Türkiye’de her 40 saatte bir kadın eşi tarafından öldürülüyor

  • 0
  • 824
Yazı Boyutu:

İzmirÜniversitesi’nde düzenlenen panelde kadına yönelik şiddet ve kadın erkek eşitsizliğibaşlıkları masaya yatırıldı.   İzmirÜniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen “Sona Eren EvliliklerinArdından Yaşanan Hukuki Problemler” başlıklı panelde, kadına yönelik şiddet vekadın erkek eşitsizliği başlıkları masaya yatırıldı.

Hukuk Fakültesi DekanıProf. Dr. Mehmet Merdan Hekimoğlu’nun moderatörlüğünü yürüttüğü paneleBahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Nuhoğlu, İzmirBarosu Avukatı Saadet Kayaalp ve İzmir Üniversitesi Hukuk Fakültesi ÖğretimÜyesi Yrd. Doç. Dr. Tuba Kutoğlu konuşmacı olarak katıldı. Akademisyenler veöğrencilerin geniş katılımı ile tamamlanan panel sonunda Dekan Hekimoğlukonuşmacılara teşekkür plaketi takdim etti. 

Her 40 saatte birkadın öldürülüyor

Panelinaçılış konuşmasını yapan Dekan Hekimoğlu, çarpıcı rakamlar ile Türkiye’dekadına şiddetin geldiği noktaya dikkat çekti. “2013 yılı Mart verilerine göreher 40 saatte bir kadın eşi tarafından öldürülüyor. Mart ayı itibariyle 2013yılında öldürülen kadın sayısı 28 idi. Şu an bu rakam çok daha artmış durumda”sözleri ile konuşmasına başlayan Hekimoğlu, Türkiye’de kadın erkek eşitliğininönündeki en önemli engelin, kadını erkekle eşit değerde görmeyen ataerkil aileve toplum yapısı olduğunu söyledi. Avukattan hâkime hukuk tatbikatçılarınınkonuya daha duyarlı yaklaşması gerektiğini ifade eden Dekan Hekimoğlu, “Kadınayönelik şiddetin önlenmesi konusunda Türkiye’de icracı mevkilerde bulunanlarınperformansları ne yazık ki iyi değil. Hukuk tatbikatçıları kadına yönelikşiddeti aile içi bir mesele olarak algılamamalıdırlar. AİHM’in Opuz /Türkiyekararında da vurguladığı üzere, kadına karşı şiddet özel yaşamla ilgili birsorun değildir. Bu nedenle de devletlerin alacakları etkili tedbirlerleşiddetin önlenmesinde kamunun üstün menfaati vardır” diye konuştu. 

Diziler yanlış algıyaratıyor
Biröğrencisinin eski erkek arkadaşı tarafından bıçaklanarak öldürülmesininardından konu üzerine çalışmalarını yoğunlaştırdığını dile getiren BahçeşehirÜniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Nuhoğlu, altyapısı eksikolarak uygulamaya geçirilen 6284 sayılı yasanın kadına yönelik şiddeti önleyicinitelikte olduğunu, eksiklerin zaman içinde tamamlanacağına inandığını söyledi.Televizyonlarda yayınlanan kamu spotlarının konu hakkında toplumubilinçlendirmek adına yararlı ancak dizilerin zaman zaman zararlı olabildiğinibelirten Nuhoğlu, “Erkek kadına önce şiddet uyguluyor, sonra barışan çifttutkulu bir aşk yaşıyor, bu da kafaları karıştırıyor.” dedi. 

Bu adamın benidövmeye hakkı yok

Basındayer alan kadına yönelik şiddet haberleri nedeni ile yapılan medyaeleştirilerine katılmadığını ifade eden Avukat Saadet Kayaalp, “Basında yeralan haberleri okuyan ve izleyen kadınlar (Bu adamın beni dövmeye hakkı yok)demeyi öğrendi” dedi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Genlerimizde ‘iyi eğitim’ var

Deü'nün Kalitesine Bir Tescil de Epdad'dan

Yaşar Üniversitesi 23 yaşında

57. Alay temsili sancağını 1 milyonun üzerinde kişi ziyaret etti

Alper’e araştırma ödülü

Karşıyaka’da sporla iç içe nesiller yetişiyor

Arşiv