Türkiye'den Ev Alan 63 Bin Yabancı İzmir'i İstemedi

İzmir, konut fiyatlarının artış sıralamasında yüzde 20 oranında İstanbul ve Ankara'yı geride bırakırken, yabancılara konut satışında ise sınıfta kaldı.

  • 0
  • 577
Türkiye'den Ev Alan 63 Bin Yabancı İzmir'i İstemedi
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

İzmir, konut fiyatlarının artış sıralamasında yüzde 20 oranında İstanbul ve Ankara'yı geride bırakırken, yabancılara konut satışında ise sınıfta kaldı. Son üç yılda yabancılar, İzmir dışında Türkiye'nin hemen her ilinden toplam 63 bin konut satın aldı. Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, “Bu sonuç, İzmir'in profesyonelce  tanıtımını yeterince iyi yapamadığımızın belgesidir. İzmir'in yabancı yatırımcı için cazip hale gelmesi için hepimizin elimizi taşın altına koymalıyız” diye konuştu.

İngiliz gayrimenkul şirketi Knight Frank’in geçen yılın ikinci çeyrek raporuna göre İzmir, Haziran 2017 itibariyle 1 yıl içinde konut fiyatlarının yüzde 20’nin üzerinde artığı dünyadaki 8 kent arasına girdi. Merkez Bankası'nın Türkiye konut fiyatı endeksine göre ise konut fiyatlarındaki artışlar, üç büyük il arasında en hızlı İzmir'de arttı. İzmir'deki genel konut ve yeni konut fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 17'yi aştı. Yani İzmir, gayrimenkul sektörünün değerlenmesinde açık ara fark attı.

İZMİR POTANSİYELİNİ ORTAYA KOYMALI
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, İzmir'in doğal güzellikleri, tabiat örtüsü, tarihi zenginliği, turizm potansiyeli, denizi, kumu, güneşi, termal varlığı ve uygar yaşam biçimiyle sahip olduğu hoşgörü ve huzurla “Tercih” edilen bir kent konumuna geldiğini söyledi. Tüm bunların “yerli” yatırımcının dikkatini çektiğini ve İzmir'i gayrimenkul sektörünün zirve yaptığı bir şehir haline getirdiğini belirten Aslan, dünya kenti olma yolunda ilerleyen İzmir'in “Yabancı” yatırımcı çekmek de ise aynı potansiyeli sergileyemediğini söyledi.

GÖREVİMİZİ YAPMALIYIZ
Türkiye İstatistik Kurumu konut satışı verilerine göre son üç yılda Türkiye'de yabancı yatırımcıların 63 bin 253 konut aldığını belirten Aslan, “Bu 63 bin konut satışından maalesef İzmir yeterince payını alamadı. Son iki yılda İzmir'den yabancılar neredeyse yok denecek kadar az sayıda konut satın aldı. Bu İzmir'in yabancı yatırımcı açısından istenilen düzeyde bir çekim merkezi olmadığının göstergesidir” dedi. İzmir'in yabancılara konut satışında Ankara, İstanbul, Antalya, Muğla, Bursa hatta Aydın’ın da gerisinde olduğunu söyleyen Aslan, “Orta Doğu’dan, Rusya’dan ve Avrupa’dan ülkemize gayrimenkul talebi artıyor. Ancak bu taleplerin netice bulduğu satış rakamlarında İzmir'in adı dahi yok. Bu kabul edilemez. İzmir açısından yabancılara konut satışında bu can yakıcı tablo; İzmir’in kaderi olamaz. Olsa olsa; hepimizin İzmir’in tanıtılması konusunda görevimizi yeterince yapmadığımız gerçeği olur” dedi.

İzmir'in uluslararası arenada tanıtımının daha da yüksek bir noktaya çekilmesi gerektiğine dikkat çeken Aslan, “Turizm başta olmak üzere sanayide, sağlıkta her alanda tanıtım şart. İzmir'i tanıtamazsak turizm olmaz, sanayide arzu ettiğimiz yatırımcı başka şehirlerde iş yapar, İzmirli gençler de iş bulmak için göç eder. Bu sistemi değiştirmemiz için, İzmir’in tanıtımı için ortak platformun ortak akıl ekseninde buluşarak kentimizi uluslararası arenada daha yüksek sesle tanıtmasına ihtiyacımız var. Bu konuda herkese görev düşüyor. Örneğin gayrimenkul sektörü, Uluslar arası projeler hayata geçirmeli ve bunu da uluslararası tanıtımla satışa sunmalı” diye konuştu.


YABANCILARA KONUT SATIŞI
                    2015              2016             2017
İstanbul      7493            5811              8182
Antalya       6072           4352               4707
Bursa          1501           1318              1474
Aydın          1707             871                826
Sakarya       833              657                770
Yalova         1425            822                1079
Ankara         599             623                 817
Trabzon        778            810                 978
Mersin          717            580                600
Muğla           830              632               634
Diğer            1475          1713               2167
Toplam         22830      18189            2223

YORUM YAZ
Diğer Haberler

23 Nisan'da koltuklar çocuklara emanet

Dünya Türk Doğal Taşını Almaya Geldi

Cennet meyvesi kuru incirde sezonun ilk yarısında ihracat yüzde 21 arttı

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Arşiv