Turizmde diplomalı istihdam dönemi başlayacak

  • 0
  • 605
Turizmde diplomalı istihdam dönemi başlayacak
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Hizmet sektörünün lokomotifi konumundaki turizmde kaliteyi artırmak amacı ile TİYADER tarafından hazırlanan yasa taslağının kabul edilmesi halinde sektörde diplomasız çalışana yer verilmeyecek.

Turistik İşletme Yöneticileri Personeli ve Avrupa Birliği Turizm Personeli ile İlişkiler Derneği TİYADER, turizm sektöründe devrim yaratacak bir yasa taslağı hazırlığında. 2015 yılı itibariyle 1 milyon 104 bin kişi ile Türkiye’deki toplam istihdamın yüzde 7,8’ine iş olanağı sağlayan ve Türkiye’ye 2014 yılı verilerine göre 34,3 milyar Dolar gelir sağlayan turizm sektörü, yasa taslağının kabul edilmesi halinde kalite ve kârlılık önemli bir gelişme yaşayacak. İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı tarafından da desteklenen, “2023 Stratejik Hedefleri için Stratejik Sektör Turizmde Ortak Akıl Projesi” kapsamında hazırlanan Turizm Meslekleri Kanunu konulu yasa taslağına göre Turizm Meslek Lisesi, Turizm Yüksekokulu, Turizm Fakültesi ve bu fakültelerin Yüksek Lisans ve Doktora diplomalarına sahip olmayan hiç kimse, turistik tesislerde çalışamayacak.

Uzun süredir üzerinde çalışılan yasa taslağına son halini vermek için düzenlenen çalıştaylardan birincisi, TİYADER başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ve Proje Koordinatörü Doç. Dr. Rahman Temizkan önderliğinde, 30 üniversiteden 50 akademisyenin katılımı ile Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Turizm Fakültesi’nde yapıldı. Çalıştaya Danışma Kurulu Üyesi olarak katılan İzmir Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Program Başkanı Yrd. Doç. Dr. Koray Akman, yasa taslağının amacı ve sektöre getireceklerini değerlendirdi.

Turizmde kalite artacak, şikâyet azalacak
Yasanın kabul edilmesi halinde turizm diploması olmayan hiç kimsenin turistik tesislerde çalışamayacağını vurgulayan Akman, “Hem gençlerin büyük emek sarf ederek elde ettikleri turizm diplomalarının bir değeri olacak hem de sektörde kalite ve kârlılık artacak, şikâyetler azalacak” dedi. Yasa sayesinde sektörde kayıt dışı istihdamın da önüne geçileceğini hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Akman, sektörel planlamanın bu yolla kolaylaşmasının yanı sıra sektörle ilgili kararların yine sektörde çalışanlardan oluşan bir konsey tarafından alınıp uygulamaya konacağı bilgisini paylaştı. Akman, “Sektördeki tüm diploma sahipleri oluşturacak bilgi bankasında kayıtlı olacağından, sektörde yer alanların mesleki bilgi ve becerileri, deneyimleri hakkında yanlış bilgilendirmelerin de önüne geçilmiş olacak” dedi.

Sektöre belli bir standart ve kontrol mekanizması gelecek
3 ay kursa gidip sertifika alarak sektörde çalışma imkânı bulunabildiğini hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Koray Akman, sektörde yer almak isteyen kalifiye istihdamın önündeki engelleri şöyle ifade etti:
“Örneğin, Meslek Lisesinde turizm eğitiminin ardından Meslek Yüksekokulunda 2 yıl veya fakültede 4 yıl eğitim gören bir öğrenci de, 3 ay kursa giderek sertifika alan bir kişi de aynı koşullarda iş arıyor. Bu sizce adalet mi? Kanunları iyi bildiğini iddia eden kişi avukatlık yapabiliyor mu ya da bir turizmci sağlıkla ilgili bir sektörde çalışabilir mi? Buna karşılık turizm tesislerinde her meslekten insan çalışabiliyor. Yani turizm sektöründe hala bir standart ve kontrol mekanizması yok.”

Yasa taslağı meclise ne zaman sunulacak?
Bir sonraki Turizm Meslekleri Kanunu konulu çalıştay 24 Ekim’de Antalya’da sektör temsilcilerinin katılımıyla yapılacak. Turizm yatırımcıları ve çalışanlarını temsil eden sivil toplum kuruluşlarının, birlik ve derneklerin katılacağı  çalıştayda TİYADER tarafından hazırlanan yeniden yasa taslağı görüşülecek.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Gençlere özel sayı

Arşiv