Tire’de süt bayramı

  • 0
  • 903
Yazı Boyutu:

2006 yılından bu yana, önce "Okul Sütü", ardından "Süt Kuzusu" projeleri ile çocukların sağlıklı beslenmesine katkı yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmirli süt üreticisine desteğini sürdürmek üzere yeni alım sözleşmesi imzaladı.

Başkan Aziz Kocaoğlu, Büyükşehir Belediyesi ile Tire Süt Kooperatif arasında gerçekleştirilen imza töreninde, “Bugün Türkiye’de bir belediye; İzmir Büyükşehir Belediyesi köylüsüyle,  kırsalıyla,  tarımcısıyla,  hayvancısıyla barıştı.  Kol kola girerek güven bağı kurdu.  Şimdi koşma zamanı.” dedi.
 
2006 yılından bu yana önce öğrencilere sonra da 0 - 5 yaş grubu çocuklara süt dağıtan İzmir Büyükşehir Belediyesi, aynı zamanda süt üreticisine nefes aldıran sözleşmeli alımlara bu yıl da devam ediyor. Türkiye’ye örnek olan bir uygulama başlatarak alımlarını kooperatif kanalı ile gerçekleştirilen Büyükşehir Belediyesi, Tire Süt Kooperatifi ile yeni bir alım sözleşmesi imzaladı. Sözleşmeye göre, 2014 yılı için Tire Süt Kooperatifi’nden, "Süt Kuzusu" projesi kapsamında Haziran ayına kadar 6 milyon 240 bin litrelik süt alınacak ve üreticiye 17 milyon 250 bin liralık destek sağlanacak. Bölgenin en önemli süt kooperatiflerinden Tire Süt ile Büyükşehir Belediyesi arasındaki sözleşmenin imza törenine katılan Başkan Aziz Kocaoğlu, ilçe yoğun sevgi gösterileriyle karşılandı.

Üreticinin yanındayız
Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yıllardır Türk üreticisinin mağdur edildiğini ve edilmeye devam edildiğini vurgulayarak, “Sahip olduğumuz imkanlarla İzmir’i tarım ve hayvancılıkta ihracatın merkezi yapabiliriz. Ama hepinizin bildiği gibi emeklenmeden yürünmüyor, yürünmeden koşulmuyor. 10 yıldır çiçekçiliği, fidancılığı ve süt üreticilerini destekliyoruz. Arazi yollarını asfaltlıyor, arıtma, dere ıslahı yapıyoruz. Bugün Türkiye’de bir belediye; İzmir Büyükşehir Belediyesi köylüsüyle,  kırsalıyla,  tarımcısıyla,  hayvancısıyla barıştı.  Kol kola girerek güven bağı kurdu. Şimdi koşma zamanı. Şimdi koşabiliriz. Kooperatiflerimizi bir üst yapıda bileştirerek profesyonel ihracatçılarla ihracatımızı artırabiliriz.  Uzun ince bir yoldur ama başlamak işin yarısıdır. Buna inanmak da diğer yarısıdır” diye konuştu.
 
Ankara’daki bürokratın benzin parasıyla tarım kalkınır
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Süt Kuzusu Projesi için Tire Süt Kooperatifi ile birlikte yapılan sözleşmeyle, organik tarıma giden yolu hazırladıklarını vurgulayarak, Küçük Menderes’in süt üreticiliğinin merkezi olması ve bölgede istihdam yaratılmasına yönelik altyapıyı kurduklarını söyledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bütçe imkanlarını zorlayarak tarımı desteklemeyi sürdürdüğünü ifade eden Başkan Kocaoğlu, “Eğer bir merkezi hükümet köylüsünü, üreticisini toprağını, suyunu, havasını severse bu ülkenin tarımını kalkındırmak isterse bunun için harcayacağı para Ankara’daki bürokratların harcadığı benzinden daha azdır. Bunu neden yapamıyoruz? Bu soruyu sormamız lazım.”
 
