Türkiye'nin sanayi devi PETKİM 47 yaşında

  • 0
  • 987
Yazı Boyutu:

Türk ekonomisinin en önemli sanayi kuruluşlarından Petkim,  “47. Kuruluş Yıldönümü ve Kalite Günü”nü Aliağa Kompleksi’ndeki Kültür Merkezi’nde düzenlenen muhteşem bir törenle kutladı. İzmir ve Aliağa iş dünyası temsilcilerinin yoğun katılım gösterdiği törene ev sahipliği yapan Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk, 47 yıl süren üretim yolculuğunda gelinen noktanın, tam anlamıyla bir başarı öyküsü olduğunu belirterek, “Bu başarımızda, şirketin kurumsal kültürü, sağlam yapısı, çalışanları, paydaşları ve tüm iş ortaklarımız çok önemli rol oynamıştır” dedi.
Yaptığı konuşmada yerli üretimin ve sanayileşmenin önemine vurgu yapan Genel Müdür Öztürk, son 20 yılda dünyada çok önemli bir yapısal dönüşüm yaşandığına, Türkiye’nin ise bu süreçte aktif rol alamadığına dikkat çekti. Hayati Öztürk, “Pazar ve hammadde zengini  ülkeler, yatırım ve finansman noktasında yatırımcılara çok önemli teşvikler sağlıyorlar. Plug&Play olarak adlandırılan, tak ve çalıştır olarak dilimize çevirdiğimiz bu teşvik mekanizmaları ile ülkelerinin üretim ve rekabet gücüne büyük avantaj sağlıyorlar. Üretim yaptığımız petrokimya sektörü için en önemli girdi enerji maliyetlerimiz. Petrol türevi olan nafta ve doğalgazı hammadde olarak kullanıyoruz. 10 yıl kadar önce 20-30 Dolar bandında olan petrolün varil fiyatı bugün 120 Dolar seviyesine yükselmiş durumda. Önümüzdeki 30-40 yıl boyunca fosil yakıtlar yine enerjide ana bileşenler olacak.” dedi.
 
“ÇİN’DE HER HAFTA BİR TERMİK SANTALİN AÇILIŞI YAPILDI”  
Enerji üretiminde kaynak çeşitliliğinin önemine işaret eden Hayati Öztürk, Çin’den çok dikkat çekici bir örnek verdi. 2006-2007 yıllarında Çin’de her hafta bir termik santralin üretime başladığı bilgisini veren Öztürk, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Almanya ve Çin, enerji üretimine verdikleri büyük destekle dikkat çekiyorlar. Özellikle rüzgâr enerjisi yatırımlarında 20 MW gücündeki bir santrale yaklaşık 60 milyon dolarlık teşvik veriliyor. Türkiye’de de son yıllarda yeni yatırımların teşvik edildiğini memnuniyetle görüyoruz. Petkim olarak özelleştirme sonrasında son 4 yılda, bu yıl yapılacak yatırımlarla birlikte 400-450 milyon Dolar yatırım gerçekleştirmiş olacağız.  Şirketin sahibi olan Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi’nin (SOCAR) belirlediği ve ‘Value-Site’ adını verdiği heyecan verici yatırım projeksiyonu ile içinde bulunduğumuz Petkim Yarımadası Türkiye’nin en önemli üretim ve enerji üslerinden biri olacak. Bu konuda Singapur’daki Jurong Adası çok önemli bir örnektir. Hemen hemen Petkim Yarımadası büyüklüğündeki bir sahada Türkiye’nin rafinaj kapasitesinin 2.5 katı, petrokimya üretim kapasitesinin 5 katı üretim yapılıyor. Böylesine rekabetçi bir üretim modelini başaramayan ülkeler küresel krizlerden çok daha fazla yara alıyor. Biz de üretim ve sanayi dostu bir yatırım atmosferi ile yaratmak zorundayız. Son yıllardaki gelişmeler bu yöndeki umutlarımızı artırıyor.”
 
