Türkiye'de ilk

Yürütücülüğünü Dr. Özge Buyurgan'ın yaptığı “Deniz Hıyarı Yetiştiriciliğinde Beslenme Rejimlerinin Araştırılması” konulu TÜBİTAK projesinin uygulama çalışmaları, Foça Belediyesi'nin destekleriyle Karakum Sahilinde gerçekleştiriliyor.

  • 0
  • 411
Türkiye'de ilk
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Yürütücülüğünü Dr. Özge Buyurgan'ın yaptığı “Deniz Hıyarı Yetiştiriciliğinde Beslenme Rejimlerinin Araştırılması” konulu TÜBİTAK projesinin uygulama çalışmaları, Foça Belediyesi'nin destekleriyle Karakum Sahilinde gerçekleştiriliyor. Danışmanlığını Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinden Prof. Dr. Baha Büyükışık’ın yaptığı projede alınan sonuçlar oldukça tatmin edici.
Deniz hıyarlarından yumurta ve sperm alınarak larva üretmeyi başardıklarını ifade eden Dr. Özge Buyurgan;  ‘‘Şu an larvaların büyüme aşamasındayız. Proje tamamlandığında Türkiye'de ilk defa yumurtadan ergine kadar deniz hıyarı (deniz patlıcanı) üretimi gerçekleşmiş olacak.’’dedi.

Proje alanını ziyaret eden Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, Prof. Dr. Baha Büyükışık ve Dr. Özge Buyurgan’dan bilgiler aldı.
Projenin yürütüleceği süre boyunca, alanda çocuklara yönelik bilgilendirme etkinlikleri yapılarak su kaynakları ve sucul canlılarla ilgili farkındalık yaratılması da hedefleniyor. Bu etkinlikler, Foça Belediyesi’nde yürütülecek sürdürülebilir bir “Su Akademisi” projesinin temellerini oluşturacak.

Deniz Hıyarları, deniz çamurlarının temizlenmesinde hayati bir rol üstlenir. Anti kanserojen, kan sulandırıcı, cinsel hastalıklara iyi gelmesi ve afrodizyak etkileriyle ilaç, tıp, alternatif tıp ve kozmetik sektöründe yoğun talep görüyor.
Deniz hıyarları ticari açıdan oldukça değerli. Uzakdoğu’da besin kaynağı olarak çok yoğun olarak tüketiliyor ve bu canlılara olan talep her geçen gün artıyor. Kilosu yaklaşık 200 dolar değerinde ve ihracat potansiyeli oldukça yüksek. Aşırı avcılık nedeniyle doğal stoklar azalıyor ve fazla talep karşılanamıyor.  

YORUM YAZ
Diğer Haberler

3. Yaş Üniversiteleri Şenliği’ne geri sayım başladı

Flamingo Doğa Parkı’nda yüzde 80’lere gelindi

24 muhtara teşekkür plaketi

Mesaimin son saatine kadar çalışmaya devam

Seferihisar’a 2,5 milyar liralık yatırım

Kadın Danışma ve Sığınma Evi tamamlandı

Arşiv