Selçuk’ta örnek proje
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu Selçuk ilçesinde 25 milyon lira harcayarak kurdukları tarıma hizmet verecek soğuk hava tesisinin 15 Mart’ta açılışını yapacaklarını da hatırlatarak, “Burada tarıma destekte geldiğimiz son noktanın örneğini sizlere göstereceğiz. Bu bütün bölgenin meyvelerinin ilaçlanması, ambalajlanması, soğuk havada saklanmasını kapsayan bir tesistir. Biz üreticinin  emeğinin hakkını almasını, çiftçinin gelişmesini,  yatırım yapmasını,  kalkınmasını,  ihracat yapmasını ve  ülkenin zenginleşmesini hedefliyoruz” dedi.  
 
Bir koyundan 5 post çıkardık
Süt Kuzusu Projesi ile 117 bin çocuğun her hafta evine 2 litre süt dağıtıldığını vurgulayan Başkan  Kocaoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
“Çiftçi kazandı mı? Kooperatif güçlendi mi? Beslenme sıkıntısı çeken dar gelirli ailenin çocuğu sağlıklı beslenmeye kavuştu mu? ‘Bir koyundan bir post çıkar’ diye bir laf vardır.  Böyle projeler yaparsanız bir koyundan 5 post çıkar. Seçimden sona yapacağımız iş kooperatiflerimizle, ziraat odalarımızla, her bölgenin neye ihtiyacı varsa, orada neyin filizlenmesi, gelişmesi gerekiyorsa onun tozunu silkeleyip, küllerinden doğurup, bu sektörleri buralarda geliştirmemiz, yaşatmamız yönünde olacak. Biz ülkenin kalkınmasının peşindeyiz. Biz 10 yıl önce çıktığımız yerelde kalkınma projemizin peşindeyiz.”  
 
Başkan Kocaoğlu’nu  tüm belediye başkanları örnek almalı
Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük ise yaptığı konuşmada hem sosyal belediyecilik hem de kırsal kalkınma açısından örnek bir projeye destek veren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür etti.  Bölge çiftçisinin Başkan  Kocaoğlu’nu çok sevdiğini belirten Eskiyörük, “Çünkü siz üreticileri tefecilerin elinden kurtardınız. Üretim yollarını asfaltlayarak sadece seçimler öncesi değil, sürekli onları ziyaret ederek dertlerine ortak oldunuz. Siz üreticileri sözde değil özde sevdiniz. Süt projeleri sayesinde fakirin çocuğu süt içerek sağlıklı büyüyor. Bizim de süt üretimimiz yüzde 400 arttı.  Sütün başkenti konumuna geldik. Düne kadar haritada Bayındır’ın nerede olduğunu bilmeyenler bugün Bayındır’a çiçek almaya geliyorsa, bunda en büyük pay İzmir Büyükşehir Belediyesi’nindir. Elde edilen sonuçları görüp, Türkiye’nin tüm belediye başkanları sizi örnek almalı. 10 yılda 30 kat büyüdük. 2 bin ortaklı 260 çalışanı olan bir güç haline geldik.  Sizlerin desteğiyle onların daha çok para kazanmalarını sağlıyoruz” dedi.
Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek ise, Tire Süt Kooperatifi’nin başardığı bu projenin “Bu kırsaldan başlayarak inanmış insanların kurduğu 2 bin ortaklı bir kooperatif ve onları sonuna kadar İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’nın projesidir. Yeni anlaşmanın üreticimize ve Büyükşehir Belediyesi’ne hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
 
Başkana süt kuzusu
Konuşmalarından ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük ve Tire Belediye Başkanı Tayfur Çiçek’in  katılımıyla süt alım sözleşmesi imzalandı. Üretici Zeynep Yenigün ve 10 yaşındaki Elif Sude Öztürk Başkan Kocaoğlu’na süt kuzusu hediye etti.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Köy Enstitüleri Mezunlarıyla Buluştu

Demir, A takımı ile bir araya geldi

Mine Piriştina son yolculuğuna uğurlandı

Türkiyeli Yazarlar Grubu’ndan Çiğli’ye ödül

Haftaya asfalt çalışmasıyla başladı

Dikili’de yeni dönemin ilk meclis toplantısı

Arşiv