TİM Gıda Ar-Ge Proje Pazarında dev işbiliği

  • 0
  • 1.696
Yazı Boyutu:

Gıda sektöründe yenilikçi fikirlerin sanayi ve ihracat sektörleriyle buluşmasına aracılık eden TİM Gıda Ar-Ge Proje Pazarı (GAPP), dev bir işbirliği anlaşmasına imza atarak uluslararası boyut kazandı. Gıda, tarım ve bu alandaki inovatif projeleriyle dünyanın en etkili eğitim ve araştırma kurumlarından olan Hollandalı Wagenigen Üniversitesi ile GAPP arasında “bilimsel ortaklık” anlaşması imzalandı.
 
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) tarafından yürütülen Türkiye İhracatçılar Meclisi Gıda Ar-Ge Proje Pazarı (GAPP), bu yıl düzenlenecek ikinci yarışma öncesi attığı dev işbirliği anlaşması ile uluslararası boyut kazandı. TİM Gıda Ar-Ge Proje Pazarı ile Hollanda Wagenigen Üniversitesi arasında “bilimsel ortaklık anlaşması” imzalandı.
İzmir’de EİB merkezinde gerçekleştirilen törende, anlaşmaya imza atan TİM GAPP Yürütme Komitesi Başkanı Eli Alharal, “gıda ve tarım alanında dünyanın en önemli üniversitelerinden biriyle yaptığımız anlaşma, çalışmalarımıza uluslararası boyut kazandırdı” dedi.
 
Hedefe ulaşmak için Ar-Ge şart
Gıda sektöründe yenilikçi fikirlerin sanayi ve ihracat sektörleriyle buluşmasına aracılık eden TİM Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nın bu yıl 2.sinin düzenleneceğini belirten Eli Alharal, “2023 yılı için ortaya koyduğumuz toplam 500 milyar dolarlık, gıdada da 55 milyar dolarlık hedefe ulaşabilmek için yüksek katma değerli ürün ihracına ihtiyacımız var. Bu da bilgi teknolojisinin öne çıkmasıyla mümkün. Türkiye'de inovasyon ve Ar-ge yeni gündeme gelen konular. Şirketlerin Ar-ge’ye ayırdıkları payları günümüzde yüzde 1’in altındayken, 2023'de bu oranı yüzde 3'e çıkarmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Arge Proje Pazarlarını, 2023 İhracat hedefine ulaşmak yolunda önemli bir adım olarak gördüklerini anlatan Alharal, “Ar-Ge, kalkınmayı hızlandırır, ihracatımızda katma değeri arttırır, yeni teknoloji ve üretim metotlarını üretim süreçlerine kazandırır, en önemlisi de üniversite-sanayi işbirliğini güçlendirir” dedi.
 
Son başvuru tarihi 15 Nisan
TİM Bünyesinde geçen yıl 6 Arge Proje Pazarı yapıldığını, bu sayının bu yıl 15’e yükseldiğini anlatan Eli Alharal, TİM GAPP’nın bu yılki yarışmasına yurtdışından da yoğun başvuru aldıklarını bildirdi.
Eli Alharal’ın verdiği bilgiye göre, Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nın şu ana kadar Türkiye’nin dışında, ABD, İspanya, Rusya ve İtalya’nın da aralarında bulunduğu bir dizi ülkeden başvuru yapıldı. Alharal, Son başvuru tarihi olan 15 Nisan 2013 Pazartesi’ne kadar proje başvurularını almaya devam edeceklerini bildirdi.
 
WÜ: Türkiye gıdada en hızlı gelişen 10 ülke arasında
Bilimsel ortaklık anlaşmasına Wageningen Üniversitesi (WÜ) adına Uluslararası İlişkiler Direktörü Huub Löffler ve Wageningen Üniversitesi Hayvansal Bilimler Grubu Genel Müdürü Martin Scholten imza attı.
İmza töreninde konuşan Martin Scholten, tarıma dayalı sanayinin en hızlı geliştiği 10 ülkeden biri olarak gördükleri Türkiye ile yakından ilgilendiklerini belirterek, “GAPP ile yaptıkları bilimsel ortaklık anlaşmasının her iki tarafa da önemli yararlar sağlayacağını” söyledi.
Martin Scholten, Hollanda’nın tarımdan elde edilen gelir açasından ABD’nin ardından dünya ikinci olduğunu, Wageningen Üniversitesi’nin de kendi alanında dünyada 3. sırada bulunduğunu anlatan Martin Scholten, “Üniversitemizde bir Gıda Tarım Fakültesi ve 10 araştırma enstitüsü var. Bu alanda dünyanın en farklı bilim kurumuyuz. İşimiz de, yenilik ve inovasyon konusunda çalışmaktır” dedi.
 
“Gıda Ar-Ge Proje Pazarı doğru bir iş”
Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nı “bilimin sanayi ile buluştuğu doğru organizasyon” diye tanımlayan Scholten, “bu etkinliğin uluslararası boyut kazanmasına katkımız olacak” diye konuştu.
Türkiye’nin gıda ve tarım alanında önemli gelişmeler kaydettiğini ve öteki ülkelere oranla çok daha fazla girişimcinin olduğunu gözlemlediklerini anlatan Martin Scholten, “Türkiye’nin su ürünleri alanında Norveç’in ardından Avrupa’nın en büyük ülkesi olacak potansiyeli bulunduğunu” söyledi.
Wageningen Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Direktörü Huub Löffler de buradaki konuşmasında, Hollanda’nın gelişmesine yön veren altın üçgeninden söz etti. Huub Löffler, “bu üçgen, hükümet-bilim-sektör üçlüsünden oluşuyor. Bu üçgenin merkezinde de inovasyon var. Çünkü inovasyon bu üçgenin kurulmasıyla başlıyor” dedi.
 
WAGENINGEN ÜNİVERSİTESİ
Dünyada tarım sektörünün lider ülkelerinden olan Hollanda’da yer alan Wageningen Üniversitesi, alanında dünyada 3. sırada, Avrupa’nın ise en büyük üniversitesi.
İlk olarak 1876 yılında ulusal tarım projeleri çalışmaları ile faaliyete geçen Wageningen Üniversitesi, resmi olarak 1918 yılında Ulusal Tarım Koleji adıyla akademik çalışmalarına başladı. 1997’de Wageningen Üniversitesi ve Gıda Araştırma Merkezi adını aldı. Bünyesinde 1 fakülte ile özel sektör ve kamu sektörüyle koordine hareket eden 10 araştırma merkezi bulunuyor. Üniversite ve araştırma merkezlerinde binlerce bilim adamı ve araştırmacı görev yapıyor.
Üniversitenin Çin, Brezilya, Şili ve Etiyopya’da ofisleri bulunuyor.
Son zamanlarda, tarımsal alanda işbirliği amacıyla türkiye ile de yakından ilgilenen üniversite, daha önce de GAP'ın merkezi konumundaki Şanlıurfa'da Harran Üniversitesi ile de tarımsal alanda işbirliği yaptı.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

23 Nisan'da koltuklar çocuklara emanet

Dünya Türk Doğal Taşını Almaya Geldi

Cennet meyvesi kuru incirde sezonun ilk yarısında ihracat yüzde 21 arttı

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Arşiv