Tramvaya destek yüzde 85,45

  • 0
  • 787
Tramvaya destek yüzde 85,45
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Konak ve Karşıyakatramvay projeleri konusunda Ege Üniversitesi ile birlikte kapsamlı bir anketçalışması gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, ankete katılan işyerisahiplerinden yüzde 83,67, hane halkından da yüzde 85,45 oranında destek gördü.


İzmir Büyükşehir Belediyesi, Konak ve Karşıyaka tramvay hatları konusunda EgeÜniversitesi ile birlikte gerçekleştirilen "Sosyal Etki DeğerlendirmeÇalışması”nı kent dinamikleri ile paylaştı. Ankete katılan hane halkısakinleri, tramvay projelerine yüzde 85,45 oranında destek verirken, işyerisahiplerinin destek oranı yüzde 83,67 oldu. Hat güzergahı üzerinde oturanvatandaşlar ankette, tramvay projesinin kentin toplu ulaşım ihtiyacınınkarşılanmasında yüzde 80 fayda sağlayacağını, yüzde 79 oranında da tramvayıkullanacakları bildirdi. 


Meslek odaları, ilçe belediyeleri, kent konseyleri, ilgili dernekler veüniversitelerden  temsilcilerin katıldığı son durum değerlendirmetoplantısında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Bütünkonuları  ve yapılacak projeleri, konunun tarafları olan üniversiteler vemeslek odaları ile ve hangi bölgede yapacaksak o bölgenin muhtarları vehemşehrilerimizle birlikte konuyu tartışarak olgunlaştırmaya çalışıyoruz” dedi. 
İzmir’de bir yerel yönetim modelini Türkiye'ye örnek olarak  sunmakistediklerini kaydeden Başkan Kocaoğlu, “Geçtiğimiz günlerde 10 yıldıryaptığımız çevre yatırımları sonucunda Dünya Sağlık Örgütü’nün Avrupa ayağındaçok önemli bir eşik atladık. Ayrıca fuarcılıktaki başarılarımız TOBB tarafındanda tescil edildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kuruluşu İZFAŞ, Türkiye'ninen büyük fuarlarını yapan bir numaralı fuar organizasyonu şirketi seçildi” diyekonuştu.

Aklı ve bilimikullanıyoruz
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yeni geçilen aktarmalı sisteme ilişkinbilgilendirme de yapan Başkan Aziz Kocaoğlu şöyle devam etti:
“Eksikleri tabii ki olacak. Canhıraç bir şekilde bunların tedbirlerinialıyoruz. 2008 yılından beri hızlandırarak planladığımız, ayakları yere basanbir sistem. Çok emek verilmiş ve Ulaşım Master planına göre yaşama geçirilmişbir sistemi yaşama geçirdik. Daha proje başlamadan belli basın kurumlarında birkamuoyu oluşturmaya geçildi. Bazı yerlerde örgütlenmeler  yapılarak bukonunun protesto edilmesi, Büyükşehirin bu uygulamadan vazgeçilmesi gibi yol veyöntemlere girildiği görüldü. Ancak aklı ve bilimi kullanarak ortaya koyulanprojenin başarılı olduğu görüldü. Bundan sonra hemşehrilerimizin de desteği ilebu sistemi geliştirerek iyileştirerek birlikte götürebiliriz”.

Komplo teorileri
Son günlerde basında çıkan İzmir metrosuna ilişkin haberlere de değinen BaşkanAziz Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Üçyol-Üçkuyular metrosuna ilişkin kampanya başlatıldı. Biz metro inşaatıyapıyoruz. Projeyi yapan ve kontrol eden firmalar var. Her inşaatta olduğu gibiyapım aşamasında hatalar çıkabilir. Her yerde çıkıyor. Mühim olan bunlarıngiderilmesi ve tedbirinin alınmasıdır. Hem yüklenici firmanın sorumluluğu varhem de projeyi yapan ve denetleyen firmanın sorumluluğu var. Burada kalkıp da sankiyarım yamalak bir iş yapılıyormuş gibi bir basın kampanyası yürütülüyor. Bizlerkomplo teorilerine kapılmadan, gerçekçi olarak baktığımızda, söz konusuçabaların, belli konuların üstünün kapatılması ve gündemin değiştirilmesi gibibir çok konuyu içerdiğini görüyoruz, yaşıyoruz. Olayları yanlış aksettirme veBüyükşehir Belediyesi'nin basına müdahalesi gibi iddialar da ortaya atılıyor.10 yıldır basınla, hemşehrilerimizle, sivil toplum kuruluşları ile toplumun herkesimi ile yaptığımız çalışmalar, yoğurt yiyişimiz, belediye başkanlığımız, hiçbir kişiyi kurumu ne bölgesinden ne kökeninden dolayı en ufak bir ayrıma tabitutmak yerine tam tersi, bu kentte birliği geliştirmek ve hep beraber harçolmak ve bu kenti kucaklamak konusunda verdiğimiz çabaları sizler debiliyorsunuz.”