“6-7 YIL İÇİNDE NÜKLEER KAYNAKLI ELEKTRİĞİ KULLANIYOR OLACAĞIZ”
Törende bir konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci ise, Petkim’in kendi hayatında çok önemli bir rolü olduğunu belirterek, “2003 yılında Özelleştirme İdaresi  Başkanı olarak atandığımda önümde üç büyük hedef vardı. Bunlar Tüpraş, Petkim ve Tekel’in özelleştirilmesiydi. Uzun ve yorucu çalışmalar sonucunda 2008 yılında Petkim’in özelleştirme işlemini tamamlamak bana nasip oldu. Son olarak 30 Mart 2012 günü Petkim’deki yüzde 10.32’lik kamu hissesinin de satışını tamamladık. Kardeş ülke Azerbaycan’ın petrol şirketi SOCAR’ın Petkim için yatırım hedeflerini gördükçe bu özelleştirmeden beklediğimiz faydaların hayata geçtiğini müşahade ediyorum.” dedi.
“Türkiye’nin petrol ve doğalgazda yüzde 98 oranında dışa bağımlı olmasının, büyüyen ekonomisi içinde en zayıf ve riskli halka olduğuna” işaret eden Müsteşar Metin Kilci, 2011 yılında enerji ithalâtına yaklaşık 55 milyar Dolar harcandığını anımsattı. SOCAR’ın Petkim Yarımadası’nda planladığı yatırımların Türkiye’nin bu alandaki dışa bağımlılığını önemli oranda azaltıcı etki yapacağını ifade eden Metin Kilci, sözlerini şöyle sürdürdü:
 “Bu yatırımların sağlıklı şekilde yürümesi için Bakanlık olarak üzerimize düşen her görevi yapıyoruz. Sanayimizin enerji maliyetlerini dünya ile rekabet edebilir noktaya getirmek için çalışıyoruz. Ülkemizin hâlâ kapasitesinin çok altında kullandığı enerji kaynakları bulunuyor. Kömür, yenilenebilir enerji kaynakları ve nükleer dahil tüm seçeneklerimizi hayata geçirmek zorundayız. Umuyorum 6-7 yıl içinde ülkemizin ilk nükleer enerji kaynaklı elektriğini kullanıyor olacağız.”
 
“SOCAR, TÜRKİYE’NİN EN  BÜYÜK DOĞRUDAN YATIRIMCISI”
Petkim’in 47. Kuruluş Yıldönümü ve Kalite Günü’nde bir konuşma yapan Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev ise, SOCAR’ın Türkiye’nin en büyük doğrudan yatırımcısı konumuna geldiğini, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı  (TANAP) projesi ile birlikte 2017 sonuna kadar yapılacak yatırım miktarının 17 milyar Dolar’a ulaşacağını söyledi. Petkim’deki yatırımların dışında Türk ekonomisinin gelişini sağlayacak çok önemli projeleri hayata geçireceklerini müjdeleyen Aliyev, “Türkiye, Azerbaycan için enerji kaynağı ihraç ettiğimiz bir ülke değil. Azerbaycan’ın kurucusu Haydar Aliyev’in deyimi ile ‘Bir Millet İki Devlet’ ülküsüne dayanan kardeşliğimize, ekonomik yatırımlarla destekleyerek yeni anlamlar kazandırıyoruz” dedi. 25 Ekim 2011’de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın temelini attığı STAR Rafinerisi’nin bu kardeşliğin simge yatırımlarından olacağına dikkat çeken Aliyev, STAR Rafinerisi ile birlikte temeli atılan ve Aliağa’da inşaatı büyük bir hızla süren Haydar Aliyev Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nin iki ülkenin kardeşlik ve birlik duygusuna çok önemli katkı yapacağını vurguladı.
 
PETKİM ÖZEL ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
Petkim’in her kuruluş yıldönümünde geleneksel hâle getirdiği Özel Ödüller, bu yıl da sahiplerini buldu. Petkim yönetici ve çalışanlarından oluşan jürinin yaptığı titiz değerlendirmede Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Mitin Kilci yılın “Enerji Özel Ödülü”ne layık görüldü. Kilci’nin ödül gerekçesi “Türkiye’deki enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi, maden kaynaklarının katma değer yaratır hâle getirilmesi ve 21. Yüzyılın en önemli projelerinden olacak Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’nın (TANAP) projelendirilmesi konusundaki yaptığı çalışmalar” olarak açıklandı.
·         Petkim’in “Yılın İş Dünyası Başkanı” ödülü ise bu yıl Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar’ın oldu. Yorgancılar, “Petkim sahasında inşaatı süren STAR Rafinerisi başta olmak üzere bölge sanayisine verdiği büyük destek ile Türkiye ve Ege Bölgesi’nin kalkınmasına ve refahına yaptığı katkılar nedeniyle” ödüle layık görüldü.
·         “Yılın Ekonomi Gazetecisi” ödülünün sahibi ise ekonomi kanalı Bloomberg HT’nin Genel Yayın Direktörü Prof. Dr. Kerem Alkin oldu. Hem gazeteci hem de bir akademisyen olarak Türk sanayisinin üreten, istihdam yaratan, ihracat yapan tüm unsurlarına eşit mesafede durması ve üretim ekonomisi anlayışını cesaretle savunması ile bu ödüle layık görülen Alkin, SOCAR Türkiye Başkanı ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz’un elinden ödülünü aldı.
·         Bu yıl ilk kez verilen “Özel Ödül”ün sahibi ise, geçen hafta Giresun Üniversitesi Rektörlüğü’ne atanan Azerbaycan asıllı Prof. Dr. Aygün Attar oldu. Akademik kariyerini 26 yıldır Türkiye’de sürdüren Attar, Türk-Ermeni ilişkileri, Rus ve Transkafkasya tarihi konularında Türkiye’nin en önde gelen akademisyenleri arasında yer alıyor.
·         Ekonomi Bakanlığı Ekonomik Araştırmalar ve Değerlendirme Genel Müdürü Ömür Demir Kızılarslan, Petkim Jürisi tarafından  “Yılın Bürokratı”  ödülüne layık görüldü. Kısa adı GİTES olan Girdi Tedarik Sistemi’nin mimarlarından olan Kızılarslan, yurt dışı seyahati sebebiyle ödülünü almaya gelemedi. 
 
