Türkiye sanayi ile büyür

  • 0
  • 1.103
Türkiye sanayi ile büyür
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekiliİbrahim Gökçüoğlu, ülkenin gelişiminde esas unsurun üretim olduğunu belirterek,“Türkiye inşaat ve AVM ile değil sanayi ile gelişebilir” dedi.

 

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekiliİbrahim Gökçüoğlu, sanayi üretiminin önündeki engellere dikkat çekti.Gökçüoğlu, “Bir ülke perakende, inşaat ve finans sektörü ile gelişemez; sanayi ile gelişir. Biz sadece kendimizi aldatıyoruz. Bu sistemlegiderseniz Yunanistan gibi çakılırsınız. Perakende AVM’yi bir senede kurarsınızama sanayiyi kuramazsınız. Bizim ne markamız ne patentimiz var? Kendi halimizdeyuvarlanıp gidiyoruz” diye konuştu.

 

Karar vakti geldi geçiyor

İstihdam sorununu çözümünde mesleki eğitimin öneminivurgulayan Gökçüoğlu, “Sektörel istihdam oranlarına baktığımızda oldukça düşükseviyedeyiz. Bugün ‘Her aile 3 çocuk yapsın’ diyoruz. İsterseniz 4 çocuk yapınama sanayinizi geliştiremezseniz Hindistan gibi olursunuz. O nedenle ülkeningeleceği bilinçli projelerle belirlenmeli. Eğitim sistemine de baktığınızdaMeslek Lisesi öğrencisi mezun olunca gidiyor güvenlikçi oluyor. Sanayideistihdam edecek eleman bulamıyoruz” dedi.

40 yıllık makinelerle olmaz

Tüm çalışmalarda ‘Türk gibi başlayın İngiliz gibi bitirin’sözünün örnek alınması gerektiğini kaydeden 2023 hedeflerinigerçekleştirebilmek için sıkı çalışmak gerektiğine işaret etti. Gökçüoğlu,“Bugün stratejik sektörlerle ilgili yapılan toplantılar ve çalışmalar ne yazıkki geriye dönüp değerlendirilmiyor; 2023 hedeflerine 8 yıl kaldı. Örneğinmakine sektörünün 100 milyar dolar ihracat hedefi var ama bugün 12.7 milyardolardayız. 40 yıllık makineler Türkiye’ye getiriliyor. Bu cihazlar çok fazlaenerji tüketiyor. En büyük ithalat kalemimiz enerji. Ama eski makinelerikullanarak bu açığı daha da arttırıyoruz. O halde makine sektörü 100 milyardolar hedefini nasıl yakalanacak?” diye sordu.

 

 

 


YORUM YAZ
Diğer Haberler

Çevreci yatırımlarıyla Avrupa yeşil mutabakata uyumu arttırıyor

Milyonlarca kiraz ağacı ihracat rekoru kırmak için 1 hafta önceden meyvelerini verdi

ultani çekirdeksiz kuru üzümünün ihraç fiyatı dolar bazında yüzde 29 arttı

Hem Gemilerini Hem Filosunu Büyütüyor

Tarımsal üretimin stratejik önemi artıyor

Mart ayında hız kesti

Arşiv