Türkiye'ye model oldu

  • 0
  • 1.154
Yazı Boyutu:

Seferihisar'ın Ömür beldesinde zihinsel özürlü, ruh ve sinir hastalarının kaldığı 25 dönüm arazi içindeki 25 lüks villadan oluşan Kumrular Konakları Özel Bakım Merkezi, Türkiye'nin bu alandaki yeni modeli oldu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın engelliler için geliştirdiği Korumalı İşyeri Projesi'nin de ilk kez uygulanacağı merkez, kapılarını basına açtı.
 
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın ilk kez 2006 yılında uygulamaya koyduğu engelli bakım merkezlerinin sayısı arada geçen zamanda 150'yi aştı. Bakanlığın çok katlı binalar yerine hastaların rehabilitasyonuna da destek sağlayabilecek yeni engelli bakım merkezleri için arayış içinde olduğu bir dönemde Seferihisar'ın Ömür Beldesi'nde hayata geçirilen Kumrular Konakları Özel Bakım Merkezi, Bakanlığın yeni modeli olmayı başardı. Daha önce 5 yıldızlı tatil sitesi olarak hizmet veren, denize sıfır, 25 dönüm arazi içinde 25 lüks villanın bulunduğu bir tesisi kiralayan işkadını Oya Akgün, burayı Kumrular Konakları Özel Bakım Merkezi olarak hizmete açtı. Daha önce de Gümüldür merkezinde yaklaşık 100 engelliye bakım merkezi hizmeti verdiklerini belirten Kumrular Konakları Kurucusu Oya Akgün, şöyle konuştu: "14 Ocak 2010 tarihinde down sendromlu Recep Karapınar isimli ilk engelli bireyi kurumuma kabulüm ile bu işe başladım. Geçen 3 yıllık süreçte 140 engelli bireye bakım hizmeti sağladım. Bu bireyler kimliksiz, maddi veya manevi açıdan istismara uğramış ya da kimsesiz kalmış kişilerdi. Aralarında üniversite mezunu, ceza evinde hüküm giymiş, hamile halde kurumuma yatırılan ve doğumunu gerçekleştirebilmesi için yardımda bulunduğumuz bireyler dahi oldu. Geçen süre zarfında sahada onlarla birlikte yaşamamdan dolayı yaşamın farklı bir boyutunu gördüm. Bu durum bugüne kadar yaptıklarımın ne kadar yetersiz olduğunu anlamama yardımcı oldu. Bu işin bu şartlarda ve bu şekilde yapılamayacağına karar verdim ve 1 Ocak 2013 tarihinde bir karar alarak işe giriştim. Bu işin daha geniş alanlarda, daha güzel fiziksel koşullarda ve daha donanımlı binalarda yapılacağına inandım ve bununla ilgili çalışmalarıma başladım. Bu süreçte Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile İzmir İl Müdürlüğü'nün büyük desteklerini gördüm."
 
EN İYİSİNİ YAPMAYA ÇALIŞTIM
İlk engelli bakım merkezini kurmadan önce Türkiye'deki mevcut örnekleri incelediğini hatırlatan Akgün, "Çoğu otelden ya da apartmandan bozma yerlerdi. Gümüldür'deki ilk engelli bakım merkezini açtığımda da 'bu işin en iyisini ben yapıyorum' diye düşünmüştüm. Türkiye'nin en güzel tatil beldelerinden birinde hastalarımıza bakıyorduk. Ancak 6-7 ay içinde bu insanları daracık bir alanda, depolar gibi, karnını doyurup, ilaçlarını içirip, hijyenlerini sağlamakla mutlu edemeyeceğimizi gördüm. İşte bu gerekçelerle yola çıkmıştım. Önüme kağıdı alıp hayalimdeki bakım merkezini çiziyorum. Hastaların geniş alanlarda doğa ile iç içe olabileceği bir yer hayal ediyorum. Bu arayış içindeyken Ömür beldesindeki bu yeri gördüm. Tam hayal ettiğim yerdi. 25 dönüm yeşil alan içerisinde 25 tane villa vardı. Daha önce 5 yıldızlı tatil sitesi olarak inşaa edilmiş ve kısa bir süre kullanıldıktan sonra atıl kalmıştı. Tabi ilk kiraladığımızda biraz yıpranmış durumdaydı. Buradan yaklaşık 300 kamyon çöp ve hafriyat attık. Kısa sürede tesisimizi bu hale getirip, ruhsatımızı aldıktan sonra Gümüldür'deki merkezi kapatıp, buraya taşındık. Buraya geldikten sonra hastalarımızın duruşları bile değişti. Hiç bir şekilde konuşmayan hastalarımız vardı, artık bizimle ve arkadaşları ile konuşuyorlar. Mutluluklarını fark ediyoruz, bu kullandıkları ilaçların dozlarını bile aşağıya doğru çekti" şeklinde konuştu.
 
HEDEFİ BİR ADIM ÖTEYE TAŞIDI
Kuaförü, kütüphanesi, kamelyası, kafeteryası, kapalı spor salonu, revir ve acil müdahale birimi, spor alanları, yürüyüş alanları, ibadethane gibi her türlü sosyal donanıma sahip olan bakım merkezinde hedefi biraz daha ileriye taşıyan Akgün, yeni projesini de basın mensupları ile paylaştı. Bu insanları sosyal hayata entegre etmek ve normal birer birey olduklarını hissettirmek için üretime katmak gerektiğine dikkat çeken Akgün, "Bu nedenle Bakanlığı'nın bu amaçla hazırladığı Korumalı İşyeri Projesi vardı. Hemen hazırlıklarımızı tamamlayıp başvurduk. İlk etapta 2 dönüm sera ve 30 engelli bireyin katılımıyla korumalı iş yerimizi açacağız. Hastalarımız bu serada üretim yapacak ve ürettikleri ürünleri satacaklar. 5 yıllık bir proje; ilk yıl devlet, devam eden 4 yıl da bakım merkezi olarak biz, burada çalışan hastalarımıza her ay birer asgari ücret maaş ödeyeceğiz. Hastalarımız kendi kazandıkları paralarla normal bireyler gibi alışveriş yapabilecek, hasta bakıcıları eşliğinde tatile dahi gidebilecekler. Böylelikle kişi hem çalışarak faydalı olduğunu görecek hem de ihtiyaçlarını giderebilecektir. Elbette hastalarımızın tedavilerine bu dönemde de devam edilecek" diyerek yeni projenin detaylarını anlattı. Akgün, engelli bakım merkezi kurmak isteyen bir çok kişinin önce gelip Kumrular Konakları’nı incelediğini, bakanlığın da burayı referans olarak gösterdiğini söyledi. 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Gençlere özel sayı

Arşiv