvenliğinin önemine dikkat çekerek “Küresel gıda sistemi sadece büyük şirketlere kazandırıyor. Üreticiler, şehirlerdeki milyonlar ve doğa ise kaybediyor. Bu yüzden Başka Bir Tarım Mümkün diyoruz. Üç temel hedef üzerinde duruyoruz. Yurttaşların gıda güvenliğini sağlamak, küçük üreticimize sahip çıkmak ve gıda üretiminin temel girdileri olan tohumu, suyu ve toprağı korumak. ‘Başka Bir Tarım Mümkün’ anlayışının en somut örneklerinden biri de Terra Madre Anadolu.
Bu fuar bu yüzden sadece bir lezzet fuarı değil. İklim krizi, enerji sorunu, yoksulluk, kuraklık, gıda egemenliği, biyolojik çeşitliliğin kaybı ve savaşlar karşısında kalıcı çözümler tarif edeceğimiz bir ortak akıl hareketi” dedi.
“Başka bir turizm modelinin önünü açıyoruz”
Kuraklık ve yoksullukla mücadele üzerine temellenen Başka Bir Tarım Mümkün vizyonuyla İzmir’de kapsamlı bir tarım stratejisi uyguladıklarını belirten Başkan Soyer, Terra Madre Anadolu ile tarımın yanı sıra turizm potansiyelini de artırmayı hedeflediklerini belirtti. Soyer, “Deniz, kum, güneş klasiği ve her şey dâhil beş yıldızlara hapsedilmiş turizm modeli İzmir’in refahını büyütmüyor. Bu nedenle tarım, gastronomi, tarih ve kültür ile buluşan sürdürülebilir ve başka bir turizm modelinin önünü açıyoruz. Anadolu’nun farklı yerlerinden gelen çiftçilerimiz, çobanlarımız, balıkçılarımız ve onların kurduğu kooperatifler önümüzdeki Eylül ayında İzmir’de buluşacak. Ürünlerini doğrudan dünya pazarına sunma şansına kavuşacak. Dahası, biz hepimiz, insanlığın içine düştüğü tüm krizleri çözebilmek için Terra Madre Anadolu’da bir araya geleceğiz. Ekolojik, ekonomik ve sosyal demokrasinin güçlendiği yeni bir yaşamın yol haritasını hep birlikte çizeceğiz” ifadelerini kullandı.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çelikkaya ailesinin acı günü

İlk tadıma tam not

Kınık'ta Coşkulu kutlama

Konak’ın parklarında 23 Nisan coşkusu

Spor Salonu İçin Koştular

Hasta çocuklar unutulmadı

Arşiv