Turizmciler İzmir'de umut tazeledi

  • 0
  • 722
Turizmciler İzmir'de umut tazeledi
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Türkiye'nin ve dünyanın önde gelen turizm sektörü temsilcileri ile uluslararası gastronomi uzmanları aynı çatı altında buluştu. 31 ülkeden turizmcinin bir araya geldiği "Travel Turkey İzmir" ve "Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi"

ülkenin en büyük fuarcılık tesisi Fuar İzmir'de aynı anda açıldı.
Türkiye ile Rusya arasında yaşanan kriz sonrası sıkıntılı bir sürece giren turizm sektörü İzmir'de umut tazeledi. Yerli ve yabancı turizm yatırımcılarına, acentelere, satın alıcılara ve tatil planı yapmakta olan son tüketicilere turistik destinasyon alternatiflerini göstermeyi hedefleyen Travel Turkey İzmir, Türkiye'nin en büyük fuar tesisi Fuar İzmir'de açıldı. Bu yıl çıtasını daha da yükselten Travel Turkey İzmir, binden fazla katılımcı ve 31 ülkenin turizm profesyonelini İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ ve TÜRSAB ortaklığıyla İzmir'de buluşturdu. Yeni yerinde geçtiğimiz yıla oranla iki kat daha büyük bir alanda gerçekleştirilen fuarın açılış törenine gösterilen ilgi de aynı ölçüde büyük oldu. Törene ev sahibi Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yanı sıra, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, İzmir Valisi Mustafa Toprak, Adana Valisi Mustafa Büyük, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, valiler, milletvekilleri, belediye başkanları, siyaset ve iş dünyasının temsilcileri katıldı.

 
Kentin kalkınması için çalışıyoruz
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, açılış törenindeki konuşmasına, kentte fuarcılığın gelişmesi için yaptıkları çalışmaları anlatarak başladı. Başkan Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 400 milyon liralık yatırımla tek başına gerçekleştirdiği Fuar İzmir'in, kentin, bölgenin ve ülkenin kalkınması adına önem taşıdığını dile getirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, henüz bakanlığının ilk günlerindeki fuara, davetlerini geri çevirmeyerek katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'a da teşekkür etti. Göreve geldikleri günden bu yana kentin kalkınması için çalıştıklarını dile getiren Başkan Aziz Kocaoğlu şöyle devam etti:  "Kent merkezindeki 270 hektarlık tarihi alanı ayağa kaldırmak üzere hummalı bir çalışma içindeyiz. Sadece 350 milyon TL kamulaştırma yaptık. Fuarcılık ve kongreciliğin teşviki konusunda, fuar altyapısını bitirdik. Şimdi kongre merkezi için ihaleye çıkma hazırlığındayız. Foça, Symrna, Teos, Urla, Klaros, Yeşilova Höyüğü kazılarına İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak destek oluyoruz. Organik tarımı, üreticiyi destekliyoruz. Çağdaş ulaşım sistemlerinin kurulması için yatırımlarımızı sürdürüyoruz."
 
İZBAN'ın Bergama'ya kadar uzatılması gerekiyor
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İZBAN’nın  Bergama’ya kadar uzatılması, Selçuk ve Bergama’nın da raylı sistemle birleşmesi gerektiğini dile getirerek, "Aliağa-Bergama arasındaki 45 km'lik hat için acilen, bir an evvel karar verilip ihaleye çıkılırsa çok önemli bir işi başarmış olacağız" dedi. Çevre yatırımlarında İzmir'in Avrupa ülkeleriyle boy ölçüşecek durumda olduğuna dikkat çeken Başkan Kocaoğlu, Doğal Yaşam Parkı, Kuş Cenneti gibi birçok değere sahip olan İzmir'in, Unesco Kültür Mirası Listesi'ne giren ve girmeye aday bölgeleriyle de önemli bir cazibe merkezi olduğunu ifade etti. Bölgede gerilen siyasi ortam nedeniyle sıkıntılı bir dönem yaşanabileceğini belirten Başkan Kocaoğlu, bu zorlukların birlik beraberlik ve dayanışma içinde çalışarak aşılabileceğini söyledi.
 