RAKAMLARLA PETKİM
· 3 Nisan 1965 tarihinde Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) öncülüğünde kuruldu. Kocaeli'deki Yarımca Kompleksi'nde 1970 yılında, önce 5 fabrikayı işletmeye açtı. Daha sonra diğer fabrikalar bunu takip etti.
· Petkim'in ikinci kompleksi, en ileri teknolojiler ve optimum kapasitelere sahip olarak 1985 yılında İzmir-Aliağa'da işletmeye açıldı.
· Petkim Petrokimya Holding A.Ş'nin sermayesindeki yüzde 51 oranındaki kamu hissesi; blok satış yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin ihale süreci sonucunda, 30 Mayıs 2008 tarihinde 2 milyar 40 milyon dolar bedelle SOCAR & TURCAS Enerji A.Ş'ye geçti.
· 1 Ocak 2012 tarihi itibarıyla SOCAR & TURCAS Enerji A.Ş şirketindeki yüzde 25 oranındaki Turcas Petrol hissesinin SOCAR tarafından satın alınmasının ardından şirketin ticari ünvanı SOCAR Turkey Enerji A.Ş olarak değişti. 
· 50'yi aşan petrokimyasal ürün yelpazesiyle Türkiye sanayisinin vazgeçilmez bir hammadde üreticisi durumunda olan Petkim'in ürettiği petrokimyasal ürünler; inşaat, tarım, otomotiv, elektrik, elektronik, ambalaj, tekstil sektörlerinin önemli girdileri arasında bulunuyor. Petkim, ayrıca, ilaç, boya, deterjan, kozmetik gibi birçok sanayi kolu için girdi üretiyor.
· Petkim 2011 yılında ihracatta tarihinin en yüksek rakamına ulaştı. Buna göre ihracat 2010 yılındaki 531 milyon dolar seviyesinden, yüzde 57 artışla 834 Milyon Dolara ulaştı. İhracatın toplam ciro içindeki payı % 36 oldu. Petkim’in 2009 yılı ihracatı ise 347 milyon dolar seviyesindeydi.
· Kapasite Kullanım Oranı 2011 yılında, dört yılda bir gerçekleştirilen büyük bakım duruşları nedeniyle yüzde 88 seviyesinde kaldı. Bu rakam bir önceki yıl % 99 düzeyindeydi..
· Petkim’in 2011 yılında net dönem kârı bir önceki yıla göre göre %21 azalışla 102 milyon TL olarak gerçekleşti.
· Şirket, 2011 yılında kapasite artışı, planlı bakım ve üretimde verimlilik artırmaya yönelik 90 milyon $ yatırım harcaması gerçekleştirdi. 2012 yılında ise yatırım hedef 177 milyon $.
· Şirketin cirosu 2011 yılında ürün fiyatları ve satış miktarlarındaki artışın etkisiyle önceki yıla göre %34 artarak 3 milyar 891 milyon TL’ye ulaşırken; net satışlar 2011 yılında, 2010 yılındaki 2 milyar 909 milyon TL seviyesinden, yüzde 34 artışla 3 milyar 891 milyon TL seviyesine ulaştı.
· Petkim halen İstanbul Sanayi Odası'nın "İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" sıralamasında 12'inci;  Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin "En Çok İhracat Yapan 1000 Firma" sıralamasında 20’inci; Ege Bölgesi Sanayi Odası tarafından açıklanan "Ege'nin En Büyük 100 Sanayi Kuruluşu" ve “En Çok İhracat Yapan Firmalar” sıralamasında ise 3'üncü sırada yer alıyor.

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Hem Gemilerini Hem Filosunu Büyütüyor

Tarımsal üretimin stratejik önemi artıyor

Mart ayında hız kesti

Arşiv