Türkiye’de 5 yıl sonra araç sayısı 2 katı kadar artacak

  • 0
  • 751
Türkiye’de 5 yıl sonra araç sayısı  2 katı kadar artacak
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2014 yılının son ayında açıkladığı rapora göre kayıtlı araç sayısı 18 milyon 693 bin 972 olduğu görülüyor. Trafik problemlerinin çözümü ise toplu taşın araçlarında. 

Trafiğe kayıtlı toplam 18 milyon 693 bin 972 adet taşıtın  yüzde 52,2’sini otomobil,  yüzde 16,3’ünü kamyonet,  yüzde 15,2’sini motosiklet,  yüzde 8,6’sını traktör,  yüzde 4,1’ini kamyon,  yüzde 2,3’ünü minibüs,  yüzde1,1’ini otobüs,  yüzde 0,2’sini ise özel amaçlı taşıtlar oluşturuyor.
Raporda  geçen yılın verilerine göre trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısında  yüzde 18,6 artış gerçekleşti.
        
“ESAS SORUN TRAFİK YÖNETİMİ”                        
Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi  İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi  Yrd. Doç. Dr. Yalçın Alver; son dönemde iyice artan trafik probleminin çözümüne yönelik izlenmesi gerek yöntemleri anlattı. Yrd. Doç. Dr. Alver; “Bu konuda doğru analiz yapabilmek  için öncelikle araç sahipliği oranının  ne olduğunu bilmek gerekiyor. Araç sahipliği oranı, 1000 kişiye düşen motorlu araç sayısıdır. Bu oranlamayı bütün araçlar bazında yaptığımız zaman  Türkiye’de  bu oranın 230 civarında olduğunu görüyoruz. Gelişmiş  ülkelerde  bu sayı 500 civarında. Japonya örneğine bakarsak bu sayının 700 civarında olduğunu görüyoruz. Çünkü Japonya örneğinde gördüğümüz gibi, çok fazla araç olmasına rağmen hem trafik sorununun hem de hava kirliliği probleminin önüne geçilebiliyor. Bunu başarabilmek için  trafiği yönetebilmek çok önemli. Esas itibariyle trafik yönetimi üzerinde çalışılmalıdır” diye konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Yalçın Alver;  “Bizim istediğimiz insanlar kent içinde  toplu taşıma araçlarını kullansınlar çünkü asıl trafik probleminin yaşandığı yer kentlerdir. Toplu taşıma kullanılırsa park yeri sorunu, trafik sıkışıklığı ve hava kirliliği problemleri büyük ölçüde çözülür” dedi.
        
Kent içinde  trafiğin en yoğun olduğu işe gidiş geliş saatlerinde toplu taşıma araçlarının kullanılması gerektiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Alver; “Ayrıca TÜİK tarafından açıklanan bu oran ekonomik gelişmeye bağlı olarak 5 yıl sonra  2 katına kadar artacaktır. Bu kadar fazla araç için  tam anlamıyla yeterli yol altyapımız var diyemeyiz. Otoparklarımız için de aynı şeyi söyleyebiliriz. Biz ulaşımcılar kent içinde otopark yapılmasını da çok istemeyiz. İnsanlar arasında her yere otopark yapılmalı gibi yanlış bir algı var. Fakat, her yere otopark yaparsanız herkes özel aracını kullanmak ister.  Yani istemeden özel araç  kullanımı teşvik edilmiş olur. Bu durum göz ardı edilmemelidir” diye  konuştu.
İZMİR (Ege Ajans/Uğurcan Ülger-Mustafa Ünlü-Dilan Asmin Kaplan)
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

İkinci dönemin ilk adımı: Esnaf Masası

Urla’da yeni dönemin ilk meclis toplantısı

Ekmek” teşekkürü

Mutluluğu Çekiyorum

Gaziemir’de şenlik zamanı

Anadolu bitkilerini koruyan kısa film yarışması

Arşiv