Londra ne kadar güvenliyse İzmir'de o kadar güvenli
Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal ise Travel Turkey İzmir'in düzenlenmesinde emeği geçenlerin yanı sıra, Fuar İzmir'in Türk fuarcılığına kazandırılmasından dolayı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’na teşekkür etti. Travel Turkey İzmir'in dönem itibariyle her zamankinden daha büyük önem taşıdığını ifade eden Bakan Ünal, şunları kaydetti:  "Bakanlığımızın ilk günü yaşanan süreç canımızı sıktı. İçinde bulunduğumuz bölgeye ilişkin üzüntülü ifadeler kullanılıyor. Ama ben buna katılmayacağım. 1. ve 2. dünya savaşları ve soğuk savaştan sonra düşük seviyeli gerilim süreci yaşanıyor. Soğuk savaş döneminde turizm acentelerinin Rusya ve ABD arasında nasıl bir demir perdeyle bölündüğünü hatırlayın. 90'lardan sonra yaşadığımız hızlı toplumsal süreçlerin bugün bizi getirdiği sonuçları yaşıyoruz. Bugün İzmir; Londra ve Paris ne kadar güvenilirse  o kadar güvenli. Türkiye'yi,  Ortadoğu’nun parçası olarak göstermeye çalışan algıyı asla kabul etmeyeceğiz. Türkiye son derece güvenli bir ülkedir. Bakanlık olarak biz üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeye çalışıyoruz. Cumartesi günü 4.5 milyon Rus turistin yüzde 70’ini ağırlayan Antalya’da sektör temsilcileriyle bir araya geldik. Hükümetimizin bu konuda hangi destekleri sağlayabileceğini konuştuk. Salı günü Başbakanımız grup toplantısında turizm sektörüyle ilgili ilk önemli açıklamalarını yaptı. Önümüzdeki günlerde açıklayacağımız yeni destekler olacak. Hepsinden önemlisi bugün ihtiyaç duyduğumuz temel şey, bu fuarda Türkiye'yi tanıtırken hangi duyguyla tanıtacağız. Bakanlık olarak yeni bir tanıtım stratejisine ihtiyaç duyduğumuza inanıyoruz. Bunu sektörle birlikte yapacağız. Almamız gereken telafi ve yapısal tedbirler var. İnsanların kendi dışındaki eylemlerinin bir amacı vardır. Kendi içindeki duyguya ulaşmak için yaparlar. Seyahat insanların engellenemez duygularından birisidir."

Bakan Ünal, 2007’de hazırladıkları 2023 Strateji Belgesi'ni yenileyeceklerini, sektörü de yanlarında görmek ve katkılarını almak istediklerini söyledi.  İzmir'de çalıştay düzenlenecek
Toplantı öncesinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile bir görüşme yaptığını ifade eden Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, "İzmir’de bir günlük çalıştay düzenleyeceğiz. Bakanlık olarak bütün bürokrasimizle burada olacağız. İzmir’i masaya yatıracağız. İzmir’e birçok şey yaptık, yenilerini yapmamız gerekiyor" diye konuştu.
 

Adana'nın Travel Turkey İzmir heyecanı
Adana Valisi Mustafa Büyük ise törende yapığı konuşmada şunları kaydetti: "Travel Turkey İzmir ülkemiz turizminin gelişmesine katkıda bulunmak adına önemli bir misyonu yerine getirmektedir. Partner il olarak katılmamız ise bizi gururlandırıyor. Gücünü Toroslar'dan, Seyhan ve Ceyhan nehirlerinden alan Adanamızı bu fuarda tanıtacak olmak bizi heyecanlandırıyor."

Vali Toprak, müze istedi
İzmir Valisi Mustafa Toprak, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yatırımları için Bakan Ünal'a teşekkürlerini dile getirirken Ege Medeniyetleri Müzesi için bir an önce harekete geçilmesini beklediklerini ifade etti. Bergama'nın ve Selçuk'un Unesco Kültürel Miras Listesi'ne girmesinin sevindirici olduğunu vurgulayan Vali Toprak Birgi, bu listenin genişletilmesi için girişimlerini sürdürdüklerini söyledi.

Demirtaş'tan Fuar İzmir teşekkürü
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da Travel Turkey'in ilk kez Fuar İzmir'de yapıldığı hatırlatarak, bu yatırım için İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür etti. Bu yıl birçok ülkeden gelen turizmcilerle birlikte fuarın 9. kez düzenlendiğini dile getiren Demirtaş, "Bu kritik dönemde camiamıza yakın bir Turizm Bakanımızın olması çok büyük önem taşıyor. Dünyanın pek çok yerinde çatışmalar yaşanıyor. Bu ortamda katılan yabacı konuklarımıza ayrıca teşekkür ediyoruz. Turizmin dostlukları, barışı geliştiren çok önemli özellikleri var. Dünyaya barışı getireceksek bu sektöre ihtiyacımız var. Turizm sadece bir sektör, ticari oluşum değil turizm aynı zamanda sevgiyle dostlukla gerçekleşiyor. Yurtdışına çıkan 10 milyon turistin bir kısmının içeri gelmesiyle bu krizi aşarız. İzmir’de 12 ay şehir turizmi istiyoruz. Bunun en önemli ayağı kruvaziyer turizmi. Tarihimizle de turizmi çeken bir kentiz." diye konuştu. 

