Türk balıkları İspanyol sofralarını süslüyor

  • 0
  • 1.032
Yazı Boyutu:

Türkiye’nin ihracattayıldız sektörlerinden olan Su Ürünleri Sektörü, İspanya’da tanıtım atağına kalktı.Kişi başı tüketim miktarı açısından Japonya’dan sonra dünyanın ikinci büyükpazarı olan İspanya’da 22-24 Ekim 2013 tarihleri arasında düzenlenen BarselonaSu Ürünleri Fuarı’na katılan Su Ürünleri Tanıtım Grubu (STG) Barselona’da Türksu ürünlerinin tanıtımını yaptı.  

İspanya’nın dünyanın üçüncü büyük su ürünleri ithalatçısıkonumunda olduğunu işaret eden Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller SektörKurulu Başkanı Sinan Kızıltan, İspanya su ürünleri pazarının kişi başı tüketimmiktarı açısından Japonya’dan sonra dünyada ikinci büyük pazar olduğunukaydetti. 

K
ızıltan,”Ülkedekişi başı yıllık su ürünleri tüketimi 37,5 kg’dir. Ülke nüfusu yanında yıllık50 milyondan fazla turistin geldiği büyük bir pazar olması da dikkat çekicidir.İspanya’da yaklaşık 8 bin km sahil şeridi bulunmakta olup bu paralelde ülkedebalıkçılık, kültür balıkçılığı ve konserve tesisleri oldukça gelişmişdurumdadır. Ancak ülke yine de talepleri karşılamak için ithalata ihtiyaçduymaktadır” dedi. 

“İlerleyen YıllardaBarselona Su Ürünleri Fuarı ESE İle Bile Rekabet Edebilir” 
Türkiye ile İspanya arasındaki su ürünleri ticaretinin enfazla taze balıklar üzerine yoğunlaştığını belirten Sinan Kızıltan, “Ülkede enfazla deniz levreği ve çipura gibi taze deniz balıklarına rağbet edildiğinigördük. İlk kez 2012’de düzenlenen bu fuarın talep gören bir fuar olduğunu veilerleyen yıllarda dünyanın en önemli su ürünleri fuarı olan ESE/Avrupa SuÜrünleri Fuarı ile rekabet edebilecek konuma yükselebileceği düşünmekteyiz.Özellikle turizmin yoğun olduğu bölgelerde taze deniz ürünü talebi her geçengün arttığını göz önüne alırsak Türkiye su ürünleri sektörünün buradaki pazarıdaha yakından tanıması halinde İspanya su ürünleri sektöründe iyi bir konumayerleşeceği kanaatindeyiz” şeklinde konuştu. 

“2013 yılındaİspanya’ya Gerçekleştireceğimiz Su Ürünleri İhracat Hedefimiz 30 Milyon Dolar” 
Türkiye’nin İspanya’ya gerçekleştirdiği ihracat değerlerikonusunda da bilgi veren Sinan Kızıltan, “2012’nin ilk 9 ayında Türkiyegenelinden İspanya’ya 11 milyon 855 bin dolarlık su ürünleri ihracatıgerçekleşti. 2013’te bu değer yüzde 45 artış ile 17 milyon 151 bin dolarayükseldiğini görüyoruz. En fazla ihracatı yapılan su ürünlerinin levrek, çipurave karides olarak belirtmekte yarar görüyorum. Bunun yanısıra İspanyollarınsevdiği sübye gibi yeni ürünler ile salyangozun da pazarda yerini almasıbekleniyor. 2013 yılında İspanya’ya gerçekleştireceğimiz su ürünleriihracatının 30 milyon doları aşmasını hedefliyoruz” dedi. 150’nin üzerinde firmanın katıldığı Barselona Su ÜrünleriFuarı’nda yer alan Su Ürünleri Tanıtım Grubu (STG) standını T.C. BarselonaBaşkonsolosu Emir Salim Yüksel, Barselona Ticaret Ateşeleri Ayfer Çomoğlu veBekir Aslaner’in yanısıra  KatalonyaTarım Bakanı ve Bakanlık temsilcileri de STG standına uğramadan geçmedi.

Barselona SuÜrünleri Fuarı’nda (Barcelona Seafood Fair) STG’yi Türkiye Su Ürünleri SektörKurulu Başkanı ve aynı zamanda STG Yönetim Kurulu Üyesi olan Sinan Kızıltan,STG Yönetim Kurulu Üyeleri Ufuk Atakan Demir ile Abdulkadir Yeniçıkan ve EİBpersonelleri Serap Ünal ile Gizem Arabacı temsil etti. İlk kez 2012’dedüzenlenen Seafood Barcelona Fuarı’na bu sene 150’nin üzerinde firma katıldı,fuarı 10 binin üzerinde profesyonel kişi ziyaret etti.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Hem Gemilerini Hem Filosunu Büyütüyor

Tarımsal üretimin stratejik önemi artıyor

Mart ayında hız kesti

Arşiv