Tuğlanın Alternatif Malzemesi Sadece Tuğladır

Turgutlu Tuğla ve Kiremit Sanayicileri Derneği Başkanı Gökhan Görçiz, mimari yapılarda kullanılan malzemelerin farklılık gösterdiğini lakin en dayanıklı yapı malzemesinin kilden yapılmış olan tuğla olduğunu dile getirdi.

  • 0
  • 660
Tuğlanın Alternatif Malzemesi Sadece Tuğladır
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Turgutlu Tuğla ve Kiremit Sanayicileri Derneği Başkanı Gökhan Görçiz, mimari yapılarda kullanılan malzemelerin farklılık gösterdiğini lakin en dayanıklı yapı malzemesinin kilden yapılmış olan tuğla olduğunu dile getirdi.

Dernek Başkanı Gökhan Görçiz, teknolojinin ve mimaride estetiğin gelişmesi ile yapılarda kullanılan malzemelerin zaman içinde farklılık gösterdiğini söyleyerek, “Geçmişi neredeyse insanlık tarihi kadar eski olan kil ve kilden yapılmış tuğla, yapıların vazgeçilmez malzemesi olmuş ve dayanıklılığına eş değer başka bir malzeme üretilmemiştir” diye konuştu.

Çoğu kişinin yaşadığı mekanın özelliklerini detaylıca sorgulamadığını, oysaki mekanların tüm dış etkenler ve tabiat olaylarına karşı bizi ve ailemizi koruyan bir sığınak olduğunu dile getirdi. Görçiz, “Günümüzde, yapıların dışında ya da içinde kullanılmak üzere çok çeşitli malzemeler üretilse de yapılan tüm bilimsel çalışmalar tuğlanın üstünlüğünü ve ekonomik olarak avantajını açıkça ortaya koymaktadır. Tuğla neredeyse geçmiş tüm medeniyetlerde kullanılmıştır. Çoğumuz, ‘Başımızı sokacak bir ev’ hedefi ile çalışırız. Çoğumuz için en önemli şey içinde yaşayacağımız ve “yuvamız” diyeceğimiz evimizi en uygun şartlarda ve en uygun fiyata alabilmektir” dedi.

 “Kullanılan malzemenin Niteliği Araştırılmalı”
 
Yapı sahibi olunacağı aşamada yapılması gereken en önemli şeyin malzemelerinin niteliği ve özelliklerini öğrenmek olduğunu söyleyen Görçiz, “Bilinçli bir tüketici olmak öğrenmeyi gerektirir. Evinizin özellikle dış Cephesinde yani doğa ile direk temas eden bölümlerde, yalıtım ve sağlamlık sizin daha sonraki yıllarda ciddi kazancınız olacaktır. İnşaat sektörünün gelişmesi ile tuğla da sanayiciler tarafından farklılaştırılmıştır. Yapının her bölümü için farklı özelliklerde tuğla ve kiremit üretilmiştir. Birinci derece deprem kuşağında olan ülkemizde yapılarda kullanılan malzemenin dayanıklılığı önemli olduğu kadar, maliyeti, ısı ve ses yalıtımı, yangına karşı duyarlılığı, uzun ömürlü ve geri dönüştürülebilir yani doğa dostu bir malzeme olması önemlidir” diye konuştu.

 “Turgutlu Tuğlası Kalitelidir”
 Görçiz, Türkiye’nin çeşitli bölgelerine dağılmış olan tuğla ve kiremit fabrikalarından bazılarının Manisa’nın Turgutlu ilçesinde bulunduğunu söyleyerek, “Turgutlu’da çok sayıda tuğla fabrikasının bulunmasının temel nedeni, nitelikli ham maddenin bu bölgede bulunmasıdır. Kil bir doğal madendir ve içindeki bileşenler tuğlanın temel yapısını doğrudan etkiler. Bu bölgeden çıkartılan kil nitelikli kil diye tabir edilen kalitesi yüksek kildir. Bölgede bulunan tuğla ve kiremit sanayicileri, nitelikli hammadde ile yetinmeyip kurdukları AR-GE departmanları ile daima günün koşullarına en uygun, bilimsel temellere dayanan tuğla ve kiremit üretimi yoluna gitmişlerdir” diye konuştu.

“Yapılarınızda Tuğlanın Alternatifi Sadece Tuğladır”
Turgutlu’da oldukça nitelikli tuğlalar üretildiği söyleyen Görçiz, “Halen Turgutlu’da, deprem Yönetmeliklerine uygun tuğlalar, ısı yönetmeliklerine uygun yalıtımlı tuğlalar, tarihi yapı restorasyonu için özel imalat tuğlalar, üniversite araştırmaları için özel imalat tuğlalar ve en önemlisi sağlıklı ve nefes alabilir konutlarınız için nitelikli tuğlalar üretilmektedir. Unutmayın yapılarınızda tuğlanın alternatifi sadece tuğladır” dedi.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sun Tekstil’e Platin Ödül

Yeşil Hidrojen'in kamuda tek adresi olmalı

İspanya'ya WindEurope çıkarması

Marka başvurularının yüzde 7’si İzmir’den

Meyve suyu sektörü 2028 yılı için 1 milyar dolar ihracat hedefine kilitlendi

Batı Anadolu Serbest Bölgesi kapılarını açtı

Arşiv