Ulusoy'un Bakan Ünal'dan iki talebi
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy ise Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'dan İzmir adına bazı istekleri olduğunu belirterek şunları kaydetti: "Müzeye ihtiyacımız var. Bu fuarı yapmaya 5 ülke ve 100 katılımcıyla başladık. Moralimizi bozmadık bugün 30 ülke, 1000'e yakın katılımcıya ulaştık. İzmir hak ettiğini alıyor. İzmir’de kruvaziyer turizminin gelişmesi açısından 1 yıl ayakbastı parası almayın. İzmir’in tanıtılması açısından kültürel varlıklarımız en büyük zenginliğimiz. "

Törendeki konuşmacılardan Kosova Yatırım ve Girişim Destekleme Ajansı Genel Direktörü Besian Mustafa, Travel Turkey İzmir'de partner ülke olarak bulunmaktan büyük onur duyduklarını söyledi. Türk Hava Yolları Yurtiçi Satış Başkanı Halil İbrahim Polat da Travel Turkey İzmir'in düzenlenmesinde tüm emeği geçenlere teşekkür etti.

Konuşmaların ardından kurdelenin kesilmesiyle "Travel Turkey İzmir" ve "Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi" başladı. "Travel Turkey İzmir" 10-13 Aralık, "Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi" ise 10-12 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek.

 

Rekor katılım, iki kat büyüyen alan
Türkiye’nin ve dünyanın farklı bölgelerinin turizm zenginliklerini, farklı destinasyonlarını yerli ve yabancı turizm yatırımcılarına, acentelere, satın alıcılara ve tatil planı yapmakta olan son tüketicilere göstermeyi hedefleyen Travel Turkey İzmir'e bu yıl Adana partner il, Kosova ise partner ülke olarak katılıyor. Her yıl katılımcı sayısını katlayarak artıran Travel Turkey İzmir – 9. Turizm Fuar ve Kongresi bu yıl 31 ülke ve 55 destinasyon olmak üzere 1.000’den fazla firmanın katılımıyla rekor düzeye ulaştı. Geçtiğimiz yıl 30 ülkeden 902 firma yer almıştı. İlk kez Fuar İzmir’de düzenlenen Travel Turkey İzmir Fuarı, geçtiğimiz yıla göre iki kat daha büyük bir alanda yapılıyor. Geçen yıl net 10 bin metrekare alanda organize edilen fuar, bu yıl net olarak 20 bin metrekare alanda düzenleniyor.

13 Aralık 2015 Pazar günü sona erecek fuarda, Türkiye’nin yanı sıra ABD, Almanya, Arjantin, Bosna Hersek, Bulgaristan, Çin, Fas, Fransa, Gana, Güney Kore, Gürcistan, Hindistan, Hong Kong, İran, İsrail, İspanya, İtalya, Karadağ, Kosova, Namibya, Özbekistan, Polonya, Portekiz, Rusya, Sırbistan, Sri Lanka, Venezuela, Yunanistan, Zambiya, Zimbabwe’nin çeşitli turizm firma ve kuruluşları katılımcı olarak tanıtım yapacak.

Travel Turkey İzmir kapsamında "Dünyanın En Büyük Müzesi: Türkiye Sergisi", "Adana Fotoğrafları Sergisi", "Halil Tuncer Turizm Fotoğrafları Sergisi"nin yanı sıra Frankfurt, Hindistan, Cenova, Yunanistan ve Acara Özerk Cumhuriyeti’nin destinasyon sunumları yapılacak.
 

Ege turizmi ve gastronomi
Travel Turkey İzmir 2015 Fuarı ile eş zamanlı olarak, Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi'nin de açılışı yapıldı.  İzmir Büyükşehir Belediyesi Fuarcılık Hizmetleri A.Ş. (İZFAŞ), İzmir Kongre ve Ziyaretçi Bürosu (İzmir CVB) ve Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB)  ve İzmir Ekonomi Üniversitesi (IEU) tarafından düzenlenen kongre, dünyanın önde gelen gastronomi ve turizm uzmanları ile eğitimcilerini bir araya getirdi. Kongrede, Ege kültürünün gastronomi ile ilişkisi ve bu ilişkinin bölge turizminin kalkınmasına etkisi tartışılacak.

Renkli açılış
Fuarın partner ili Adana'dan gelen Çukurova Senfoni Orkestrası, törende Adana türkülerinden oluşan bir konser verdi. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İzmir, turizmde yine bir ilke imza atıyor

Sun Prıncess Kuşadası'nda

Neopolis heykellerine hayran kaldı.

İzmir’e 2024 için kruvaziyer akını

Yasa teklifi Kendi içinde çelişkilerle dolu ve turizme katkı sağlaması söz konusu değildir.

İzmir Uluslararası Kruvaziyer Hatları Birliği’nde

Arşiv