Türkiye’de tarım politikası küçük üreticiyi yok etmek üzerine

  • 0
  • 739
Türkiye’de tarım politikası küçük üreticiyi yok etmek üzerine
© bizimizmir.net
Yazı Boyutu:

Seferihisar Belediyesi ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ortaklığıyla Prof.Dr. Türkel Minibaş, ölümünün 6. yılında çok sevdiği Gödence Köyü’nde program düzenlendi. 7 Şubat Cumartesi günü Seferihisar Gödence Köyü’nde düzenlenen etkinlikle 2009 yılında hayatını kaybeden yazar, öğretim üyesi, ekonomist, ÇYDD Genel Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Türkel Minibaş anıldı. Panelde ÇYDD İzmir Başkanı Gönül Kaya, Minibaş’ın hayatından örnekler verdiği sunumunda Minibaş’ın çağdaş yapısını katılımcılara anlattı.

“Tarım Hayvancılık, Kooperatifleşme, Köylerin Tüzel Kişiliği” panelinde Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ege Üniversitesi Tarım Politikası ve Yayım Bilim Dalı -Öğretim Üyesi Prof.Dr Tayfun Özkaya, Gödence Kooperatifi Başkanı Özcan Kokulu konuşmacı olarak yer aldı.

CESUR OLMAMIZ GEREKİYOR
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Türkel Minibaş’ın neden unutulmadığıyla ilgili örnekler verdiği konuşmasında; “Türkel Hanım, bilim insanı olmakla kalmayıp, vicdanıyla, merhametiyle tüm Türkiye’ye örnek olmuştur. İnsan hakları, kadın hakları, çocuk hakları ve çevrenin doğanın korunması ile ilgili çok başarılı çalışmalar yapmıştır. Günümüzde değil 6 yıl 6 gün bile kimse, kimsenin yasını tutmazken, Türkel Minibaş bu yüzden unutulmuyor” dedi.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin adının Çağdaş Yaşam İçin Direnme Derneği olarak değişmesi gerektiğini söyleyen Başkan Soyer; “Önümüzde direneceğimiz günler var. Çok güçlü bir direnç göstermeliyiz. Cesur olmak zorundayız. Artık aramızdaki farklıları unutup, kol kola girmeli ve gücümüzü arttırmalıyız” dedi.

BELEDİYE BAŞKANI KENTİN EKONOMİSİNDEN KENDİNİ ZORUNLU HİSSETMELİ
Başkan Soyer; “Yerel yönetimler yol döşemekle, çöp toplamakla başarılı olamaz. Artık o devir bitti. Şehremini yani kentin emanet edildiği kişi, kentin ekonomik yapısıyla ilgilenmeli, kendini bundan sorumlu hissetmeli. Biz Seferihisar Belediyesi olarak kentin dinamiklerinin tarım ve turizm olduğunu tespit ederek çalışmalar yaptık. Tarımda üretici pazarları kurarak tekrar köylümüzün üretime yönelmesini sağladık. Ürünün yan ürünlerini geliştirme çalışmaları yaparak, mandalina likörü, lokumu, şarabı gibi ürünlerle çeşitlendirerek ürününü raf ömrünü uzattık, katma değerini arttırmaya çalıştık. Tohum takas şenliklerinde yerel tohumun yaşaması için mücadele verdik. 2006 yılında çıkartılan yasayla satılması yasaklanan yerel tohumun takasla var olmasını sağlamaya gayret ettik. Son olarak üreticimizle birlikte örgütlendik. Üretici birlikleri kurduk. Bu birlikler sayesinde üreticimiz her hasat döneminde, tüccarlardan, büyük güçlerden darbe yemekten kurtuldu” dedi.

ARTIK KÖYDE DE AHIR YAPAMAYACAKSINIZ
Köylerin kapatılmasıyla ilgili sözlerine devam eden Başkan Soyer; “Biliyorsunuz bir gecede 16 Bin köyü kapattılar. Nasıl siz Karşıyaka’da, Alsancak’ta evinizin bahçesinde ahır yapamıyorsanız, artık köylerde de yapamayacaksınız. Köylüler dört yıl sonra emlak, çevre-temizlik vergileri ödemeye başlayacaklar. Çünkü bunlar köylerde üretim dursun, büyük şirketler gelsin onlar üretim yapsın istiyor. Türkiye’de hakim olan tarım politikası küçük üreticiyi yok etmek üzerine. Tarım işçisi köyünü terk etsin, şehirde potansiyel ucuz maden işçisi, ucuz inşaat işçisi olsun isteniyor. Biz buna karşıyız. Köylünün bahçesiyle şehirlinin sofrası arasındaki ilişki hiçbir zaman kopmamalıdır. Bu bağ koparsa hem her iki taraf da yoksullaşır,  hem de köklerimizle beraber geleceğimizin aydınlığını da kaybetmiş oluruz.” dedi.

SODEM ÇATISI ALTINDA ORTAK CHP’Lİ BELEDİYE DİLİ KURACAĞIZ

Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği Başkanı görevinde de bulunan Tunç Soyer dernek olarak ortak bil kuracaklarını belirterek, Tunceli’ye yaptıkları ziyaretten bahsetti. Başkan Soyer; “Geçtiğimiz hafta Tunceli’deki CHP’li Belediyeler Pülümür, Nazımiye, Hozat ve Çemişgezek’i ziyaret ettik. CHP’li belediyeler olarak SODEM çatısı altında buluşuyoruz. Aslında her belediyenin çok güzel projeleri var. CHP’li belediyeler arasında dayanışmayı arttırmak, ortak bir dil kullanmalarını sağlamak ve aynı ilkeler doğrultusunda projeler üretmelerini sağlamak istiyoruz. Bu şekilde Türkiye’ye  CHP’li belediyelerin başarılarını konuşturup, sosyal demokrat belediyecilikle ilgili tüm ülkeye yayılan olumlu bir algı oluşturacağız” dedi.
 

YORUM YAZ
Diğer Haberler

Emeklilerin yüzünü güldürdü

Sahipsiz hayvanlara acil müdahalede örnek işbirliği

İzban'dan seçim günü 14 ek sefer

Başkan Soyer’den mübadillere ziyaret

Folkart Carrera en iyi spor salonu

Pir Sultan Abdal Yaşam Vadisi Narlıdere’ye çok yakışacak

Arşiv