TÜRKİYE’DE ENGELLİ ÇOCUK OLMAK ZOR İŞ!

  • 0
  • 694
TÜRKİYE’DE ENGELLİ ÇOCUK OLMAK ZOR İŞ!
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Türkiye’de engelli çocuk olmanın zorlukları, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde (İEÜ) tartışıldı. Zeybek oynayan engelli öğrenciler, becerilerini sergilerken gösterinin sonunda Türk bayrağı açtı ve izleyenlerin büyük alkışını aldı.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve Engelsiz İEÜ tarafından “Türkiye’de Engelli Çocuk Olmak” başlıklı panel gerçekleştirildi. Panele, İEÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İlgi Şemin, Ege Üniversitesi Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Programı Öğretim Görevlisi Ebru Kalyoncu, Narlıdere Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Besim Toker,  Otistik Çocukları Koruma ve Yönlendirme Derneği (ODER) Yönetim Kurulu Başkanı Ergin Güngör katıldı.  İEÜ Rektörü Prof. Dr. Oğuz Esen’in de katıldığı etkinlik sonunda Ege Artı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Halk Oyunları Ekibi gösterilerini sergiledi.

Etkinlikte konuşan İEÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İlgi Şemin, engelli çocukların engellilik ve çocuk olma durumları nedeniyle toplumdaki diğer bireylere kıyasla yaşamlarında daha büyük bir zorlukla karşılaştığına dikkat çekti. Prof. Dr. Şemin, “Gelişimsel açıdan risk grubunda bulunan çocukların okul öncesi dönemde aile ve öğretmen tarafından fark edilmesi büyük önem taşıyor.  Doğru tanı, ailenin engelli çocuğunu kabul süreci, çocuğun eğitimi, toplumsal hayata uyum süreci gibi birçok konuda engelli bireylerin desteğe ihtiyacı oluyor. Eğitim, sağlık, rehabilitasyon, bakım gibi alanlardaki haklardan yararlanamama ve önemli bir oranın aynı zamanda yoksullukla baş etmek durumunda kalmaları, engelli çocukların yaşadığı büyük sorunlara yol açıyor” dedi.

‘Yüzde 97’si Eğitim Alamıyor’
Türkiye’de 8,5 milyon engelli birey bulunduğunu, engelli grubunun yüzde 97’sinin eğitim olanaklarından yoksun kaldığını vurgulayan Prof. Dr. Şemin, toplumsal bilinçlendirme çalışmalarının sürekliliğinin sağlanması gerektiğini kaydetti. Prof. Dr. Şemin, “Bugün ülkemizde özel eğitim hizmeti verilen 250 bin çocuktan yaklaşık 95 binine özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri ve okulları tarafından hizmet veriliyor. Çocuklarımızın engelli olma nedenleri konusunda toplum bilinçlendirilmeli ve engelli olmaya yol açan nedenlerin ortadan kaldırılmasına ilişkin koruyucu önlemler alınması için çalışmalar yapılmalıdır” diye konuştu.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Vicdanım rahat, kafayı yastığa koyduğumda huzurla uyuyacağım

İGC halkın haber alma hakkının teminatı

Kardeşlik köprüsü, ‘Hatay Basın Merkezi' ile yaşayacak

İzmir’e bir onur daha…

Folkart'dan ilk Sürdürülebilirlik Raporu

İzmir’e 4 yeni fabrika, 4 yeni Cumhuriyet kalesi kazandırdık

Arşiv