“Ulaşımda tramvayıkullanacağız”
Tramvay projeleri konusunda halkın nabzını tutan “Sosyal Etki Değerlendirme”raporu sonuçlarını,  Ege Üniversitesi'nden Prof. Dr. Tanju Tosun açıkladı.Tosun, tramvay projelerine halkın katılımını sağlamak amacıyla bir sosyal etkideğerlendirme çalışması yaptıklarını söyledi.  Konak ve KarşıyakaTramvayları için yapılan anketlerde hane halkı olarak 1000 kişilik birörnekleme grubu, 250 kişilik bir İşyeri sahipleri örnekleme grubu vederinlemesine görüşülen 50 kişi ile çalışma yapıldığını anlatan Tosun, anketsonuçlarıyla ilgili şunları açıkladı:
“Çalışmamızda 3 temel araştırma var. Hane halkı, işyeri sahipleri ile bunlarailaveten Konak ve Karşıyaka’da ticari faaliyette bulunan ve çeşitli amaçlarlabölgeye gelip giden kişilerle derinlemesine görüşmeler yapıldı. Burada her 5işyeri sahibinden 4'ünün tramvayı tercih edeceklerine ilişkin cevapverdiklerini görüyoruz. Yüzde 65-73 arasındaki işyeri sahibi, projelerintrafiğe faydalı olacağını düşünüyor. Yüzde 84'e yakını da tramvay projelerinedestek verdiğini açıkladı. 30 tane soru soruldu.  Ankete katılan hanehalkı sakinleri ise yüzde 85,45 oranında tramvay projelerine destek verdi. Hanehalkı sakinleri anketlerde tramvay projesinin kentin toplu ulaşım ihtiyacınınkarşılanmasında yüzde 80 fayda sağlayacağını, yüzde 79 oranında da tramvayıkullanacakları cevabını verdiler.” 
Anket sonuçlarına göre İzmirliler, yüzde 50 ile yüzde 87 arasında bu projeyeilişkin endişe taşımadıklarını belirtti. Projenin yeşil alanlara ve ağaçlarazarar verip vermeyeceği konusunda ise çok fazla endişe olmadığı ortaya çıktı.Tramvay projelerinin 3-5-20 yıllık dönemde muhtemel etkileri sorulduğunda isekısa vadede olumsuzluk söz konusu olsa da, 5 yıla geçildiğinde olası risklerinpozitif duruma geçtiği görüldü.


Kimler katıldı ?
Toplantıya; Çevre Mühendisleri Odası, Elektrik Mühendisleri Odası, Harita veKadastro Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Jeofizik MühendisleriOdası, Jeoloji Mühendisleri Odası, Maden Mühendisleri Odası, Makine Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası, Peyzaj Mimarları Odası, Şehir PlancılarıOdası, Ziraat Mühendisleri Odası, Konak Belediyesi, Karşıyaka Belediyesi, ÇiğliBelediyesi, Karabağlar Belediyesi, Narlıdere Belediyesi, İzmir Kent Konseyi, KonakKent Konseyi, Karabağlar Kent Konseyi, Karşıyaka Kent  Konseyi, İzmirBisiklet Derneği, CAT Bisiklet Topluluğu, Ege Pedal Derneği, Alsancak Koruma ve Güzelleştirme Derneği, İzmir’i Sevenler Platformu, Çekül Vakfı, TülayAktaş  Güçbirliği, Karşıyaka Akademi Zihinsel Engelliler Derneği, DokuzEylül Üniversitesi ve Ege Üniversitesi temsilcileri  katıldı.

Konak Tramvayı
Fahrettin Altay Meydanı’ndaki pazaryeri yanından başlayacak Konak Tramvayıhattının, pik saatlerde 3’er dakika, diğer zaman dilimi içinde ise 4-5 dakikaaralıklarla çalışması planlanıyor. Vergi Dairesi’nin bulunduğu Şehit BinbaşıAli Resmi Tufan Caddesi’ni takiben sahile çıkacak hat, Mustafa Kemal SahilBulvarı’nın konutların bulunduğu taraftan ve yola hiçbir müdahale olmadan, 3gidiş ve 3 geliş olarak karayolu trafiğine paralel ilerleyecek. 
Konak’ta İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ve Konak Pier’in önündeki yayaköprüsünün altından geçerek Gazi Bulvarı’na kadar yolun kenarından ilerleyecektramvay hattı, Şehit Fethi Bey Caddesi’ne girecek ve buradan itibaren güzergahıkarayolu trafiğiyle ortak kullanacak. Cumhuriyet Meydanı’nı takip eden hat,Şehit Nevres Bulvarı ve oradan Şair Eşref Bulvarı’na ilerleyecek. Tramvay hattıburada gidiş ve geliş olmak üzere ikiye ayrılacak. Vahap Özaltay Meydanı’na kadarbu şekilde devam edecek olan hat, Alsancak Garı yakınında tekrar birleşecek.Gar’ı takiben Şehitler Caddesi’ne ilerleyen tramvay hattı, İzmir Metrosu’nunHalkapınar Depo Alanı’nda son bulacak. 
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Şair Eşref Bulvarı orta refüjdeki dut ağaçlarınınkorunması amacıyla projede bir değişikliğe gitmişti.

Karşıyaka tramvayı 
Alaybey-Karşıyaka-Mavişehir arasındaki 9.7 kilometrelik güzergah üzerinde 15durak ve 17 araçlı olarak planlanan tramvay hattı ise gidiş-geliş şeklinde çifthat olarak çalışacak. Karşıyaka tramvayı, Alaybey’den başlayıp sahil tarafındanBostanlı İskelesi’ne, oradan da İsmail Sivri Sokak, Şehit Cengiz Topel Caddesi,Selçuk Yaşar Sokak ve Cahar Dudayev Bulvarı’nı takip ederek İzban Çiğli Depotesisleri yanında Mavişehir Banliyö İstasyonu’na gelecek. Proje kapsamındaKarşıyaka iskelesi ile çarşıyı birbirine bağlayacak bir üst veya alt geçitplanlanıyor. Tramvay hattı, İZBAN, vapur ve otobüslere aktarma sağlayacak.


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Koltuğunu çocuklara devretti

Çocuk başkanı park ve barınak istedi!

Minik başkanlar projelerini açıkladı

Yarımada Kadar Güzel Bayram!

Foça'da 23 Nisan coşkusu

Başkan Tugay Ege Ordusu Komutanı Yeni’yi ziyaret etti

Arşiv